Andrei Pavel se afla in fata celui mai important moment al carierei. El spune ca o calificare in semifinalele Grupei Mondiale ar insemna indeplinirea unui vis. Aflat intr-o forma fizica buna, el crede ca decisiva in desemnarea echipei castigatoare va

Andrei Pavel se afla in fata celui mai important moment al carierei. El spune ca o calificare in semifinalele Grupei Mondiale ar insemna indeplinirea unui vis. Aflat intr-o forma fizica buna, el crede ca decisiva in desemnarea echipei castigatoare va fi prima zi. Libertatea: Andrei,
te-ai acomodat cu sala si cu suprafata de joc?
Andrei Pavel: Da. De fapt cred ca toti, desi venim de la turnee desfasurate afara, pe iarba, ne-am obisnuit cu conditiile din sala, cu sunetul, cu lipsa vantului, a soarelui... Totul e OK. in plus, faptul ca ne-am pregatit o saptamana pe o suprafata asemanatoare ne-a ajutat mult sa intram in ritm.
Ai avut niste probleme de sanatate, cum e acum?
Sunt bine, nu ma mai doare nimic. La Wimbledon am avut probleme cu spatele, dar de cand am venit in Romania n-am mai simtit nici o jena.
Exista presiune? Sunteti in fata unei performante istorice...
Pe masura ce meciul se apropie apar emotiile, dar la ora jocurilor vom fi concentrati si determinati sa facem tot ce depinde de noi pentru a castiga. Pentru mine, calificarea in semifinale ar reprezenta mai mult decat implinirea unui vis, ar reprezenta cea mai mare peformanta a carierei. Deja, visul mi s-a implinit prin ajungerea in aceasta faza.
Cum crezi ca va fi atmosfera in sala?
Vulcanica. Asta e sigur. Suporterii croati sunt recunoscuti pentru fanatismul lor. in plus, se joaca in sala, iar galagia facuta de suporteri va fi cu atat mai mare. Oricum, sper sa fie o atmosfera mai blanda decat cea de acum cativa ani, din Brazilia, unde suporterii s-au comportat efectiv ca la fotbal. Nici nu vreau sa imi amintesc cum a fost atunci!
Presiunea asta va afecta jocul vostru?
Sper ca nu, dar e sigur ca suportul publicului ii va avantaja pe ei. E altceva sa fii impins din spate de mii de oameni, capeti incredere in tine. in plus, eu sper ca arbitrii sa nu fie timorati, sa fie corecti. Pentru ca in sala mingea nu lasa urme si a-tunci e foarte usor sa ciupesti cate un punct pentru o echipa sau alta.
Care crezi ca ar putea fi cheia victoriei?
Nu stiu daca se poate vorbi de o cheie a meciului, dar foarte importanta e prima zi. Daca trecem cu bine de ea, atunci avem sanse reale.
Esti din Constanta, iar aici sunteti cazati intr-o statiune aflata la malul marii. Se poate spune ca te simti aici ca acasa?
Nu, in nici un caz. Nicaieri nu e ca acasa. Dar, intr-adevar, din ce am vazut, aici e foarte frumos si nu e exclus ca in viitor sa vin chiar sa imi petrec un concediu aici.
Esti un fan declarat al baschetului si ai ajuns sa joci cel mai important meci de tenis din cariera ta in templul baschetului croat.
Da, asa este. Am aflat si eu ca aici a jucat Jugoplastika, una din marile echipe ale continentului la inceputul anilor '90. Chiar daca acum nu prea mai am timp sa ma uit la
partide de baschet, atunci vedeam la televizor meciurile importante si ii vedeam pe Toni Kukoc si ceilalti de la Split cum castigau trofeu dupa trofeu. iti dai seama ca, fiind aici, nu puteam rata sa joc si baschet cu Gabi (n.r. Trifu, colegul sau din echipa de dublu) inainte de antrenamente. Cred ca este o sala foarte buna pentru baschet. Dar si pentru tenis.



In sala, pentru ca n-aveau nici un teren in aer liber

Considerati outsideri in lupta cu croatii, jucatorii echipei de Cupa Davis a Romaniei sunt decisi sa rastoarne calculele hartiei. Ei stiu ca intreaga presiune - a rezultatului, a presei si a publicului - apasa pe umerii adversarilor si sunt convinsi ca, daca vor juca asa cum stiu ei mai bine, se vor putea lupta de la egal la egal cu Ivan Ljubicic & Co. Situatia meciului care va incepe maine a fost sintetizata cel mai bine de capitanul nejucator Adrian Marcu: "Noi vrem sa castigam, croatii trebuie sa castige". "Baietii s-au acomodat foarte bine cu suprafata de joc. Terenul nu e foarte rapid - ma asteptam sa fie ceva mai iute - asa ca totul e OK. Baietii sunt intr-o forma buna si sunt decisi sa isi joace sansa pana la capat", a declarat ieri, la conferinta de presa oficiala a echipei noastre, capitanul nejucator Dumitru Marcu. El i-a urmarit cel mai mult la lucru si pe jucatorii croati. "Cred ca Ancic e intr-o forma mai buna decat Ljubicic, care a avut un inceput de an fantasic, dar acum traverseaza o eclipsa de forma. Croatii nu prea pot sa ne mai surprinda, pentru ca i-am urmarit mult timp", a spus Marcu, care nu a vurt sa dezvaluie titularii echipei noastre.

* Split, orasul lui Goran Ivanisevic. Daca suprafata rapida au decis-o ei, din cate se pare, croatii nu prea au avut de ales atunci cand au decis ca meciul cu Romania sa se joace in sala, desi suntem in mijlocul lunii iulie. Aceasta deoarece nici un teren in aer liber nu indeplinea conditiile impuse de Federatia Internationala de Tenis (minimum 4.500 de locuri) si, in plus, nu s-a dorit ca acest meci sa se dispute pe zgura. Astfel, oficialii forului croat au avut de ales intre sala din Split si cea din Zagreb. Cum Splitul este orasul care i-a dat tenisului mondial pe Goran Ivanisevic si pe Mario Ancic, e de inteles de ce s-a optat pentru aceasta statiune.

* Lui Hanescu nu-i prea "intra" serviciul. in ceea ce-i priveste pe jucatori, acestia sunt intr-o stare fizica buna. Doar Victor Hanescu este un pic nemultumit de cum ii functioneaza serviciul, dar el a mai avut doua zile la dispozitie pentru a-si perfectiona miscarea.



Azi e tragerea la sorti

Astazi, la ora 13.00, ora locala, e programata tragerea la sorti a meciurilor care vor avea loc la sfarsitul saptamanii.
Ca de obicei, singura necunoscuta pe care o va lamuri aceasta tragere la sorti va fi ordinea partidelor, pentru ca imperecherile jucatorilor se cunosc inca de cand staff-urile celor doua echipe au aflat numele adversarei. Astfel, maine, se vor afla fata in fata Pavel (numarul 1 din echipa noastra) si Ancic (numarul 2 de la croati) si Hanescu (al doilea jucator al nostru) cu Ljubicic (liderul ex-iugoslavilor). Nici ziua de sambata nu poate aduce mari surprize. Cuplul croatilor este deja stiut - Ljubicic si Ancic fiind cei care in primul tur au invins in SUA cea mai buna pereche din lume, cea a fratilor gemeni Bob si Mike Bryan - in timp ce romanii vor merge pe aceeasi varianta de ani de zile, Andrei Pavel si Gabriel Trifu.
De altfel, la ultimele antrenamente cei doi au facut mult timp pereche, astfel ca optiunea antrenorilor pare clara. in fine, duminica, in ziua decisiva, Pavel il va intalni pe Ljubicic, iar Hanescu pe Ancic.
Conform regulamentului, capitanii nejucatori pot inlocui titularii cu cel putin o ora inaintea partidelor.

Sabau s-a acomodat

Ajuns ultimul la Split, dupa ce, saptamana trecuta, a jucat in semifinalele turneului de la Gstaad (400.000 de euro), Razvan Sabau (foto) spune ca s-a acomodat cu suprafata de joc (in Elvetia a jucat pe zgura, aici evolueaza pe suprafata rapida). "Acolo am jucat la altitudine, deci mingea a avut cam aceeasi viteza ca aici. Mai trebuia doar sa ma obisnuiesc cu miscarea in sala, dar acum este totul in regula. Problemele de sanatate sunt rezolvate", a spus Razvan, care in ultimele doua saptamani a jucat cu o fisura la piciorul stang.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.