Hotararea Comitetului Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior de a sista acordarea bonificarii de dobanda pentru creditele de la Eximbank va duce la scaderea exporturilor si la adancirea deficitului comercial, sustin reprezentantii

Hotararea Comitetului Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior de a sista acordarea bonificarii de dobanda pentru creditele de la Eximbank va duce la scaderea exporturilor si la adancirea deficitului comercial, sustin reprezentantii firmelor mici si mijlocii. Dobanzile la creditele acordate de Eximbank beneficiau, prin lege, de bonificatii in proportie de 50 - 60%, sume care erau suportate de la bugetul de stat.
Hotararea Comitetului prevede sistarea bonificatiilor de dobanda pentru creditele destinate activitatii de export, in afara constructiilor de nave, precum si sistarea primirii de noi solicitari de subventie si restituirea celor aproximativ 250 de dosare primite spre analiza de Eximbank.
Pentru exportul de constructii navale, Eximbank va notifica Consiliului Concurentei toate facilitatile de export care se acorda in prezent, pentru primirea autorizatiei de acordare de ajutoare de stat. "Aceasta hotarare a fost justificata prin faptul ca bonificatiile la dobanda reprezinta un ajutor de stat si contravin legislatiei europene, iar beneficiarii obtin facilitati la care concurentii lor, inclusiv din statele membre ale UE, nu au acces", a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

Din nou, patronatele nu au fost consultate

Ovidiu Nicolescu a aratat, de asemenea, ca patronatele nu au fost consultate cand s-a hotarat sa nu se mai acorde aceste bonificatii, iar masura va avea efecte asupra deficitului comercial al Romaniei. "In conditiile in care deficitul bugetar este ridicat si trebuie mentinut la un nivel cat mai redus, masura va avea un efect invers, deoarece exporturile vor scadea, iar importurile vor avansa", a mai spus Nicolescu.
Presedintele CNIPMMR a explicat ca sustinerea activitatii de export este extrem de importanta pentru ca firmele romanesti sa poata face fata competitiei de pe piata externa.
La inceputul anului, Eximbank anunta ca are alocata de la bugetul de stat, in 2005, suma de 34,3 milioane de lei (343 miliarde de lei vechi) pentru stimularea exporturilor si productiei de export.
Infiintata in 1992, Eximbank are un capital social de 85,1 milioane de lei (851 miliarde de lei vechi), principalul actionar fiind statul roman. Institutia de credit detine sase filiale in Bucuresti, Timisoara, Constanta, Cluj-Napoca, Brasov si Bacau.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.