La fiecare minut, in lume, o femeie moare din cauza complicatiilor de sarcina sau la nastere, se arata intr-un raport al Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie. Datele statistice arata si alte ''realitati'': femeile reprezinta jumatate din popul
La fiecare minut, in lume, o femeie moare din cauza complicatiilor de sarcina sau la nastere, se arata intr-un raport al Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie. Datele statistice arata si alte ''realitati'': femeile reprezinta jumatate din populatia lumii si, totusi, ele numara doar 5-10 procente din conducerea politica.
Contributia femeilor la economia tarilor este de 70 de procente si, totusi, ele primesc doar o zecime din venitul mondial. Doua treimi din populatia analfabeta a lumii sunt femei. Una din cinci femei a fost batuta, fortata sa faca sex sau abuzata. In fiecare an, 15 milioane de fete intre 15-19 ani, nasc, iar 82 de milioane de fete din tarile in curs de dezvoltare se vor marita inainte sa implineasca 18 ani.
In fiecare zi, 6.000 de tinere si tineri sunt infectati cu HIV.
Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie a dat publicitatii si cateva date privind situatia femeilor din tara noastra. Astfel, in Romania, rata saraciei este mai scazuta la femei decat la barbati, inregistrand in 2003 un nivel de 24,7 la suta fata de media nationala de 25,1 la suta. In anul scolar 2003-2004, populatia scolara a scazut cu 11,7 la suta fata de anul scolar 1990-1991 - 13,8 la suta la populatia masculina si 9,5 la suta la cea feminina.
In invatamantul superior, proportia studentelor a crescut de la 47 la suta in 1992-1993 la 55 la suta in 2003-2004. In 2003, rata mortalitatii materne a fost de 0,24 decese la mia de nascuti vii, mortalitatea infantila a fost de 16,8 decese la mia de nascuti vii, ambii indicatori fiind in scadere comparativ cu anii precedenti. Peste 92 la suta din nasteri sunt asistate de specialisti.
Peste un sfert dintre femeile casatorite au declarat ca au suferit cel putin o forma de agresiune din partea unui partener: violenta verbala, fizica sau sexuala. Functiile de conducere in aparatul executiv - organisme guvernamentale si organe teritoriale alese - apartin aproape in totalitate barbatilor.
In Guvernul nou constituit, din 15 ministere si 25 de ministri, numai trei ministere sunt incredintate femeilor, se mai arata in raportul Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie. La nivelul secretarilor de stat, cinci femei se gasesc in astfel de pozitii, alte trei ocupand functia de subsecretar de stat - 13,3 la suta din totalul de 60 de secretari de stat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.