Conducerea companiei petroliere americane UNOCAL s-a reunit luni seara din nou pentru a decide daca va accepta oferta companiei chineze de stat CNOOC sau pe cea a companiei americane Chevron. Compania chineza a mers mai departe cu oferta. In afara ce
Conducerea companiei petroliere americane UNOCAL s-a reunit luni seara din nou pentru a decide daca va accepta oferta companiei chineze de stat CNOOC sau pe cea a companiei americane Chevron. Compania chineza a mers mai departe cu oferta. In afara celor 18,5 miliarde de dolari (fata de 16 miliarde cat ofera Chevron), compania chineza a mai promis un depozit pe teritoriul SUA de 2,5 miliarde de dolari pentru situatia in care partea americana s-ar retrage din afacerea cu UNOCAL, precum si o suma de 500 milioane de dolari pentru cazul in care, alegand CNOOC, UNOCAL ar fi amendata. Surse de incredere, citate de Reuters, afirma ca, la presiunile unor membri ai Congresului american, tematori ca intrarea in SUA a unei companii chineze conduse chiar de unul dintre membrii de rang inalt in PC Chinez, Fu Cenguyu, ar putea pune in pericol securitatea nationala a Statelor Unite, UNOCAL ar fi declansat demersuri pe langa compania Chevron sa-si "imbunatateasca" oferta, ceea ce ar permite respingerea CNOOC.
Pentru maine sunt programate noi audieri in Congresul american pentru a se decide care ofertant are dreptul sa achizitioneze UNOCAL. Reprezentantii CNOOC au anuntat ca intentioneaza sa fie prezenti la dezbaterile respective. Energia, sustin adversarii americani, are importanta strategica. Oferta CNOOC este privita la Washington ca o actiune ce nu are ratiuni comerciale, ci una conceputa de Guvernul chinez.
In context, senatorul republican Duncan Hunter a relevat faptul ca firma americana UNOCAL, desi relativ mica pe piata americana, este un furnizor "semnificativ" de gaze naturale pentru tarile Asiei de Sud-Est si un important investitor in conductele ce strabat Azerbaidjanul, Georgia si Turcia.
Achizitionarea companiei americane de catre CNOOC ar spori influenta chineza asupra acestor tari dar ar putea lovi si in interesele SUA in regiunea respectiva, a subliniat Hunter.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.