Un tanar roman a fost ucis langa o piata din Berlin, sambata trecuta, insa familia lui din tara nu a fost anuntata de nici o autoritate. Ancheta politiei germane este in curs, dar nimic nu ar fi impiedicat reprezentantii consulatului Romaniei din Ber
Un tanar roman a fost ucis langa o piata din Berlin, sambata trecuta, insa familia lui din tara nu a fost anuntata de nici o autoritate. Ancheta politiei germane este in curs, dar nimic nu ar fi impiedicat reprezentantii consulatului Romaniei din Berlin sa faca demersurile necesare pentru a afla date despre romanul rapus cu cutitul intr-un loc public, si sa informeze Bucurestiul. Cand a primit telefon, duminica, de la un barbat cu care fratele sau plecase in Germania pe 12 iulie, Laurentiu Chirila, din Vaslui, a ramas inmarmurit cu receptorul in mana. Omul ii relata cum a fost ucis Cristian intr-o piata din Berlin. La inceput a crezut ca e o gluma macabra, apoi, incet-incet, a realizat ca multele amanunte pe care i le furniza cel de la capatul firului ar putea fi adevarate. Barbatul ii spunea ca fratele sau a fost batut si injunghiat de niste tigani din Galati, din neamul Sefer, cautati acum de politia berlineza.
Laurentiu a incercat sa afle ce s-a intamplat cu Cristian si, fara a sti prea bine mersul treburilor in Romania, a sunat la Bucuresti, la ambasada germana, rugand sa i se spuna daca fratele lui e una si aceeasi persoana cu cea injunghiata in zona pietei Mehring, din districtul berlinez Kreuzberg, asa cum scrisese ziarul german Tageszeitung, citat si de Libertatea, marti. De la ambasada i s-a explicat ca doar autoritatile romane pot confirma, iar vasluianul n-a mai stiut pe cine sa contacteze. A sunat la Libertatea, strigandu-si disperarea.
Am pornit pe firele acestei povesti ca sa ajutam familia lui Cristian Chirila. Am vrut sa aflam mai intai ce se stie la Ministerul de Externe despre soarta romanului ucis. Ieri, dupa pranz, la trei zile de la moartea lui Cristian, reprezentantii MAE nu aveau nici o idee despre cele intamplate.
Am luat legatura apoi cu reprezentantii Consulatului Romaniei din Berlin. seful sectei consulare, Remus Marasescu, ne-a confirmat incidentul, dar nu a putut sa ne ofere nici o informatie despre romanul ucis pe motiv ca nu primise nimic oficial din partea autoritatilor germane. Lucru ciudat daca tinem cont ca tanarul din Vaslui a fost ucis cu cateva zile in urma, iar presa berlineza a citat un comunicat oficial al Politiei. De la Externe am aflat insa ca era datoria anchetatorilor germani sa anunte ambasada Romaniei si ca acestia nu au facut acest lucru. Ne poticnim in telefoane date la Berlin. De la consulat suntem amanati intruna: "Reveniti intr-o jumatate de ora". Apoi: "Sunati intr-o ora. Domnul consul discuta la telefon cu procurorii". in final, ni se spune ca Remus Marasescu a plecat la procuratura.
Dupa-amiaza, am primit un raspuns oficial, in scris, din partea Ministerului. Din nou, nici o informatie. Ni se confirma moartea unui cetatean roman, lucru pe care tocmai noi il aduseseram la cunostinta celor de la minister. Dupa alte insistente, suntem anuntati ca familia lui Cristian Chirila a fost instiintata despre moartea fiului, fapt negat de aceasta. Fratele tanarului ne-a povestit ca, in disperare de cauza, a rugat firma prin care Cristian ajunsese in Germania sa trimita ambasadei copiile dupa actele baiatului si numerele de telefon din tara. Familia nu a primit nici o veste, nici dupa 72 de ore de la moartea lui Cristian.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.