Armele de ultima generatie sunt precise, inepuizabile si lovesc tinta cu viteza luminii. Vestea buna: puterea acestora poate fi reglata, astfel incat victimele sa nu fie omorate, ci doar scoase din uz pentru o vreme. Par scoase dintr-un roman SF

Armele de ultima generatie sunt precise, inepuizabile si lovesc tinta cu viteza luminii. Vestea buna: puterea acestora poate fi reglata, astfel incat victimele sa nu fie omorate, ci doar scoase din uz pentru o vreme.

Par scoase dintr-un roman SF: in loc de proiectile folosesc energie directionata, iar peste cativa ani vor fi duse de americani pe campul de lupta. Marea gaselnita a armelor cu energie este ca tinta nu are nici o sansa sa scape, o data ce a fost prinsa in colimator. ""Munitia"" noului tip de arma se deplaseaza cu viteza luminii. Pot trage incontinuu - sau cel putin atata vreme cat sunt alimentate cu energie electrica.
Cele mai simple dispozitive din aceasta categorie sunt laserele ""de buzunar"", care orbesc temporar tinta. Imediat ce se trezeste cu o lumina puternica in fata nu va mai vedea nimic o vreme, pentru ca, mai tarziu, sa-si recapete vederea la loc. Astfel de arme sunt deja folosite de armata SUA in Irak. Cateva modele se vand chiar pe Internet.
DIMENSIUNI. Cele mai puternice arme care folosesc energia directionata au fost gandite pentru a fi instalate la bordul avioanelor sau navelor de lupta si sunt capabile sa spulbere tinte aflate la zeci de kilometri distanta. Gradul de eroare este zero.
Desi tehnologia exista si a fost demonstrata cu succes, astfel de arme nu au fost scoase inca pe campul de lupta din cauza dimensiunilor mari ale antenelor si surselor de energie. Pentagonul planuia sa-si echipeze anul acesta vehiculele de lupta din Irak cu o arma cu microunde, in cadrul unui proiect botezat ""Sheriff"". Din cauza dimensiunilor mari ale echipamentelor, trimiterea ""tunului cu microunde"" pe campul de lupta a fost amanata pana in 2006 - cel mai devreme.
EFECTE. Tehnologia se numeste Active Denial System si a fost dezvoltata de cercetatorii US Air Force. Dispozitivul a fost construit de compania Raytheon si trimite o raza de energie cu diametrul de un milimetru care patrunde prin pielea victimei si face sa fiarba moleculele de apa. Ca aspect, seamana mai mult cu o antena parabolica decat cu o arma Star Trek. Totusi, persoana lovita va simti ca pielea i-a luat foc.
Creatorii sai spun ca senzatia oribila inceteaza imediat ce se opreste emisia si ca nu lasa efecte secundare daca victima nu este expusa prea mult. Dupa unii cercetatori, ""prea mult"" inseamna mai mult de cateva secunde. Investitiile in aceasta arma se ridica la 51 milioane de dolari SUA, iar cercetarile au durat 15 ani.

SALVEAZA VIETI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.