In perioada pregatirii alegerilor anticipate, Guvernul a renuntat la ideea de a reduce alocatia pentru mame. Executivul vine acum cu alte trei variante. Oricare din ele va fi adoptata, mamicile care au vechime in munca vor primi de anul viitor 8 mili
In perioada pregatirii alegerilor anticipate, Guvernul a renuntat la ideea de a reduce alocatia pentru mame. Executivul vine acum cu alte trei variante. Oricare din ele va fi adoptata, mamicile care au vechime in munca vor primi de anul viitor 8 milioane de lei pe luna. Viitoarele mamici pot sta linistite! Guvernul nu mai vrea sa micsoreze cu circa 5 milioane de lei indemnizatia pentru cresterea copilului de pana la 2 ani. Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) a prezentat ieri un nou set de propuneri. Potrivit lui Mihai seitan, secretar de stat in cadrul MMSSF, prima din ele prevede mentinerea actualelor reglementari legale, cu acordarea alocatiei de 7,8 milioane de lei, dar schimbarea sursei de finantare.
A doua varianta propune plata unei indemnizatii de 8 milioane de lei pentru mamele cu o vechime de cel putin 12 luni anterioare nasterii si a unei alocatii de sprijin de 2 milioane de lei pentru celelalte persoane neasigurate in sistemul de stat. in aceasta varianta, mamele care decid sa se intoarca la lucru inainte de expirarea perioadei de concediu vor primi un sprijin de 3,3 milioane de lei, pe langa veniturile de la locul de munca.
Ultima propunere vizeaza instituirea unei alocatii universale de 2 milioane de lei pentru copiii de pana la 2 ani, urmand ca persoanele asigurate de cel putin 12 luni sa incaseze in plus o indemnizatie de 6 milioane de lei. si in aceasta varianta, mamele care se intorc la munca primesc o prima de stat de 1 milion de lei pe langa salariu.
"Vom alege in cel mai scurt timp una din variante, aceasta urmand sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2006", a precizat Mihai seitan.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.