Excedentul comercial al zonei euro a continuat sa se micsoreze in luna mai, in timp ce deficitul in relatia cu China si-a continuat evolutia ascendenta, potrivit datelor comunicate ieri de Biroul european de statistica Eurostat, transmite Mediafax. E
Excedentul comercial al zonei euro a continuat sa se micsoreze in luna mai, in timp ce deficitul in relatia cu China si-a continuat evolutia ascendenta, potrivit datelor comunicate ieri de Biroul european de statistica Eurostat, transmite Mediafax. Excedentul comercial al zonei euro, neajustat la factorii sezonieri, a fost in luna mai de 2,2 miliarde de euro, comparativ cu cel de 7,2 miliarde de euro inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. In luna aprilie, surplusul comercial revizuit a fost de 2 miliarde de euro. Exporturile au crescut in luna mai cu 8 procente, in termeni anuali, la 100,5 miliarde de euro, fiind insa cu mult in urma importurilor, care s-au apreciat cu 14 procente, la 94,3 miliarde de euro. Evolutia din luna mai a facut ca surplusul comercial inregistrat in primele cinci luni ale anului sa ajunga la 10,2 miliarde de euro, mai putin de o treime din excedentul de 33 de miliarde de euro realizat in perioada similara a anului trecut.
Potrivit datelor Eurostat, deficitul comercial al zonei euro in relatia cu China a crescut la 21,1 miliarde de euro, in primele patru luni ale anului, comparativ cu cel de 14,5 miliarde de euro inregistrat in perioada ianuarie-aprilie a anului trecut. Autoritatile de la Bruxelles si Beijing au solutionat in luna iunie o disputa legata de exporturile de textile ale Chinei si au stabilit plafonarea importurilor europene din aceasta tara pana la sfarsitul anului 2007. Comisia Europeana a anuntat dupa aceea ca a inceput o investigatie privind comercializarea incaltamintei provenite din China pe piata europeana, ancheta care ar putea conduce la impunerea unor taxe vamale suplimentare asupra importurilor. Pretul mare al petrolului a contribuit, la randul sau, la cresterea, in zona euro, a deficitului comertului cu produse energetice cu aproape 50 la suta, la 56,9 miliarde de euro, in primele patru luni ale anului. Eurostat a mai informat ca deficitul comercial al Uniunii Europene a fost, in luna mai, de 7,3 miliarde de euro, aproape dublu fata de perioada similara a anului 2004, dar sub nivelul revizuit de 8,9 miliarde de euro, atins in aprilie.
In consecinta, deficitul acumulat in perioada ianuarie-mai, la nivelul UE, a fost de 43,8 miliarde de euro, peste cel de 27,8 miliarde de euro inregistrat cu un an in urma.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.