In urma cererilor insistente si a angajamentelor destul de riscante ale autoritatilor irakiene, Banca Mondiala a decis alocarea mai multor transe de ajutoare financiare, se arata intr-un comunicat al Bancii. Acestea ar fi primele ajutoare alocate de
In urma cererilor insistente si a angajamentelor destul de riscante ale autoritatilor irakiene, Banca Mondiala a decis alocarea mai multor transe de ajutoare financiare, se arata intr-un comunicat al Bancii. Acestea ar fi primele ajutoare alocate de organizatia mondiala din 1973.
''Ca raspuns la cererile Guvernului irakian, pana la 500 de milioane de dolari sub forma de ajutoare preferentiale vor fi disponibile in urmatorii doi ani de zile pentru a finanta proiectele de dezvoltare din sectoarele prioritare'', informa organizatia. ''Aceste ajutoare financiare sunt primele pentru Irak, din partea Bancii Mondiale, din 1973''. ''Ajutoarele propuse nu sunt decat o parte din suma totala a ajutorului promis Irakului in urma Conferintei de la Madrid (din octombrie 2003), care a fost si prima reunine a donatorilor pentru Irak'', se mai arata in declaratia Bancii. In urma intalnirii de la Madrid, s-a hotarat alocarea a aproximativ 32 de miliarde de dolari pentru reconstructia Irakului, pentru intervalul 2004-2007. De atunci si pana in prezent, insa, numai un miliard a fost deblocat.
Conform declaratiilor oficialilor Irakieni, intruniti zilele trecute pentru a lansa inca un apel la urgentarea masurilor de ajutorare, Irakul are nevoie imperioasa in momentul de fata de fonduri substantiale pentru refacerea retelelor de electricitate si apa, existand riscul ca, in cazul neprimirii acestor fonduri, intregul proces de restabilire a echilibrului politic si militar din zona sa esueze.
Ar fi de amintit astfel ca proiectul Constitutiei trebuie incheiat pana la 15 august, si supus referendumului pana la 15 octombrie, pentru ca pana la sfarsitul anului sa fie organizate si alegerile generale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.