Consiliul Concurentei a verificat, in primul semestru al anului 2005, 68 de intreprinderi publice care beneficiaza de drepturi speciale sau exclusive sau care presteaza servicii de interes economic general, 52 dintre acestea incadrandu-se in preveder
Consiliul Concurentei a verificat, in primul semestru al anului 2005, 68 de intreprinderi publice care beneficiaza de drepturi speciale sau exclusive sau care presteaza servicii de interes economic general, 52 dintre acestea incadrandu-se in prevederile Regulamentului.
Regulamentul obliga intreprinderile publice, care se incadreaza in prevederile acestuia, sa isi organizeze evidenta relatiilor financiare care sa reflecte in mod clar, simplu si relevant, toate fondurile publice puse la dispozitie direct de autoritatile publice, ori prin intermediul altor intreprinderi publice sau institutii financiare, cat si utilizarea acestora. Intreprinderile publice care presteaza un serviciu public de interes economic general sau beneficiaza de drepturi speciale sau exclusive si ale caror preturi si tarife sunt stabilite de autoritatile de reglementare sectoriale trebuie sa aiba in vedere atat prevederile Regulamentului, cat si dispozitiile speciale cuprinse in diverse acte normative specifice fiecarui domeniu de activitate (Legea energiei, Legea gazelor, Legea comunicatiilor). Potrivit acestor acte normative, intreprinderile sunt obligate sa-si organizeze evidente financiar-contabile pe tipuri de activitati, sa intocmeasca si sa prezinte autoritatilor de reglementare sectoriale situatii financiare distincte pentru fiecare tip de serviciu si localitate de operare.
Conform Consiliului Concurentei, pentru neindeplinirea cerintelor regulamentului, conducerile intreprinderilor publice au fost atentionate si s-a stabilit un termen de sase luni pentru organizarea evidentei relatiilor financiare, dupa care actiunea de control se va relua. Actiunea de control s-a finalizat prin intocmirea uni raport care a fost transmis Comisiei Europene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.