Un pas pana la judecata. Atat mai are fostul primar al Bacaului pana cand va primi condamnarea. Dumitru Sechelariu si cei doi complici ai sai vor ajunge zilele urmatoare in fata judecatorilor, pentru ca procurorii anticoruptie au finalizat materialul

Un pas pana la judecata. Atat mai are fostul primar al Bacaului pana cand va primi condamnarea. Dumitru Sechelariu si cei doi complici ai sai vor ajunge zilele urmatoare in fata judecatorilor, pentru ca procurorii anticoruptie au finalizat materialul de urmarire penala. Potrivit unor surse judiciare, ieri, cei trei au fost adusi la PNA pentru a li se prezenta capetele de acuzare. Aceasta este ultima etapa inainte de pronuntarea pedepsei.
In urma cu doua zile, Sechelariu a dat pentru ultima oara cu subsemnatul in fata procurorilor PNA, inainte de finalizarea urmaririi penale. Luni fusesera chemati la audieri cei doi fosti subordonati ai sai: Dorinel Ifrim si Laurian Lucaci. Anchetatorii spun ca fostul primar a oferit detalii cu privire la schimbul de terenuri pe care se presupune ca l-ar fi efectuat. Este foarte probabil ca in maxim doua saptamani, rechizitoriul celor trei sa fie intocmit si inaintat judecatorilor. Aparatorul lui Sechelariu crede ca acesta va fi trimis in judecata doar pentru luare de mita si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, deoarece pentru alte infractiuni pe care se presupune ca le-a comis nu exista probe.
Sechelariu a fost retinut de procurorii anticoruptie in dupa-amiaza de 7 iunie a.c., pentru luare de mita, abuz in serviciu in scopul obtinerii de foloase necuvenite si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Alaturi de Sechelariu au mai fost retinuti si Dorinel Ifrim, sef al Serviciului Cadastru din Primaria Bacau, precum si Laurian Lucaci, fost viceprimar, ei fiind acuzati de complicitate la aceleasi fapte. Dumitru Sechelariu si ceilalti doi au ajuns in arestul DCP in aceeasi noapte, dar a doua zi, instanta Tribunalului Bucuresti a respins propunerea procurorilor ca cei trei sa fie arestati preventiv, astfel ca ei au fost eliberati. Procurorii anticoruptie au atacat, insa, cu apel, decizia instantei, considerand-o "nelegala si netemeinica".

Sirul afacerilor ilegale

Fostul primar este cercetat in legatura cu mai multe afaceri, referitoare la schimburi si achizitii de terenuri, precum si la atribuirea unor lucrari. Astfel, in perioada februarie 2000 - mai 2004, Consiliul Local Bacau a acceptat 179 de schimburi de teren, suprafata totala de care au beneficiat Sechelariu, prin firmele Letea SA, Selena SRL, Desteptarea SA, si alte 15 persoane fizice si juridice fiind de 79.744 de metri patrati, primiti din proprietatea Consiliului Local (CL) Bacau. Din totalul suprafetei de teren cedate la schimb de CL Bacau, Sechelariu si firmele la care era actionar au beneficiat de 57.979 de metri patrati, valorand aproximativ 40,6 de miliarde de lei, sustin anchetatorii.
El mai este invinuit ca ar fi dispus lucrari de asfaltare a drumului in localitatea Casin, iar aprobarea s-ar fi facut in baza unui proiect intocmit de SC General Proiect si platit din bani publici cu 125 de milioane de lei. Fostul edil sef al Bacaului ar fi actionat fraudulos si pentru a cumpara activele SC Letea SA la un pret sub valoarea reala, prin intermediul societatii Selena, unde Sechelariu detine 92 la suta din capitalul social, sustin surse judiciare. In 30 mai a.c., procurorii au extins cercetarile penale, in cazul lui, pentru santaj si spalare de bani.
Potrivit anchetatorilor, in 1999-2003, Sechelariu ar fi constrans opt persoane sa vanda diverse suprafete de teren la pretul impus de el.
De asemenea, ancheta a fost extinsa si pentru efectuarea unor operatiuni financiar-bancare, cu retrageri in numerar de aproximativ 50 de milioane de lei, fara justificarea operatiunilor, fapte sanctionate de Legea privind prevenirea si combaterea spalarii banilor. In ceea ce priveste acuzatia de spalare de bani, ancheta il vizeaza si pe presedintele clubului FCM Bacau, Gheorghe Chivorchian, care a fost audiat de procurorii anticoruptie in 31 mai, la o zi dupa ultima audiere a lui Sechelariu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.