Pamantul nu mai poate "inghiti" atata apa, iar din munti curg in continuare siroaie de mal, busteni si roci. Hidrologii sunt in alerta maxima pentru ca ei stiu ca se pot produce inundatii si la 48 de ore dupa ce inceteaza ploaia. Ultimele raportari p

Pamantul nu mai poate "inghiti" atata apa, iar din munti curg in continuare siroaie de mal, busteni si roci. Hidrologii sunt in alerta maxima pentru ca ei stiu ca se pot produce inundatii si la 48 de ore dupa ce inceteaza ploaia. Ultimele raportari primite de la Guvern arata ca numarul mortilor a ajuns la sapte, la care se adauga inca patru persoane disparute in judetele Vrancea si Bacau. Ieri, raurile din judetele Mures, Olt, Harghita, Covasna, Galati si Vrancea se aflau mult peste cotele de pericol, iar alte zeci de rauri din toata tara depasisera cotele de inundatie. Hidrologii se asteapta ca raurile Somes, Crasna, Crisuri, Jiu, Siret, Buzau, Mures, Olt, Arges si Ialomita sa creasca pe cursurile mijlocii sau inferioare. Ei raman in continuare ingrijorati pentru ca statiile de la Sancraieni (Olt), Ramnicu Sarat-Tataru (Vrancea), Cosmesti (Galati), Lungoci (Vrancea) si sendreni (Galati) sunt la nivel periculos.



Presedintele cere ajutor de la Comisia Europeana

Presedintele Traian Basescu a solicitat astazi sprijin financiar Comisiei Europene pentru redirectionarea sumei de 20 de milioane euro din fondurile PHARE acordate Romaniei pentru refacerea in regim de urgenta a digurilor, drumurilor, podurilor si podetelor afectate de inundatiile din ultima vreme. De asemenea, presedintele incurajeaza demersurile Guvernului si ale Bancii Mondiale de a realoca 33 de milioane de dolari din proiectele existente, in completarea resurselor de la bugetul de stat pentru refacerea urgenta a infrastructurii si a caselor afectate de inundatiile dinm ultima saptamana.

Cel putin 4 zile fara ploi

Meteorologii au in sfarsit vesti bune. De azi, ploile "pleaca in munti". Vor fi ploi putine si slabe, la munte.
Vor cadea intre 1 si 5 litri pe metrul patrat, iar temperaturile vor urca pana la cele normale pentru aceasta perioada. in sud si sud-vest vor fi in jur de 30 de grade, poate chiar mai ridicat in unele locuri. Vremea va fi din nou schimbatoare doar la mijlocul saptamanii viitoare", ne-a informat ieri, Victor stefanescu, meteorologul de serviciu de la Autoritatea Nationala pentru Meteorologie.

Exodul romanilor in propria tara

in Vrancea, ieri, a fost decretata starea de alerta. Peste 30.000 de vranceni sunt izolati in zona de munte a judetului fara telecomunicatii, iar mii de locuitori ai zonelor de ses din Milcovul, Iliesti, Suraia, Vadu Rosca si Nanesti au fost evacuati. si judetul Galati e in stare de alerta maxima din cauza inundatiilor si revarsarilor "istorice" ale Siretului. Mii de locuitori se refugiaza sau sunt evacuati de urgenta din calea puhoaielor, gasindu-si adapost pe la rude sau cunostinte. Cea mai dramatica situatie a fost ieri dimineata la ora 7.00, in localitatile Corbu Vechi si Namoloasa. Siretul, aflat la cote nemaiintalnite, ameninta sa stearga de pe fata pamantului mai multe localitati, umflat din amonte de alte rauri iesite din matca. Autoritatile au facut o bresa in malul drept, dar viitura a lovit naprasnic, desi cu mai putina putere decat se anticipase. Cu cinci ore inainte, batranii, copiii si femeile fusesera evacuati, cu hainele de pe ei si cate o bocceluta. Specialistii spun ca apele de pe raurile Milcov, Ramna si Putna sunt in scadere, insa probleme raman pe cursul Siretului, in aval de barajul Calimanesti, unde apele involburate cu debite cat ale Dunarii au distrus baraje si au facut posibila inundarea loca-litatilor Vadu Rosca, Suraia si Nanesti. Preotul Daniel Teodorescu din Vadu Rosca sustine ca mai multi batrani imobilizati la pat au pierit sub ape, insa autoritatile nu confirma.

La Focsani nu se mai poate face paine

Municipiul Focsani risca sa se confrunte cu o criza de paine dupa ce conducta magistrala care alimenteaza orasul cu gaze a fost luata de ape. Cel mai mare producator de panificatie din Focsani, "Comcereal" SA, nu mai face paine incepand de miercuri dupa-amiaza, cand conducta magistrala de gaze a fost luata de viitura, in dreptul comunei Garoafa.

Siretul a venit la vale cu debite record

In sirul inundatiilor catastrofale se inscrie de miercuri si judetul Galati. Situatia este critica insa in localitatile aflate pe malurile Siretului. Prognoza hidrologica a reprezentantului INMH, Petre Stanciu, s-a confirmat, Siretul depasind debitul de 4.500 de metri cubi/secunda in noaptea de miercuri spre joi, fiind atinsa cifra "istorica" estimata de specialisti a se produce doar o data la 500 de ani! Potrivit declara-tiilor reprezentantilor Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Galati, viitura cea mare a fost inregistrata in dreptul localitatii Lungoci, fiind inundata toata zona si imprejurimile din avalul acestei comune, torentele depasind cu cativa metri digurile ridicate in lungul malurilor.
Cea mai critica situatie a fost inregistrata inca de miercuri dupa-amiaza, in sectorul localitatilor Cosmesti, Cosmesti-Vale, Baltaretu si Ismail, localitati aflate aproape in intregime sub apele Siretului. Sute de oameni care au reusit sa fuga din fata valtorii au asteptat ore in sir pe unul din malurile raului revarsat in dreptul comunei Cosmesti, implorand autoritatile sa le salveze rudele refugiate pe acoperisurile celor aproximativ 500 de case, ingrozite ca vor pieri sub apele in crestere.

Doljul sub ape

Oameni fara adapost, mii de terenuri agricole inundate, sute de animale inecate. Cam asa arata in prezent harta Doljului, dupa ce ploile cazute in ultimele zile au devastat tot ce au intalnit in cale. Cea mai afectata localitate e satul Motoci, din comuna Mischii, unde peste 40 de persoane au fost evacuate de pompieri si jandarmerie, care au reusit cu greu sa-i scoata pe oameni la mal. Acestia au fost nevoiti sa intervina cu barci pentru a intra in sate, apa atingand peste 1,5 metri.

Cristi Chivu a sarit in ajutorul sinistratilor

Internationalul Cristi Chivu a sarit in ajutorul sinistratilor de la Vadul Rosca, Vrancea, el ajungand ieri dupa-amiaza, in jurul orei 16.00, in zona calamitata cu ajutoare de aproximativ 6.000 de euro.
"Cristi a auzit de tragedia de la Vadul Rosca miercuri seara si a inceput sa cumpere medicamente, paturi, apa si cizme. A umplut un microbuz si a venit cu el aici, la Vadul Rosca", a declarat George Baesu, un prieten care il insoteste pe Chivu.
Bilantul tragic inregistrat in urma inundatiilor din tara l-a sensibilizat in asa masura pe capitanul nationalei noastre, incat fotbalistul a promis ca va scoate la licitatie un tricou cu semnaturile tuturor tricolurilor, iar banii stransi vor fi donati oamenilor aflati in impas. "I-am sunat pe Mutu si pe Lobont, si au fost si ei receptivi. Din toata inima, suntem gata sa donam bani, alimente, hrana, orice, numai sa le mai alinam suferinta celor napastuiti de soarta", a spus Cristi. Mai mult, lumea sportului pare ca s-a mobilizat dintr-o data din moment ce Comitetul Olimpic si Sportiv Roman a virat deja o suma simbolica, 10.000 de euro, intr-un cont harazit sinistratilor.

300 milioane de euro vin de la Guvern

In probabil ultima sedinta de guvern a Cabinetului Tariceanu, ministrii au aprobat alocarea din fondul de rezerva a aproximativ 300 milioane de euro sau 10.170 miliarde lei, ce vor fi utilizati pentru reconstructia zonelor afectate de inundatii. in plus, persoanele sinistrate vor primi un ajutor social in valoare totala de 15 miliarde lei vechi. Tot pentru sinistrati, Executivul a trimis alimente in zona in valoare de 29 miliarde lei. si alte forte politice s-au implicat. PSD a cerut infiintarea unui fond al solidaritatii, iar conservatorii lui Dan Voiculescu au trimis deja cateva tone de alimente constand in peste, zahar, ulei, orez, conserve, precum si apa si imbracaminte. (Ioana Teodorescu)

Puncte de colectare:

Pentru sprijinul sinistratilor, primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a decis inceperea de azi, ora 10.00 a unei campanii de strangere de ajutoare pentru sinistrati. Centrele de colectare au fost amplasate intr-un cort din fata Circului de Stat. Sunt asteptate materiale de constructie, apa si conserve cu termen mare de valabilitate.

Pentru sprijin financiar, sunt conturile deschise de Guvern la BCR in lei, dolari si euro:

* RO65RNCB5010000138390083 in lei

* RO11RNCB5010000138390085 in dolari

* RO38RNCB5010000138390084 in euro


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.