Saracia, nesiguranta zilei de maine, problemele de familie, supararile ii imping pe unii romani la gesturi necugetate. in fata esecului, oamenii au reactii diferite: pot trece cu vederea un necaz ori pot cadea in extrema cealalta, cand nimic nu mai c

Saracia, nesiguranta zilei de maine, problemele de familie, supararile ii imping pe unii romani la gesturi necugetate. in fata esecului, oamenii au reactii diferite: pot trece cu vederea un necaz ori pot cadea in extrema cealalta, cand nimic nu mai conteaza, nici macar viata. Psihologul Cornel Chera este de parere ca suicidul este forma maxima a neadaptarii unui individ la esec. Felul in care un om decide sa-si ia viata este, la randu-i, un subiect mereu dezbatut de specialisti. Sunt persoane care, in fata necazurilor, aleg o soarta cumplita: autoincendierea.
Despre oamenii care isi dau foc, psihologii si psihiatrii spun ca sunt firi extrovertite, frustrate, persoane care sufera de diferite afectiuni psihice si care prin gestul lor vor sa atraga atentia celor din jur. De altfel, autoincendierile se petrec de cele mai multe ori in locuri publice si sunt precedate de proteste ale persoanei in cauza, de amenintari cu sinuciderea. Totusi, autoincendierea e un mod ingrozitor de a-ti curma suferinta. Ea presupune o suferinta si mai crunta. in cele mai multe cazuri, gestul aduce moartea celui care si-a dat foc. Dar numai dupa chinuri cumplite. De ce aleg unii oamenii sa-si incheie astfel conturile cu viata? "Orice sinucigas are un scenariu al propriei morti. Cred insa ca indivizii care aleg constient aceasta forma de sinucidere nu au scenariul terminat", ne-a explicat psihologul Chera.
O scena care a ingrozit opinia publica si a starnit o multime de controverse s-a petrecut in dimineata de 15 octombrie 1998, in fata primariei din Pitesti. Ajunsa in pragul disperarii dupa ce locuise impreuna cu sotul si baietelul ei de 11 ani pe acoperisul unui bloc, Ileana Voican, de 34 de ani, si-a dat foc atunci cand a aflat ca locuinta ce ii fusese promisa fusese data altcuiva. Sub ochii ingroziti ai celor adunati sa vada ce se intampla, femeia si-a turnat benzina pe haine si s-a autoincendiat. Ileana Voican a ars ca o torta. A suferit arsuri de gradele III si IV pe 80% din suprafata corpului si, cu toate eforturile medicilor, a murit. Cand inca era pe patul de spital, Ileana a marturisit ca nu se astepta ca nimeni sa nu intervina. Astepta asadar sa fie salvata, dar nu a fost asa. Sotul femeii s-a si ales cu dosar penal pentru ca s-a considerat ca a instigat-o sa-si dea foc.
A iesit apoi la iveala ca cei doi pusesera bine la punct planul prin care sperau sa convinga autoritatile sa le dea o casa. Familia Voican avusese un apartament in Rm. Valcea pe care il vanduse. in acea vara locuisera pe acoperisul unui bloc, apoi primisera o locuinta cu chirie. Contractul expira chiar in ziua in care Ileana s-a autoincendiat. Ceea ce nu stiau cei doi era ca la ora la care femeia isi dadea foc, respectivul contract fusese prelungit.



S-a autoincendiat in primarie

Un bucurestean de 43 de ani care facuse in zadar mai multe solicitari pentru a primi o locuinta a recurs, in noiembrie 2003, la un gest care putea sa-l coste viata. Nicolae Asan si-a dat foc in holul de la intrarea in Primaria sectorului 5. in speranta ca-si va rezolva problema, omul venea la primarie aproape zilnic. Avea chiar si o pancarta pe care isi scrisese necazul, insa nu amenintase ca va recurge la un gest disperat. intr-o zi, Asan a scos din buzunar o sticla de plastic plina cu benzina si si-a turnat-o pe piept. Gardienii spun ca si-au dat seama ce s-a intamplat abia cand l-au vazut pe Asan iesind in flacari pe o usa. Omul a ajuns la spital si a scapat cu viata.

O locuinta sau viata

si la Primaria din Galati, oamenii care vor un acoperis deasupra capului protesteaza pana la a-si pune in pericol propria viata. in urma cu doua luni, Sandel Emanoil, de 27 de ani, si-a varsat benzina dintr-o sticla in cap si a aprins bricheta. Tanarul ramasese pe drumuri dupa ce parintii ii murisera. Locuia impreuna cu iubita lui intr-o baraca si voia o casa. Pentru ca nu a primit-o si-a dat foc. in aceeasi zi, alti doi capi de familie au incercat sa se sinucida: unul s-a aruncat in gol de la etajul 1, altul a baut un amestec extrem de toxic.

"Torta" de ziua sa de nastere

Chiar si certurile in familie pot provoca adevarate drame. La sfarsitul lunii decembrie 2004, un tanar din Bucuresti si-a dat foc in timp ce isi sarbatorea ziua de nastere. Marian Capac (21 ani) s-a certat la miezul noptii cu un membru al familiei. El s-a stropit cu benzina, dupa care a aprins o bricheta. Fratele sau, aflat la petrecere, a incercat sa stinga flacarile care cuprinsesera hainele victimei. Nu a reusit insa, suferind si el arsuri grave.

Si-a dat foc la firma primarului general

Disperat ca nu-si gaseste un loc de munca, un barbat s-a autoincendiat in sediul firmei TitanMar, al carei proprietar e chiar primarul Capitalei, Adriean Videanu. Marian Lazar, de profesie lacatus-mecanic, venise la societate pentru a discuta cu Mioara Videanu, sotia primarului general. Omul spera ca va obtine o slujba la aceasta societate, mai ales ca familia edilului il cunostea, barbatul fiind prieten cu fratele primarului. Cum nu a obtinut locul de munca, Marian a scos din buzunar o sticla de benzina, s-a stropit, dupa care si-a dat foc. Sotia primarului general al Capitalei a reusit sa stinga flacarile si a chemat Salvarea.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.