Presedintele Traian Basescu considera ca atitudinea premierului Calin Popescu Tariceanu este justificata, avand in vedere angajamentul politic de a face institutiile statului sa functioneze. Intr-un comunicat transmis presei de catre Administratia Pr

Presedintele Traian Basescu considera ca atitudinea premierului Calin Popescu Tariceanu este justificata, avand in vedere angajamentul politic de a face institutiile statului sa functioneze. Intr-un comunicat transmis presei de catre Administratia Prezidentiala, seful statului constata ca in Parlamentul Romaniei nu s-a gasit o formula pentru promovarea acelor articole din legea pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea.

Iliescu: "Demisia nu inseamna alegeri anticipate"

Senatorul PSD, Ion Iliescu, a apreciat ca "in politica, fara compromisuri nu se poate". Referindu-se la rediscutarea in plenul reunit al Camerelor a celor patru articole din pachetul de legi privind Justitia, Iliescu a spus ca " s-a cautat un pretext pentru decizia si promovarea de alegeri anticipate". In opinia lui Iliescu, demisia premierului Tariceanu "nu inseamna insa alegeri anticipate". "Pe plan personal, poate fi inteles, pentru ca a fost pus intr-o situatie cam neplacuta, incomoda", a adaugat Iliescu.

Radulescu: "Aveam solutie si daca premierul se razgandea"

Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, a declarat ca, in cadrul Aliantei PNL-PD, s-au discutat "miscarile" care trebuie facute pentru declansarea alegerilor anticipate. In opinia sa, in actualul Parlament nu se mai pot degaja "formule majoritare sanatoase". Intrebat daca aveau gandita o solutie si pentru varianta in care Tariceanu anunta ca nu va demisiona, deputatul PD a spus ca au fost luate in calcul toate variantele. Referindu-se la faptul ca actualii parteneri de guvernare ai Aliantei - UDMR si PC - se opun organizarii de alegeri anticipate, Radulescu a declarat ca aceasta decizie priveste cele doua partide.

Nicolaescu: "Demisia este singura pozitie corecta"

Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ca decizia premierului de a-si mentine demisia este singura pozitie corecta si valabila in acest moment, fiind motivata de faptul ca raportul Comisiilor juridice privind legile Justitiei "a iesit prost". "Speram ca UDMR ne va sustine, Uniunea avand deja o decizie luata in acest sens. Partidul Conservator a avut o pozitie oscilanta, insa vom mai discuta zilele urmatoare cu reprezentantii acestei formatiuni politice", a conchis Nicolaescu.

Geoana: "Premierul este victima unui scenariu"

"Premierul Calin Popescu Tariceanu este practic victima unui scenariu la care a fost probabil doar partas si nu initiator, el a fost lasat in ofsaid de partenerii sai de coalitie si, probabil din motive de onoare sau de presiune politica, a decis sa faca acest gest intr-un moment in care practic reputatia domniei sale si probabil si credibilitatea PNL au fost grav afectate, in principal, de partenerii de coalitie", a apreciat presedintele PSD Mircea Geoana. Intrebat daca PSD va incerca sa negocieze formarea unei alte majoritati parlamentare, Geoana a spus ca vor fi discutate "cu onestitate si responsabilitate solutiile care pot duce Romania in directia cea buna".

Verestoy: "Nu e pentru prima data cand Tariceanu anunta ca va demisiona"

Senatorul UDMR Verestoy Attilla este mai sceptic. El spune ca nu este pentru prima data cand premierul Calin Popescu Tariceanu anunta ca va demisiona, iar Uniunea considera ca alegerile anticipate nu reprezinta ultima si singura solutie in acest moment. Intrebat daca se asteapta ca premierul sa se razgandeasca in privinta demisiei, Verestoy Attilla a raspuns: "Nu. Ma astept sa gasim o formulare de guvernare care sa satisfaca atat exigenta de a reprezenta aceasta alianta, cat si exigenta de a continua reforma". Totusi, senatorul considera ca Uniunea este in prezent intr-o coalitie care nu s-a destramat, si nu se va alia cu PSD in vederea alegerilor anticipate.
La randul sau, presedintele UDMR, Marko Bela, a explicat ca pachetul de legi privind reforma Justitiei si proprietatii trebuie adoptat si promulgat chiar si "intr-o forma ciuntita" pentru a se continua procesul de reforma. "Respingand in totalitate proiectul, nu vom avea reforma. Este mai bine sa avem un pachet de legi cu defectiuni si sa incercam sa le reparam cat mai repede", a spus Marko Bela, justificand astfel atitudinea parlamentarilor UDMR din Comisiile juridice reunite, care au votat la unele articole cu Alianta PNL-PD si la altele cu PSD.

Bolcas: "Incapacitate de a conduce tara"

Liderul grupului parlamentar al PRM din Camera Deputatilor, Lucian Bolcas, a afirmat ca demisia lui Calin Popescu Tariceanu este benefica pentru tara, intrucat premierul a dovedit incapacitate in a o conduce. "Un om iresponsabil terorizeaza un popor, deja terorizat de ape, cu joaca din ultima perioada de-a demisia", a spus Lucian Bolcas. El a adaugat ca premierul Tariceanu si-a inceput mandatul prin "devastatoarea cota unica" si si-l incheie "lasand balta treburile Justitiei".

PC se pronunta pentru stabilitate

Purtatorul de cuvant al Partidului Conservator, deputatul Bogdan Ciuca, a declarat ca partidul sau a dat curs, prin votul din Parlament, hotararilor care s-au luat marti la Palatul Cotroceni cu scopul de a se evita o criza politica. Conservatorii isi mentin astfel pozitia potrivit careia alegerile anticipate nu sunt oportune si ca Romania are nevoie, in acest moment, de stabilitate.
Referindu-se la decizia premierului Tariceanu de a demisiona, chiar in conditiile in care Parlamentul a gasit o formula de compromis pentru exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de Curtea Constitutionala, Bogdan Ciuca a precizat ca daca exista inca intentia de a se crea instabilitate, PC nu isi asuma aceasta decizie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.