Cresterea exploziva a creditarii in Romania a avut ca efect si accentuarea dezechilibrelor in balanta comerciala si cea de plati, iar masurile luate de autoritati trebuie continuate, in special pentru mentinerea "sanatatii" in sectorul financiar-banc
Cresterea exploziva a creditarii in Romania a avut ca efect si accentuarea dezechilibrelor in balanta comerciala si cea de plati, iar masurile luate de autoritati trebuie continuate, in special pentru mentinerea "sanatatii" in sectorul financiar-bancar, potrivit unui studiu realizat de expertii FMI.
Economistii Fondului Monetar International (FMI) apreciaza ca avansul creditelor catre sectorul privat a fost sustinut de nivelul foarte redus al volumului total al creditelor in PIB si de preluarea majoritatii bancilor de catre institutii de credit straine, ceea ce a determinat atat cresterea increderii populatiei in banci, cat si majorarea sumelor disponibile pentru credite. Expansiunea a fost una excesiva, ridicand riscuri macroeconomice, arata FMI. Principalele probleme la nivel macroeconomic au fost adancirea deficitului comercial si a celui de cont curent. Modelele econometrice utilizate de catre specialistii FMI arata ca fiecare crestere a creditarii cu 0,5% din PIB determina o majorare a deficitului comercial cu marfuri si sevicii non-factor de 0,7% din PIB.
In consecinta, in ceea ce priveste eficacitatea instrumentelor de politica economica, masurile de moderare a ritmului de crestere a creditelor par sa aiba un impact mai mare decat cele de compensare a efectelor negative ale creditarii prin inasprirea politicii bugetare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.