Bilantul oficial al persoanelor decedate in urma inundatiilor ajunsese ieri seara la 20 de oameni, cei mai multi fiind consemnati in judetul Vrancea. Mai mult, autoritatile au fost nevoite sa evacueze sambata o alta comuna din judetul Galati - Tudor

Bilantul oficial al persoanelor decedate in urma inundatiilor ajunsese ieri seara la 20 de oameni, cei mai multi fiind consemnati in judetul Vrancea. Mai mult, autoritatile au fost nevoite sa evacueze sambata o alta comuna din judetul Galati - Tudor Vladimirescu. in total, aproximativ 15.000 de romani au ramas pe drumuri, ca urmare a inundatiilor produse in ultima perioada, iar 10.800 de case se afla sub ape. Cu toate acestea, presedintele Traian Basescu, descins ieri intr-o noua vizita in zonele afectate, a declarat ca situatia se afla sub control si nu este nevoie de instituirea starii de necesitate, in conditiile in care doar 1 la suta din teritoriul tarii a fost afectat de inundatii.
Cu toate asigurarile oficiale ca situatia se va restabili si debitele raului Siret nu vor afecta si alte localitati din judet, incepand cu noaptea de vineri spre sambata o alta localitate galateana, Tudor Vladimirescu, a fost izolata de ape. Ordinul de evacuare a populatiei a fost dat in timp util, dar majoritatea locuitorilor au refuzat sa plece in bejenie. Doar 200 de persoane s-au refugiat la manastirea Vladimiresti, aflata pe un deal in apropierea localitatii, unde maicutele au pregatit din timp cazarea oamenilor. in momentul de fata singura cale de acces in comuna - pentru ca drumul national a fost acoperit de puhoaie - a mai ramas linia ferata, si aceasta spalata de ape.



Periferia Galatiului a fost inundata

O situatie nemaiintalnita in municipiul Galati. Inundatiile care au afectat zona dintre localitatile Barbosi si Filesti si au acoperit liniile de cale ferata aflate la periferia orasului au facut ca gara mare a Galatiului sa devina inutilizabila pentru mare parte din rutele nationale. Doar spre Barlad se mai pleaca din gara centrala, iar pentru toate celelalte trenuri, punctul terminus s-a mutat la Gara Barbosi. Potrivit declaratiilor facute de reprezentanti ai CFR Galati, aceasta situatie va fi valabila pana pe 18 iulie inclusiv, datorita inchiderii circulatiei pe distanta Barbosi - Filesti.
Locuitorii din zona acoperita de ape sunt disperati de situatia nemaitraita pana acum si spun ca autoritatile nu fac nimic pentru ei fiindca se concentreaza pe localitatile calamitate de pe Siret. "in loc sa ne ajute, cei de la Primarie ne intreaba de ce am construit in zona inundabila. Dar ei de ce ne-au dat autorizatie de construire? Acum nu vor decat sa ne evacueze, dar nu plecam de frica hotilor", se plang disperati locuitorii din zona.
Autoritatile galatene au deplasat deja in zona afectata cateva echipaje auto de pompieri civili si militari care incearca sa scoata apa din curtile oamenilor cu mai multe pompe si sa limiteze efectele inundatiilor. intre timp, pentru locuitorii sinistrati au fost pregatite in jur de 400 de locuri de cazare in caminele a trei licee din Galati. Din pacate, cele 4 autobuze pregatite sa ii transporte in oras pe oamenii evacuati au ramas pe loc pentru ca mare parte din ei au refuzat sa plece.
La aproape o saptamana de la viiturile care s-au semnalat in zona Gura Humorului, in noaptea de vineri spre sambata natura s-a dezlantuit din nou. in localitatea suceveana Capu Codrului ploile torentiale au durat aproape o jumatate de ora. Din cauza cantitatilor mari de precipitatii paraul Tironesti a iesit din albie, schimbandu-si cursul si intrand in gospodarii.
Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Suceava, impreuna cu specialisti ai Sistemului de Gospodarire a Apelor au intervenit prompt pentru deblocarea drumului dintre Falticeni si Gura Humorului care a fost afectat. De aseamenea, au fost afectate 12 gospodarii, iar in 4 apa a intrat in casa. Apele au carat namol, radacini de copaci si aluviuni, ducand la afectarea a doua drumuri comunale.
Pompierii au intervenit cu doua autospeciale pentru scoaterea apei din beciuri si curti. Totodata, pompierii militari au intervenit pentru decolmatarea fantanilor.
in ultima sedinta a Comitetului pentru situatii de urgenta, premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut Ministerului Apararii Nationale sa inceapa actiunile de curatare a gospodariilor lovite de ape.
Totodata, Ministerul Agriculturii a decis sa aloce aproximativ 300 de miliarde de lei vechi pentru despagubirea producatorilor agricoli.

Circulatia in sudul Moldovei, redeschisa

La randul sau, Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor, a precizat ca echipajele de interventie de la drumuri si de la caile ferate au reusit sa redeschida partial, dupa mai bine de 48 de ore de munca, circulatia rutiera si feroviara din sudul Moldovei.
Pe de alta parte, ministrul mediului, Sulfina Barbu, a anuntat ca va fi declansata urmarirea penala impotriva rafinariilor Rafo si Carom Onesti care au deversat surplusul de ape uzate in raul Trotus, in timpul in care acesta a inregistrat debite record.

Cu anticipatele la usa, alesii si-au amintit de sinistrati

In al 12- lea ceas, clasa politica si-a adus aminte de popor. si pentru ca tot vin alegerile anticipate, parlamentarii se intrec in oferte de intr-ajutorare. S-au deschis conturi, s-au donat salarii, s-a plecat in teritoriu, doar-doar la momentul votului napastuitii isi vor aduce aminte de painea de la domnul sau doamna de la Parlament.

* Primul pas a fost facut de deputatii democrati Romeo Raicu, Mihai Stanisoara, Costica Canacheu, Nicolae Bara, Valentin Iliescu si Anca Constantinescu, care au anuntat ca vor dona salariul pe luna august. Cele cinci salarii de deputati sunt destinate comunei Cirov, din judetul Mehedinti, grav afectata de inundatii.

* Liberala Norica Nicolai, ca si alti parlamentari din Ardeal, si-a canalizat eforturile pe refacerea soselelor si a cailor de acces in zona, deoarece aici nu au existat pierderi de vieti omenesti sau case distruse.

* Nici PSD nu sta degeaba. Fostul secretar general al guvernului, Eugen Bejinariu, impreuna cu alti doi colegi deputati, George Baesu si Petru Tarnicu, s-au deplasat in satele Maicanesti si Ramniceni pentru a imparti alimente, imbracaminte si apa.

* in acelasi timp, UDMR ii roaga pe toti maghiarii din Romania sa gaseasca modalitatea de a ajuta, dupa posibilitati, pe cei ajunsi in situatii disperate. "in aceasta situatie grava este nevoie de solidaritatea tuturor membrilor societatii. Nimeni nu poate ramane indiferent!", se mentioneaza intr-un comunicat al UDMR.



Televiziunile sar in ajutorul sinistratilor

Avand in vedere situatia critica in care se afla romanii din zonele afectate de inundatii, televiziunile s-au gandit si de aceasta data sa dea o mana de ajutor. Asadar, Televiziunea Romana, Pro TV, Realitatea si B1 TV au gandit sa demareze actiuni caritabile pentru a-si ajuta semenii aflati la ananghie.
TVR vine in ajutorul celor ale caror vieti sunt distruse de furia apelor printr-o campanie de strangere de fonduri. Sub titlul "invinge apele", televiziunea publica indeamna oamenii sa doneze bani sinistratilor. Impresionat de suferinta romanilor afectati de ape, duminica, in cadrul teledonului organizat de TVR 1, fostul international brazilian Taffarel, cel care a fost timp de multi ani portarul echipei nationale, a hotarat sa-si ofere la licitatie ghetele de fotbal si tricoul cu autografele intregii echipe nationale braziliene.
si Realitatea TV a pus in functiune un teledon pentru a strange fonduri pentru sinistratii din zonele inundate, iar National TV, intr-o campanie intitulata "Romanul la nevoie se cunoaste", doreste sa sara in ajutorul a 100 de familii, oferindu-le adapost si hrana pentru o saptamana.
si PRO TV a pus la dispozitie un numar de telefon (031 82 50 227) la care au sunat deja mii de oameni din Romania si din strainatate. Unul dintre acestia a donat un teren imens pe care cei din zonele afectate pot construi cel putin 10 case. Iar astazi, de la 18.00, Cristian Tabara are o editie speciala in direct a emisiunii "Te vezi la stirile Pro Tv" unde va intra in direct cu autoritatile, cu jandarmii si cu corespondentii Pro Tv aflati in zonele afectate de inundatii.
Pro TV a declansat si o campanie de solidaritate adresata tututor celor care au posibilitatea "sa adopte" pentru o perioada un batran un copil sau o familie ramasi pe drumuri. Familiile pot lua in ingrijire una sau doua persoane sinistrate pana cand casele acestora vor fi refacute.

Trei zile la rand, Basescu a vizitat zonele calamitate

Presedintele Traian Basescu a sosit, duminica dupa-amiaza, in localitatea vranceana Vadu Rosca, unde a stat de vorba cu sinistratii. seful statului s-a referit la posibilitatea mutarii satului in alta zona, dar a precizat ca aceasta varianta va fi analizata de experti, avand in vedere ca nu toate casele sunt afectate in aceeasi masura, unele fiind construite din caramida sau beton. Comuna Vadu Rosca este una dintre cele mai afectate de inundatii, inregistrand cel mai mare numar de victime.
seful statului a reafirmat faptul ca nu este nevoie de stare de "isterie nationala", in contextul in care doar 1% din teritoriul tarii a fost afectat de inundatii, acuzand presa ca deformeaza realitatea. La fel nu este nevoie, potrivit lui Basescu, nici de decretarea "starii de urgenta" pe care o asimileaza doar cazului in care este afectata siguranta statului. Totusi, o ordonanta de urgenta emisa de Guvernul Vasile in ianuarie 1999 precizeaza ca starea de urgenta se poate instaura si in cazul "producerii unor calamitati care fac necesara prevenirea, limitarea sau inlaturarea dupa caz a urmarilor unor dezastre".
Moartea a 20 de oameni, inundarea a zeci de mii de hectare, distrugerea a mii de case si plecarea in pribegie a mii de romani pot fi considerate totusi un dezastru.

S-au rugat la Moastele Sf. Andrei pentru oprirea ploilor si a dezastrelor

Mii de pelerini au participat duminica la Biserica Sf. Ilie din Falticeni la slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti pentru contenirea ploilor. Moastele Sf. Andrei au fost aduse sambata seara cu o masina blindata de la Constanta, insotite de echipaje ale jandarmeriei si politiei. Moastele au fost purtate de un car cu boi de la intrarea in oras pana la biserica. Pelerinii s-au rugat ca cerul sa nu mai verse atata ploaie. Icoana si moastele Sfantului Andrei precum si moastele a inca 5 sfinti au fost purtate pe strazile orasului, iar ordinea pe timpul deplasarii a fost asigurata de 100 de jandarmi. Moastele sfintilor au fost asezate pe un baldachin in curtea bisericii si vor ramane la Falticeni pana pe 19 iulie.

Ajutoare pentru Bacau si Galati

Prefectura judetului Suceava in colaborare cu Primaria Municipiului Suceava a organizat la sfarsitul saptamanii trecute un transport de bunuri destinat sinistratilor afectati de inundatii din judetele Bacau si Galati. Spre judetul Bacau s-au deplasat noua tiruri cu ajutoare continand cherestea si produse alimentare (apa minerala, paine, lactate si conserve). Valoarea totala estimativa a acestor bunuri destinate judetului Bacau se apropie de 1,5 miliarde lei. Doua tiruri incarcate cu materiale de constructii s-au deplasat duminica dimineata spre judetul Galati.

Vacante gratuite pentru copii

Desi sezonul turistic estival este in impas din cauza vremii nefavorabile, agentiile de turism membre ANAT se solidarizeaza cu sinistratii din judetele calamitate si ofera copiilor familiilor afectate donatii in pachete turistice pe Litoralul Marii Negre, in zonele montane si la pensiunile turistice. Campania "Redati visele copiilor", initiativa a ANAT, a mobilizat deja mai multe agentii de turism importante, care au oferit, dupa posibilitati, pachete turistice.

Militarii romani din Irak au strans bani pentru sinistrati

Militarii romani din cadrul Batalionului 2 Infanterie Calugareni cantonati in Irak, in baza "Camp Mittica", s-au gandit, de la mii de kilometri de casa, sa ii ajute pe sinistratii loviti de vitregiile naturii. Ei au strans pentru victimele inundatiilor din comuna vranceana Vadu Rosca 68 de milioane de lei. Banii colectati de la luptatori vor ajunge in tara cu un avion C-130 Hercules.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.