Visul frumos s-a terminat. Andrei Pavel a fost invins ieri cu scorul de 6-3, 6-4, 6-3 de Ivan Ljubicic si Croatia s-a calificat, pentru prima data in istorie, in semifinalele Grupei Mondiale. Partida a fost una fara istoric. Chiar daca si-a dorit mul

Visul frumos s-a terminat. Andrei Pavel a fost invins ieri cu scorul de 6-3, 6-4, 6-3 de Ivan Ljubicic si Croatia s-a calificat, pentru prima data in istorie, in semifinalele Grupei Mondiale. Partida a fost una fara istoric. Chiar daca si-a dorit mult sa readuca in joc formatia noastra, "Cneazul", cu energia consumata in cele aproape noua ore de joc din zi-lele precedente, nu a avut puterea necesara stoparii tavalugului Ljubicic. Sustinut frenetic de spectatori - care ieri au umplut parca ceva mai mult sala decat in zilele precedente - dar si mai odihnit, croatul nu a avut nici o problema in a-si adjudeca setul inaugural, pe care l-a castigat in 37 de minute, cu 6-3.
in actul al doilea lucrurile pareau sa se schimbe in bine pentru noi. Pavel a reusit un breack in debut, iar apoi s-a distantat pana la 3-0. Dar atat, pentru ca cel alintat "Ljubo" de fani s-a trezit din pumni si nu a mai putut fi oprit. A castigat cinci ghemuri consecutiv si s-a impus cu
6-4. Setul al treilea avea sa fie si ultimul. Pavel isi pierde seviciul inca de la inceput, dar are o ultima tresarire de orgoliu, egaland la trei pe serva adversarului. Un simplu foc de paie, caci Ljubicic reuseste un nou breack. Vizibil obosit - de fapt o umbra a celui din precedentele doua zile - Pavel mai are doar puterea de a prelungi agonia, salvand o minge de meci pe propriul serviciu, la scorul de 3-5. Nu a mai reusit insa sa faca acelasi lucru la a doua oportunitate a croatului, meciul incheindu-se dezastruos pentru el, cu dubla greseala. Ghem, set si meci pentru Croatia, care continua drumul spre finala. Eliminati, romanii raman cu gustul amar al faptului ca au egalat cea mai buna performanta din ultimii 22 de ani, dar si al celor petrecute sambata, cand doar hotiile arbitrilor de linie au scos victoria din buzunarul nostru. si, cu 2-1 dupa primele doua zile, poate altfel se scria istoria acestui meci.
Hora. Imediat dupa terminarea partidei, croatii au incins o hora a bucuriei, in scandarile spectatorilor. De la ea nu a lipsit nici Mario Ancic, cel care a disputat ultimul meci pentru croati. Ivan Ljubicic le-a facut fotografii spectatorilor, care pe acordurile melodiei "We are the champions" au scandat minute in sir numele favoritilor.
Vis. La conferinta de presa de dupa meci, Ivan Ljubicic era extrem de fericit. "Traiesc un vis care as vrea sa nu se mai termine niciodata. Dupa victoria obtinuta in fata americanilor nu m-am putut bucura atat cat as fi vrut, dar acum sunt in al noualea cer. E un lucru fenomenal sa fim in semifinale", a declarat Ivan, care a mai spus ca momentul cheie al meciului a fost cel de la mijlocul setului secund. "Atunci, Andrei a reusit sa se detaseze la 3-0 si, daca nu reuseam sa ii iau un breack, era destul de greu pentru mine. Mai ales ca si eu, ca si el, eram foarte obosit. De aceea, ma bucur ca s-a terminat totul in trei seturi. Altfel nu stiu cum ar fi decurs meciul", a incheiat Ljubicic.



Fara protest oficial

Din cate se pare, oficialii romani nu vor face ceea ce ar trebui sa faca, adica sa inainteze un protest oficial catre Federatia Internationala de Tenis.
Daca la finalul meciului de dublu s-a comportat precum in vremurile de glorie, amenintand arbitrii de linie, pe care i-a facut in fel si chip, Ilie Nastase (foto), presedintele FRT, se calmase sambata seara. El a spus ca mai mult ca sigur nu va inainta vreun protest, pentru ca oricum nu ar avea nici un rost.
si-a cerut arbitrul scuze croatilor? Conform unei informatii neoficiale, furnizate de ziaristii croati, arbitrul de scaun al meciului de sambata, francezul Maria Pascal, si-ar fi cerut scuze oficialialor gazdelor la cateva ore dupa terminarea meciului. El ar fi recunoscut ca a gresit cand a decis repetarea ultimei mingi a partidei.
Trifu, cele mai multe puncte. Conform statisticii oficiale a partidei de dublu, cel mai bun roman de pe teren a fost Gabriel Trifu. Chiar daca si-a trecut in cont cateva erori elementare, trimitand chiar mingea in fileu de la de doi metri, Trifu a adunat de aproape de doua ori mai multe puncte decat partenerul sau. Mai precis, el a avut 309 mingi castigatoare, in timp ce Pavel nu si-a trecut in cont decat 152. Trifu l-a depasit la toate capitolele pe partenerul sau: puncte dupa primul serviciu (107-81), puncte dupa cel de-al doilea serviciu (56-33), mingi de break salvate (10-6) etc.

Pavel: "Nu am avut nici o sansa"

* Pentru prima oara dupa 22 de ani, Romania nu va mai fi nevoita sa dispute barajul de calificare in Grupa Mondiala. Prin ajungerea in sferturile de finala, "tricolorii" si-au asigurat un loc in viitoarea editie a primei ligi a Cupei Davis.
* La aproape o jumatate de ora de la terminarea meciului, Andrei Pavel a analizat, la rece, meciul pierdut in fata lui Ljubicic: "Una e sa intri in ultima zi cu
2-1, si alta cu 1-2. Eu, de exemplu, simteam un amestec de oboseala - pentru ca doua partide de cinci seturi s-au simtit in picioare - si de do-rinta de victorie. stiam ca trebuie neaparat sa inving, stiam ca asta e singura noastra sansa. Era multa presiune pe mine", a mai zis "Cneazul", care ne-a sfatuit sa privim partea buna a lucrurilor: "in sfarsit, dupa atatia ani, nu mai jucam barajul. E extraordinar sa stii ca esti calificat direct intre primele 16 din lume".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.