Sute de localitati, din 31 de judete, inundate. Circulatia intrerupta sau restrictionata pe mai multe drumuri nationale. Stare de urgenta in judetul Bacau, stare de alerta in judetul Vrancea. Localitati din preajma raului Siret, in pericol de a fi ac

Sute de localitati, din 31 de judete, inundate. Circulatia intrerupta sau restrictionata pe mai multe drumuri nationale. Stare de urgenta in judetul Bacau, stare de alerta in judetul Vrancea. Localitati din preajma raului Siret, in pericol de a fi acoperite de ape. Reprezentantii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) sustin ca unele rauri au atins acum debite ce sunt intalnite o data la 500 sau 1.000 de ani si ca natura este vinovata de producerea inundatiilor.
In primele sase luni si zece zile ale acestui an, cantitatile de precipitatii au depasit cantitatea care se cumula pe un an intreg. Cu alte cuvinte, in sase luni a plouat mai mult decat ploua inainte de 2005 intr-un an intreg. In unele zone cantitatea de precipitatii a fost de 132 de litri pe metru patrat in trei ore. In afara de Romania, inundatii catastrofale au mai fost, in acest an, in Austria, Ungaria si Bulgaria.
Reprezentantii MMGA sustin ca, in tara noastra, natura este vinovata de producerea acestor inundatii si ca, pentru viitor, trebuie elaborata o strategie nationala de prevenire a inundatiilor care sa tina cont de mediile multianuale si fenomenele meteorologice care au aparut in Romania in ultimii ani. Lucia Varga, secretar de stat in MMGA, a declarat ca "oricat de curate ar fi fost vaile, tot ar fi fost inundatii din cauza precipitatiilor insemnate cantitativ".
Pe de alta parte, reprezentantii MMGA spun ca, in viitor, pentru prevenirea inundatiilor suprainaltarea digurilor nu este o solutie. Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, a declarat ca trebuie schimbata "filosofia" de proiectare si executare a lucrarilor hidrotehnice: "Am luat legatura cu firme din Germania si Franta care ne-ar putea ajuta. Putem merge pe ideea unui concern sau a mai multor concerne care sa vina sa efectueze lucrarile pe credit-furnizor, fara a depasi deficitul bugetar". Aceasta a adaugat ca "siguranta sistemului de gospodarire a apelor se poate face in 15 ani", iar pentru lucrarile de gospodarire a apelor este necesara suma de trei miliarde de euro. Pagubele inregistrate de MMGA pe toata tara sunt estimate la 848 de miliarde de lei, fara a fi luate in calcul pagubele produse de inundatiile din ultimele zile.
Ieri, Siretul a atins "debite istorice", acesta inregistrand 5.000-6.000 de metri cubi pe secunda. Reprezentantii MMGA spun ca asemenea debite se inregistreaza o data la 1.000 de ani. Judetele Braila si Galati au fost avertizate asupra riscului producerii de noi inundatii.
Sulfina Barbu a precizat ca digurile de pe Siret sunt construite astfel incat sa reziste la un debit de cel mult 4.000 de metri cubi pe secunda: "Digurile nu vor rezista, vor ceda. Pentru maine (n.r. astazi) este prognozata o viitura puternica. Discutam cu proiectantul - Aqua Proiect - pentru a vedea la ce dig putem face o bresa astfel incat apa sa inunde un teren pe care nu se afla case, iar viata oamenilor sa nu fie pusa in pericol. Daca, pentru consultanta, Aqua Proiect va cere bani, le vom da bani". Tot ieri, peste cota de pericol se situau Trotus si Putna.
Meteorologii prognozeaza ca incepand de vineri vremea va fi frumoasa: "Vineri va ploua, izolat, doar in zonele de deal si de munte. Apoi, pana marti, va fi frumos in toata tara. Ulterior, vom vedea".

Dezastru in toata tara

In judetul Galati, localitatile Ismail, Baltareti si Cosmestiul de Vale - situate pe malul Siretului - au fost acoperite complet de ape, ca urmare a cresterii nivelului raului. Aproape 1.000 de case au fost inundate, in unele cazuri, apa ajungand pana la acoperisul imobilelor. Localnicii au fost evacuati cu ajutorul barcilor si al unui elicopter. De asemenea, familiile din cartierul "Valea Orasului" din Galati au fost evacuate din case. Aici, apa a ajuns si la 80 de centimetri. Circulatia pe podul de la Cosmesti a fost intrerupta. Autoritatile galatene au fost anuntate, ieri dimineata, ca este asteptata o viitura foarte mare pe Siret, cand apa va avea un debit de 5.000 de metri cubi pe secunda. In acelasi timp, primarilor din localitatile de pe malul Siretului li s-a cerut sa inceapa evacuarea satenilor care ar putea fi afectati de viitura. Vrancea se numara printre judetele cel mai grav afectate de inundatiile din ultimele zile. Peste 3.500 de localnici din 18 localitati, in care a fost declarata stare de alerta, au fost evacuati. Patru persoane erau, ieri, date disparute. Circa 1.300 de case au fost inundate, iar 13 localitati erau izolate. In tabara Galaciuc, sapte profesori si 66 de copii au ramas izolati, fara alimente si curent electric. Autoritatile locale incercau, ieri, sa ajunga la ei cu masinile de teren. La barajul de la Calimanesti au fost efectuate manevre de deversare in speranta ca locuitorii din orasul Marasesti nu vor fi afectati deloc de inundatii.
In judetul Alba, sute de case din municipiul Aiud si comuna Livezile au fost distruse partial sau total de ape. O femeie de 65 de ani, din Ciugudul de Sus, a murit inecata dupa ce a cazut de pe un podet in apele Vaii Ciugudului. Totodata, ieri dimineata, cei 18 copii si noua adulti care erau izolati in tabara din localitatea Ocolis au fost transportati cu un elicopter pe stadionul din Turda. De aici au fost preluati de autobuze, pentru a fi dusi acasa.
In judetul Bacau a fost declarata stare de necesitate. Peste 2.000 de case si 850 de hectare de terenuri au fost inundate, iar 960 de persoane au fost evacuate. Un cartier din municipiul Bacau a fost inundat, ieri dimineata, dupa ruperea unui dig. Trei persoane au fost date disparute.
In judetul Neamt au fost inundate peste 180 de gospodarii din trei orase si 14 comune. De asemenea, alte 180 de gospodarii erau izolate, iar 19 poduri au fost distruse. Doi soldati au fost diagnosticati cu hipotermie, dupa ce au salvat patru localnici care, initial, nu au vrut sa-si paraseasca locuintele. In acelasi timp, inundatiile au afectat sapte localitati buzoiene. Autoritatile locale au apelat la Ministerul Administratiei si Internelor pentru a trimite un elicopter in localitatea Rimnicelu in vederea salvarii unui cioban ramas izolat pe o portiune de pamant inconjurata de ape.
In judetul Cluj, ieri, 14 localitati erau izolate. In judetul Mures un catun cu 30 de familii era izolat, iar in judetul Harghita au fost afectate de inundatii peste 1.000 de gospodarii si 720 de hectare de culturi din 22 de localitati. Totodata, in judetul Harghita sute de localnici au fost mobilizati pentru realizarea de stavilare care sa opreasca revarsarea raului Olt.
In mai multe localitati din judetul Constanta a continuat sa ploua si marti seara, inundatiile afectand mai multe gospodarii.
In Defileul Jiului, cinci trenuri, printre care si unul international - plecat din Budapesta - au ramas blocate din cauza caderilor de pietre si a problemelor aparute la reteaua electrica. Acestea au fost scoase din defileu cu ajutorul locomotivelor Diesel. In judetul Dolj, un TAB cu care se evacuau localnicii din Motoci s-a rasturnat in apele paraului Teslui. Persoanele din TAB au sarit in apa pentru a se salva.
In judetul Arges, inundatiile au afectat peste 350 de case si 400 de gospodarii. Lacurile de acumulare de pe Valea Argesului au ajuns la o capacitate de umplere de aproape 99 la suta, insa toate mai au o rezerva de umplere prevazuta pentru asemenea situatii.
Barajul Vidraru a fost si el deversat in urma cu doua zile cu circa 30 de centimetri, insa, dupa cum sustin autoritatile, nu exista nici un pericol.

Trei localitati de pe malurile Siretului, acoperite complet de ape

Trei localitati de pe ambele maluri ale Siretului - Ismail, Baltareti si Cosmestiul de Vale - au fost acoperite complet de ape, dupa ce nivelul raului a crescut foarte mult in ultimele ore, in multe cazuri apa ajungand pana la acoperisurile caselor.
Potrivit autoritatilor locale, exista informatii ca ar fi vorba despre aproximativ o mie de case inundate.
Un elicopter al Armatei survola, ieri, zona pentru gasirea oamenilor ramasi izolati si pentru salvarea lor.
De asemenea, in zona au fost trimise echipe de militari cu barci de asalt care incearca sa-i gaseasca pe cei afectati de inundatii.
Podul de la Cosmesti, peste Siret, a fost inchis circulatiei deoarece nivelul raului este foarte crescut, iar apa loveste deja cu forta in piciorul podului.
In zona se afla reprezentanti ai Apararii Civile, Armatei, jandarmi si politisti.

Siretul, Dunarea Moldovei

Autoritatile galatene au fost anuntate ca in noaptea de miercuri spre joi sau cel mai tarziu joi dimineata, la ora 5.00, este asteptata o viitura foarte mare pe Siret, cand apa va avea un debit de 5.000 de metri cubi pe secunda, adica foarte apropiat de debitul fluviului Dunarea, intr-o zi normala. Cea mai afectata localitate va fi satul Lungoci, aflata la granita cu judetul Vrancea, insa practic toate localitatile situate de-a lungul Siretului sau raului Barlad vor avea de suferit. Tot Comandamentul pentru Situatii de Urgenta, in frunte cu prefectul de Galati, Mihai Capra, s-a deplasat deja pe malul Siretului, in zona Cosmesti - localitate situata aproape de Tecuci si la 110 kilometri nord de Galati - unde un elicopter si soldati dotati cu barci de asalt incearca sa evacueze mai multi ciobani blocati intre ape pe o movila de pamant.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.