O parte dintre sinistratii comunei galatene Cosmesti au depus o plangere penala, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Galati, impotriva administratiei barajului de la Calimanesti, transmite Rompres. Plangerea a fost semnata de 67 de sinistrati, ca
O parte dintre sinistratii comunei galatene Cosmesti au depus o plangere penala, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Galati, impotriva administratiei barajului de la Calimanesti, transmite Rompres. Plangerea a fost semnata de 67 de sinistrati, care si-au pierdut casele si alte bunuri. Potrivit informatiilor furnizate, ieri, de fostul primar al comunei Cosmesti, Gheorghe Saghian, oamenii considera vinovata conducerea barajului de la Calimanesti, judetul Vrancea, aflat la numai 10 km de Cosmesti, de faptul ca a deversat o cantitate mai mare de apa decat putea sa suporte digul de aparare din localitate. Satenii vor sa stie cine se face vinovat de crearea viituri care le-a distrus casele si agoniseala de o viata prin deversarea voluntara de la barajul Calimanesti. De asemenea, cosmestenii sustin ca au fost anuntati tarziu de sosirea viiturii, in conditiile in care Sistemul de Gospodarire a Apelor Vrancea a trimis prin fax la Primaria Cosmesti trei avertizari, iar viitura a inundat satul Cosmesti Vale, apa atingand in unele locuri peste 10 metri adancime.
Oprisan l-a sesizat pe Procurorul General
Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a facut plangere la Procurorul General al Romaniei impotriva lui Victor Racosanu, directorul Serviciului de Gospodarire a Apelor (SGA) Vrancea, pe care il acuza de neglijenta in serviciu si il face responsabil de moartea celor sapte vranceni de la Vadul Rosca. Oprisan a declarat, citat de Rompres, ca a solicitat procurorului general o ancheta care ar trebui sa stabileasca daca satenii din Vadul Rosca au murit inghititi de ape ca urmare a uzinarilor de 5.000 mc/secunda de la Barajul Calimanesti, situat in amonte de Vadul Rosca si aflat in administrarea SGA Vrancea. Contactat telefonic, Victor Racosanu a refuzat sa faca vreun comentariu.
Nu exista pericol de noi inundatii
Premierul Calin-Popescu Tariceanu a anuntat ieri, la finalul sedintei Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, ca in perioada urmatoare nu exista pericolul producerii unor noi inundatii. "Cu toate ca va exista o zona din nord-estul tarii care va fi afectata de ploi ceva mai puternice, nu exista riscuri de inundatii astfel incat sa determine masuri de avertizare a populatiei", a afirmat seful Guvernului.
Conducerea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a trimis o atentionare in teritoriu cu privire la ploile ce vor cadea in intervalul 19-20 iulie, in toata tara. Ion Sandu, directorul Adminsitratiei Nationale de Meteorologie, a declarat ca pentru aceasta perioada se prognozeaza descarcari electrice, intensificari ale vantului, caderi de grindina si ploi torentiale. Toata tara va cunoaste aceste fenomene meteorologice. Astfel, in dupa-amiaza de astazi, 19 iulie, vor fi afectate vestul, centrul si nordul tarii; in noaptea de marti spre miercuri in centru, est si sud in cursul zilei de maine in sud-est, vor fi frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului care izolat vor avea aspect de vijelie, caderi de grindina si ploi cu caracter torential, local fiind de asteptat cantitati de apa mai mari de 20-25 l/mp, iar izolat peste 40-50 l/mp, in intervale scurte de timp. De remarcat este faptul ca aceasta este o atentionare si nu o avertizare. "Nu vor fi ploi mari, iar cantitatile de precipitatii nu vor conduce la inundatii. Daca nivelul apelor raurilor nu ar fi fost atat de ridicat, ploile acestea nu ar fi avut importanta", a completat Sandu.
PNL vrea anchetarea afacerii digul PSD
Dan Motreanu PNL solicita organelor abilitate ale statului sa se autosesizeze si sa declanseze cercetarile pentru a stabili conditiile in care au fost executate lucrarile de indiguire din bani publici, care sunt firmele prestatoare si daca s-au respectat procedurile legale din punct de vedere tehnic si economic. Avand in vedere ca presa a semnalat deja cazuri concrete, in care reprezentanti ai PSD apar ca beneficiari ai unor importante contracte de lucrari de indiguire in zonele calamitate, liberalii considera ca PNA trebuie sa-si faca datoria, afirma Dan Motreanu, secretar general PNL, intr-un comunicat dat publicitatii ieri.
"Avand in vedere ca PSD are pe constiinta "afacerea digul", ni se pare total imoral si demagogic ca liderii fostului partid de guvernare sa iasa in public pentru a transforma drama inundatiilor intr-un subiect de campanie electorala. Pe cei de la PSD, in frunte cu Geoana sau Nastase, nu-i intereseaza nicidecum soarta sinistratilor, ci doar exploatarea sentimentala a unor stari emotionale", apreciaza Dan Motreanu.
Inundatiile, analizate de PD si PNL
Liberalii si democratii s-au reunit ieri, separat, in forurile de conducere interna ale PNL si PD, pentru a dezbate si analiza problemele cauzate de criza inundatiilor. Membrii Biroului Permanent National al PD au discutat, in sedinta de ieri, modul in care membrii partidului se vor implica in rezvolvarea acestora, a declarat, la finalul reuniunii, liderul PD Emil Boc. Conform lui Boc, BPN a arondat fiecarui vicepresedinte si secretar executiv doua judete in care sa faca toate demersurile - de la acte de caritate, la strangeri de fonduri, la mobilizarea demnitarilor partidului si ai Aliantei, pana la actiuni in colaborare cu autoritatile centrale si locale. In sedinta BPN al PD s-a discutat ca actiunile in teritoriu ale membrilor Partidului Democrat si ai PNL pentru ajutorarea sinistratilor sa se desfasoare sub egida Aliantei PNL-PD, au precizat membri ai Biroului. la randul lor, liberalii au analizat in Biroul Permanent Central (BPC) masurile adoptate de Guvern pentru inlaturarea efectelor inundatiilor si programul de refacere a zonelor afectate, a spus purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, intr-un comunicat difuzat ieri. De asemenea, BPC a stabilit o strategie pentru sesiunea parlamentara extraordinara din 19-29 iulie 2005, astfel incat ordonantele de urgenta adoptate de Guvern sa primeasca acordul intregii coalitii si sa fie votate in forma prezentata de Executiv.
Romania intre doua ploi
Sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta a fost prezidata de presedintele Basescu Membrii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta s-au intalnit din nou, ieri, pentru a evalua pagubele provocate de inundatii, sedinta fiind condusa, pentru a treia oara consecutiv, atat de presedintele Traian Basescu, cat si de premierul Calin Popescu Tariceanu, informeaza Rompres. Premierul Tariceanu a spus ieri, intr-o conferinta de presa, ca exista in continuare probleme cu furnizarea apei potabile in Bacau, Comanesti si Onesti, precum si in zece cartiere din Municipiul Galati. In ceea ce priveste asistenta medicala acordata populatiei, seful Executivului a precizat ca in 11 localitati au fost instalate corturi, iar Ministerul Sanatatii a trimis specialisti de la Bucuresti care asigura asistenta medicala si vaccinarea populatiei. "In acest moment suntem preocupati in primul rand cu evacuarea animalelor moarte din localitatile inundate, iar Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara a primit dispozitii sa isi deplaseze personalul in teren pentru coordonarea acestor operatiuni. Suntem preocupati in cea mai mare masura de asigurarea starii de sanatate a populatiei afectate", a spus premierul Tariceanu.
70 de milioane de euro, redirectionate
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat, ieri, la Palatul Victoria, intr-o conferinta de presa ca reprezentantii Comisiei Europene au fost de acord cu redirectionarea fondurilor Sapard si ISPA, in valoare de 70 de milioane de euro, catre refacerea infrastructurii afectate de inundatii. Blaga a precizat ca prioritara in acest moment este evaluarea costurilor inundatiilor din Moldova.
Potrivit ministrului Blaga, 3000 de miliarde de lei vechi vor fi impartiti chiar de astazi. "Din cele 10.000 de miliarde de lei pentru aceasta etapa, 5000 miliarde vor veni catre colectivitatile locale, iar 3000 miliarde vor merge catre Ministerul Agriculturii pentru refacerea culturilor de toamna. Banii pentru colectivitatile locale vor merge la consiliile judetene si precizam ca nu vom face nici un fel de repartitie pe criterii politice, ci vom tine cont doar de necesitatile efective din judete, indiferent de structura politica a consiliului judetean", a subliniat Vasile Blaga, adaugand ca, la randul lor, consiliile judetene vor trebui sa distribuie banii catre consiliile locale fara sa tina seama de criteriul politic.
Pensiile nu vor intarzia
Compania Nationala Posta Romana anunta, prin intermediul unui comunicat de presa, ca pensiile persoanelor care au avut de suferit ca urmare a inundatiilor de saptamana trecuta se achita cu prioritate.
Serviciile postale pentru cei evacuati se desfasoara in prezent in localitatile unde sinistratii au fost stramutati, conform informatiilor comunicate de Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta.
Pentru beneficiarii ramasi fara acte de identitate, identificarea si achitarea pensiilor se face in prezenta unui reprezentat al autoritatilor din localitatea de domiciliu (politist, primar etc) si in prezenta unui martor ocular, care trebuie sa aiba asupra sa un act de identitate valabil.
PNUD a dat 130.000 de dolari pentru sinistrati
Ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului (SGG), Mihai Voicu, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a donat Guvernului Romaniei suma de 130.000 de dolari, din care s-au achizitionat 14 barci pneumatice cu motor, dotate cu toate accesoriile necesare pentru interventii in judetele afectate de inundatii, informeaza Rompres. Prezent la conferinta de presa, secretarul general adjunct al Organizatiei Natiunilor Unite, director regional PNUD pentru Europa si spatiul CSI, Kalman Mizsei, a tinut sa precizeze ca in afara de cei 130.000 dolari care au fost folositi pentru achizitionarea barcilor cu motor, in cursul zilei de luni PNUD va mai oferi suma de 100.000 de dolari, bani care vor fi, de asemenea, folositi de guvern pentru nevoile persoanelor afectate de inundatii.
Mihai Voicu a precizat ca in conturile deschise de Secretariatul General al Guvernului la BCR s-au strans, pana in prezent, urmatoarele sume de bani: 2.535.471,44 lei noi; 7.606,22 euro; 37.168,99 dolari, contributii financiare care provin din toate judetele tarii.
Bilantul potopului a ajuns la 21 de morti
Foto: Rompres Inundatiile au provocat decesul unei alte persoane in Maicanesti, judetul Vrancea, numarul total al victimelor in urma viiturilor ridicandu-se la 21 de persoane. Conform ultimelor datelor centralizate ieri, numarul persoanelor decedate in urma inundatiilor a crescut la 21, cele mai multe decese - 14 - fiind inregistrate in judetul Vrancea. La aceasta se adauga 94.000 ha de teren agricol inundate, 696 de case distruse si aproape 2000 de locuinte avariate.
Trenuri rapide pe relatia Bucuresti Nord-Focsani
Foto: Mediafax CFR Calatori a introdus ieri doua trenuri rapide pe relatia Bucuresti Nord-Focsani, fiind repuse in circulatie alte sase trenuri. Astfel, au fost introduse trenurile R11951 Bucuresti Nord-Focsani, cu plecare din Bucuresti Nord la ora 7.26, sosire in Focsani la ora 10.05 si cu opriri in statiile: Ploiesti Sud, Mizil, Buzau, Ramnicu Sarat si trenul R11952 Focsani-Bucuresti Nord, cu plecare din Focsani la ora 16.56, sosire in Bucuresti Nord la ora 19.29 si cu opriri in statiile: Ramnicu Sarat, Buzau, Mizil, Ploiesti Sud.
Cele sase trenuri personale au fost repuse in circulatie pe relatia Adjud-Onesti si vor ramane anulate pe relatiile Focsani-Adjud si Onesti-Ciceu, Onesti-Ghimes si Marasesti-Adjud, Marasesti-Adjud si Onesti-Ghimes si Adjud-Marasesti si Ghimes-Onesti. Sunt in continuare inchise: Focsani-Marasesti-Adjud, Tecuci-Faurei, Barbosi-Filesti, Onesti-Simbrea.
CFR Calatori a anuntat ca sunt anulate pe intreaga distanta de circulatie trenurile: IC274/271 si IC272/273, Iasi-Galati si retur, R876 si R871, Galati-Bucuresti Nord si retur, R658, Piatra Neamt-Bacau, Acc1672 si Acc1671, Galati-Bucuresti Nord si retur, Acc13561/13564, Iasi-Brasov, Acc 11752/11753, Suceava Nord-Brasov.
Totodata, sunt deviate trenurile internationale R382/382-1; R 383/383-2, Sofia-Moscova si retur, circula deviat prin Tecuci si trenurile IC572, Galati-Bucuresti Nord, nu mai circula de la Galati, fiind limitat la statia Barbosi, IC552, Suceava Nord-Bucuresti Nord, circula deviat prin Tecuci, IC561 si IC562, Bucuresti Nord-Iasi si retur, circula deviat prin Tecuci, IC575, Bucuresti Nord-Galati, nu mai circula pana la Galati fiind limitat la statia Barbosi. De asemenea, circula pe rute deviate trenurile: R734/731, Galati-Brasov, nu mai circula de la Galati fiind limitat la statia Barbosi, IC551, Bucuresti Nord-Suceava, circula deviat prin Tecuci, R751, Bucuresti Nord-Botosani, circula pe ruta deviata prin Tecuci, R558, Bicaz-Bucuresti Nord, nu mai circula pe distanta Bacau-Buzau, circuland pe ruta deviata prin Tecuci, astfel: Bacau-Pascani-Iasi-Vaslui-Barlad-Tecuci-Braila-Faurei-Buzau, restul traseului ramane nemodificat, R652, Suceava Nord-Bucuresti Nord, nu mai circula pe distanta Pascani-Buzau, Acc1854/1851, Mangalia-Suceava, nu mai circula pe distanta Faurei-Pascani, circuland pe ruta deviata prin Tecuci, Acc1872/1873, Galati-Constanta nu mai circula de la Galati fiind limitat la statia Barbosi, Acc1972/1973 si Acc1971/1974 Galati-Timisoara Nord si retur nu mai circula de la/la Galati, fiind limitat la statia Barbosi. Sunt deviate si trenurile Acc1662, pe relatia Iasi-Bucuresti Nord circula deviat prin Tecuci, Acc1934/1931 si Acc1932/1933, Galati-Cluj Napoca si retur nu mai circula de la/la Galati fiind limitat la statia Barbosi, circuland astfel: Barbosi Calatori-Cluj Napoca si retur, P8212/8213, Constanta-Galati nu mai circula pana la Galati, fiind limitat la statia Barbosi, P5422, Adjud-Marasesti, este anulat pe relatia Adjud-Marasesti si va circula deviat pe relatia Pascani-Adjud, P5433, Adjud-Piatra Neamt, este anulat pe relatia Marasesti-Adjud si va circula deviat pe relatia Adjud-Bacau, P5412 si P5411, Suceava Nord-Adjud si retur, sunt anulate pe relatia Adjud-Marasesti si vor circula deviat pe relatia Suceava Nord-Adjud si retur. (C.P.)
Vanatul mic in pericol
Inundatii au lovit nimicitor si fauna cinegetica. Vanatul mic, iepurii, fazanii, vulpile, bursucii, caprioarele, prepelitele, potarnichile au suferit pierderi importante, in urma viiturilor. Fundatia "Pro Romania", prin specialistii sai, atrage atentia autoritatilor precizand ca se impun masuri imediate, dar si pe termen lung. "Trebuie avut in vedere ca aproape nicaieri nu au mai ramas movile de salvare in zonele inundabile, astfel ca sansele de supravietuire ale animalelor salbatice au fost aproape zero", sustin expertii Fundatiei amintite. "Chiar si acolo unde nu au fost inundatii, ploile si temperaturile scazute au determinat mortalitati ridicate la pui, au distrus cuiburile si au afectat habitatele. Aceasta situatie pune sub semnul intrebarii nu numai sporul anual, ci chiar si stocul de reproductie, cu consecinte nu numai in acest an, ci si pe urmatorii", considera profesorul Aurel Negrutiu. In opinia sa, cel mai intelept lucru ar fi oprirea vanatorii in toate zonele afectate, iar in rest, conditionarea ei de o inventariere de toamna, in prezenta unor reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale. Altfel, pe harta tarii vor ramane pete albe pentru speciile amintite. (M.T.)
Donatii cu plata
Cativa agenti comerciali din Mehedinti care au donat produse alimentare sinistratilor din tara solicita autoritatilor judetene plata contravalorii acestora, informeaza Rompres. Potrivit declaratiei vicepresedintelui Consiliului Judetean Mehedinti, Iancu Holtea, respectivele societati au participat la convoaiele umanitare organizate de Prefectura Mehedinti, in special cu produse alimentare al caror termen de valabilitate se afla in pragul expirarii. "Fenomenul trebuie combatut cu fermitate. Administratorii care cer achitarea marfurilor donate sunt iresponsabili. Ei cunosc faptul ca, la nivel de judet, s-au colectat si sume in bani si acum vor sa faca afaceri, speculand generozitatea si dorinta autoritatilor de a sari in ajutorul celor loviti de inundatii", a precizat Holtea. Organele fiscale din Mehedinti vor fi sesizate in legatura cu intentia agentilor economici de a pretinde plata produselor pentru care au emis facturi catre structurile statului, fara insa a face mentiunea ca acestea sunt livrate in regim de donatii.
In schimb, asociatii patronale, sindicate, bugetari, mici intreprinzatori, militari si chiar Federatia Romana de Fotbal au inceput actiuni de ajutorare a populatiei sinistrate. Au trimis bani si veteranii de razboi, iar constructori din Republica Moldova sunt gata de ajutor, pe banii lor, la chemarea noastra.
Patronatele si sindicatele solicita deducerea sponsorizarilor pentru sinistrati
CNS "Cartel ALFA", UGIR 1903 si Federatia Patronala din Ramura Industriei Chimice si Petrochimice (FEPACHIM) solicita Guvernului, printr-o scrisoare deschisa, promulgarea unei ordonante de urgenta care sa modifice, pe o perioada de sase luni, Codul Fiscal. Avand in vedere situatia de criza din tara, amploarea dezastrului provocat de inundatii si necesitatea unor actiuni grabnice de reconstructie, cele trei confederatii sindicale si patronale cer primului ministru sa adopte un act normativ, prin care sponsorizarile acordate pentru sinistrati de catre persoanele juridice si fizice sa fie deductibile din impozit, fara limita de suma. De asemenea, sindicatele si patronatele mai cer ca, in judetele afectate, cota de TVA pentru constructiile civile (cladiri, poduri, drumuri, infrastructura), servicii si materiale de constructii sa fie anulata.
Organizatiile semnatare considera ca prin asemenea masuri pot ajuta efectiv cetatenii romani aflati in suferinta sa depaseasca aceasta perioada extrem de dificila.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.