Guvernul a hotarat ca statul sa subventioneze achizitionarea de centrale termice. Informatia furnizata saptamana trecuta de autoritati a pus pe jar multe persoane, care s-au si grabit sa-si faca planuri pentru incalzire centrala. Conditiile pentru su
Guvernul a hotarat ca statul sa subventioneze achizitionarea de centrale termice. Informatia furnizata saptamana trecuta de autoritati a pus pe jar multe persoane, care s-au si grabit sa-si faca planuri pentru incalzire centrala. Conditiile pentru subventie sunt insa stricte, iar normele de aplicare vor aparea cel mai probabil la inceputul lunii august. De ajutorul banesc acordat de Guvern vor beneficia familiile si persoanele cu venituri reduse care utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale. Este vorba de consumatorii individuali care detin sobe de teracota si au venitul net lunar pe membru de familie mai mic decat salariul minim brut pe tara, adica 310 lei noi.
Ajutorul banesc se acorda sub forma de bonuri valorice in suma de 1.000 de lei noi, in cazul achizitionarii de centrale termice.
Ajutorul banesc se acorda numai in cazul in care achizitionarea, instalarea si punerea in folosinta a unei centrale termice se realizeaza prin firme autorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul gazelor Naturale si Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR).
Cererea de acordare a ajutorului financiar se inregistreaza la Directia teritoriala apartinand Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Stabilirea dreptului de ajutor banesc se face in baza unei anchete sociale.
"Piata potentiala pentru centralele termice care inlocuiesc sobele de teracota pe gaz este de circa 200.000 de bucati. Anul acesta doar 26.000 de familii care respecta criteriile programului guvernamental vor beneficia de aceste bonuri valorice. Numarul centralelor termice instalate prin acest program va creste si in functie de strategia de marketing a firmelor autorizate ISCIR care le comercializeaza", ne-a spus Dana Sofia, reprezentantul Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice. De fapt, persoanele care vor sa-si instaleze centrale termice si sa beneficieze de aceasta subventie trebuie sa dispuna de ceva fonduri. Pentru ca statul da un "bon" de 1.000 de lei (10.000.000 lei vechi), dar o centrala are pretul minim de 1.900 lei, dar poate ajunge si pana la 4.000 lei (daca este vorba despre o casa mai mare).
in plus, la aceasta suma trebuie sa adaugati alti bani, necesari pentru: proiectul de gaze, achizitionarea caloriferelor, a tevilor si plata meseriasilor.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.