Creierul unei afaceri cu minori, un fost politist clujean, a fost arestat preventiv, saptamana trecuta, dupa ce Crima Organizata din Bistrita a reusit anihilarea retelei pe care acesta o coordona. Alaturi de Daniel Jimborean, au mai fost trimise dupa

Creierul unei afaceri cu minori, un fost politist clujean, a fost arestat preventiv, saptamana trecuta, dupa ce Crima Organizata din Bistrita a reusit anihilarea retelei pe care acesta o coordona. Alaturi de Daniel Jimborean, au mai fost trimise dupa gratii alte doua persoane banuite ca l-au ajutat sa trimita ilegal in Italia mai multi copii. Anchetatorii spun ca cei trei aveau legaturi cu o grupare de traficanti din Torino care vindea o mare parte dintre pustii obligati sa cerseasca sau sa fure.
Anchetatorii spun ca prinderea celor trei a fost destul de dificila. Politistii aveau informatii ca Daniel Jimborean, 33 de ani, se ocupa cu trimiterea peste granita a minorilor, iar supravegherea acestuia si a celorlalti doi complici a durat aproape 3 luni. Pentru reusita acestei operatiuni, s-au folosit inclusiv ofiteri sub acoperire. Deocamdata, sustin surse judiciare din cadrul IPJ Bistrita-Nasaud, nu au fost identificate decat trei victime, insa, cu certitudine, numarul celor traficati este de ordinul zecilor. In toata aceasta afacere, politistii banuiesc faptul ca Jimborean, Nicolae Vasile Nedelea, 24 de ani, si George Calini, 39 de ani, au beneficiat si de sprijinul unor functionari publici. Concret, este vorba despre cativa notari care ar fi intocmit documente false pentru a nu exista nici un fel de probleme la granita. Pana la aceasta data, procurorii au emis trei mandate de arestare pentru 29 de zile, urmand sa extinda cercetarile si sa audieze alte persoane care ar putea da lamuriri despre actiunile ilegale ale celor trei. Primele verificari in acest dosar au dat la iveala faptul ca reteaua actiona in principal in judetul Bistrita-Nasaud si racola copii care erau expediati ulterior la furat in orasul italian Torino. Se pare ca cei trei aveau legaturi stranse cu alti traficanti din strainatate, mare parte dintre copii fiind pur si simplu vanduti pe cateva mii de euro. Altii erau pusi sa cerseasca sau trimisi la furat, iar bunurile obtinute ajungeau in posesia traficantilor, fiind comercializate.

Si vamesii au intrat in vizorul anchetatorilor

Totodata, ne-au precizat anchetatorii, cercetarile vor fi extinse si in punctele vamale prin care se intorceau in Romania obiectele furate. De asemenea, politistii bistriteni coopereaza cu colegii lor din Torino pentru a-i retine si pe ceilalti membri ai bandei care actionau pe teritoriul Italiei.
Pentru prinderea celor trei s-au pus in miscare forte impresionante. Este vorba despre Biroul Teritorial Bistrita-Nasaud din cadrul Directiei de Investigatii a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Crima Organizata si Serviciul de Protectie Interna, care au strans informatii pentru a documenta activitatea infractionala a celor trei, in perioada 2003-2004. Politistii nu au oferit insa detalii despre modul in care se faceau recrutarea si transportul minorilor, cercetarile fiind in curs de desfasurare.
Nici despre fostul subofiter Daniel Jimborean nu s-au facut prea multe precizari. "Pe noi nu ne intereseaza cine este sau unde a lucrat, importanta este fapta pe care a comis-o si nimic mai mult. Va suporta rigorile legii, in conformitate cu gravitatea infractiunii savarsite", a mentionat subcomisarul Adrian Ardelean, purtator de cuvant la IPJ Bistrita-Nasaud. Surse judiciare afirma insa ca Jimborean a fost unul dintre politistii-problema din judetul Cluj, motiv pentru care a fost dat afara din serviciu.
Se pare ca la baza acestei decizii a superiorilor sai a stat faptul ca nu si-a indeplinit atributiile, reusind chiar performanta de a pierde doua dosare penale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.