Paul este unul dintre cei care s-au luptat cu apele si au salvat oamenii ramasi izolati de torente. Probabil ca nu va uita niciodata experientele traite in Vrancea. Paul Ciurar are 25 de ani si este unul dintre membrii echipajului BGS aflat in Cosmes
Paul este unul dintre cei care s-au luptat cu apele si au salvat oamenii ramasi izolati de torente. Probabil ca nu va uita niciodata experientele traite in Vrancea. Paul Ciurar are 25 de ani si este unul dintre membrii echipajului BGS aflat in Cosmesti, Vrancea.
in numai doua zile a salvat vieti, a luptat cu furia apelor si a trait pe viu drama a sute de oameni. Cel mai mult insa a fost impresionat de cazul unei batrane de 70 de ani. Femeia a fost prinsa de viitura singura, intr-o umila casa a Cosmesti-ului. A reusit cu greu sa urce in podul casei. Acolo a gasit-o Paul. "Era in pod. Plangea si tinea in mana lantul de la vaca. Am fost socat sa aflu ca cel mai mult ii parea rau ca nu a putut salva animalul, singura ei avere. De altfel, din cate am inteles, o vecina care putea sa o ajute plecase, refuzand sa se uite inapoi. Mi se pare incredibil!", povesteste Paul. Barbatul a intrat printre lemne, a luat femeia pe brate si, impreuna cu un alt coleg, a transportat-o la barca. Apoi, de la casa inundata, au traversat satul, ajungand pe drumul neinvadat de ape.
in continuare echipele de salvatori se afla in Cosmesti, zona in care situatia este dramatica.Carata in spate prin ape de un caporal

Lacrimile oamenilor napastuiti se impletesc de cateva zile cu apa maloasa a puhoaielor care le-a smuls toata agoniseala. Ochii plansi cata spre cer fie dupa norii negri aducatori de apa, fie dupa elicopterele salvatoare ale armatei. Fiecare "sinistrat", cum il numesc statisticile oficiale, are povestea lui amara. Teodora Caramaliu (foto), 30 de ani, este una din sutele de persoane care au fost evacuate, ieri, de pe raza comunei Nanesti, din Vrancea. Spre deosebire de altii, fata are un handicap locomotor, fapt ce a facut ca salvarea ei sa fie si mai dificila. "Cand am vazut ca vine apa mare, am urcat-o cum am putut la vecinii mei in vila, la etajul unu. Ne-am speriat foarte tare fiindca apa nu contenea sa urce", povesteste Anisoara Caramaliu, mama fetei.
Salvarea celor doua a venit de la militarii Batalionului 282 Focsani care, mergand prin apa care ajungea pana la brau, au urcat la etajul casei lui Cristi Anghel si au luat-o pe Teodora in spate. Tanara era groaznic de speriata. in timp ce cobora scarile cu ea, caporalul Vasile Asaftei striga la colegii lui: "Ajutati-ma, ca ma strange de gat!", iar fata plangea in hohote si striga: "Mi-e frica! Lasati-ma!". in cele din urma, militarii au reusit s-o duca pe fata la masina, undeva la 30-40 de metri de casa inundata si ulterior in comuna limitrofa, unde primaria a organizat un centru de primire a sinistratilor, la scoala.
Comuna Nanesti a fost inundata ieri dimineata, dupa ce un alt dig de pe Siret a cedat. Apa a inghitit in cateva ore casele si drumul national 23 care face legatura intre Focsani si Braila. Comuna Nanesti este in aval de o alta localitate sinistrata, Vadul Rosca, unde sute de persoane erau evacuate, ieri, cu barci militare si elicoptere.

Libertatea

Sursa: LibertateaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.