19 Iulie 2005de Cristian Ionita

Lectura de 2 minute

Intr-o buna zi, oamenii isi vor purta computerele sub piele, prezice Bill Gates. Cu ajutorul implanturilor, orbii vor vedea, iar surzii vor auzi. Altii spun ca nu mai este mult pana cand creierul uman va fi legat direct la un computer. Desi prezic
Intr-o buna zi, oamenii isi vor purta computerele sub piele, prezice Bill Gates. Cu ajutorul implanturilor, orbii vor vedea, iar surzii vor auzi. Altii spun ca nu mai este mult pana cand creierul uman va fi legat direct la un computer. Desi prezice o ""revolutie"" a computerelor, Gates spune ca prefera sa aiba PC-ul langa el, mai degraba decat in el. Subiectul nu este de loc nou: amestecul de om si computer le-a aprins imaginatia foarte multor creatori de literatura SF. Acum, fantezia se apropie de realitate. Intrebat la un seminar daca vor fi implantate vreodata computere in creierul oamenilor, Gates a raspuns ca se folosesc deja implanturi electronice in urechea interna a persoanelor care au probleme cu auzul. Acestea emit semnale digitale ce sunt interpretate de creier drept sunete si pot ajuta surzii sa auda. In mod similar, implanturile electronice care pot ajuta la rezolvarea unor probleme de vedere sunt din ce in ce mai avansate, spune Gates. Iar acest gen de tehnologie va continua sa se extinda, in special in zonele unde este nevoie de corectarea unor deficiente. MAI DUREAZA. Cu toate acestea, Gates spune ca tastaturile nu vor fi inlocuite prea curand de programele de recunoastere a vocii si ca pixul va retrai o perioada de glorie - chiar daca fara pasta. Tastatura, vocea si pixul vor fi cele trei feluri in care oamenii vor interactiona cu computerele in viitor: ""Unii subestimeaza pixul pentru ca programele de recunoastere a scrierii de mana sunt inca la inceput. Dar se imbunatatesc extrem de repede"". Vorbirea va ajunge, probabil, principala modalitate de a da comenzi dispozitivelor mobile - in special celularelor. Primul ""cyborg"" inregistrat pe pamant se numeste Kewin Warwick, este profesor de cibernetica la Universitatea Readind si poarta cu mandrie acest titlu din 2001, cand si-a implantat un cip legat la nervul principal al mainii stangi. Profesorul prevede ca, pana in 2020, avansul tehnologic va permite ca foarte multe boli sa poata fi tratate electronic. UPGRADE. La inceput vor fi vindecate epilepsia si boala Parkinson. Mai tarziu, efectele sclerozei multiple sau paraliziei vor fi reduse semnificativ pe masura ce oamenii vor putea sa interactioneze cu mediul inconjurator folosindu-si doar gandurile - ce vor putea fi citite de implanturi electronice. Intr-un viitor ceva mai indepartat, oamenii se vor putea ""upgrada"" folosindu-se de legaturi directe intre creierul uman si computere. Vor fi scoase la vanzare la preturi rezonabile echipamente care imbunatatesc memoria sau simturile oamenilor si va deveni posibila comunicarea prin intermediul gandurilor, prezice profesorul Warwick. TELEPATIE
""Vor fi scoase la vanzare dispozitive de stocare a memoriei umane si de comunicare prin intermediul gandurilor, bazate pe legatura directa dintre creierul uman si creierul masinilor""
Kevin Warwick
profesor de cibernetica la Universitatea Readind RECUNOASTERE
""Unii subestimeaza pixul, pentru ca programele de recunoastere a scrierii de mana sunt inca la inceput. Dar se imbunatatesc extrem de repede""
Bill Gates
presedintele Microsoft

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.