Teatru interetnic
Duminica 19 martie se incheie la Targu Mures editia a III-a a Festivalului de Teatru Interetnic, cu participarea trupelor maghiare si germane din tara. Inaugurat pe 10 martie, festivalul a programat 27 de spectacole. In
Teatru interetnic
Duminica 19 martie se incheie la Targu Mures editia a III-a a Festivalului de Teatru Interetnic, cu participarea trupelor maghiare si germane din tara. Inaugurat pe 10 martie, festivalul a programat 27 de spectacole. Invitata speciala pentru deschiderea festiva a fost trupa de pantomima "Mimus hungaricus" din Budapesta. Teatrul National din Targu-Mures s-a inscris in program si cu sectia romana, iar Teatrul pentru copii si tineret "Ariel" din Targu-Mures a propus o piesa in limba romani. Autori jucati in festival: Schilller, Georges Feydeau, Cehov, Caragiale, Beckett s.a. De asemenea, in program au fost incluse un spectacol de opera prezentat de Opera Maghiara de Stat din Cluj-Napoca si unul de teatru-miscare, al Ansamblului de Dans Trei Scaune. Locatii pentru reprezentatii: Sala Mare a Teatrului National din oras, Universitatea de Arta Teatrala, Teatrul "Ariel", Cetatea din Targu-Mures, unde functioneaza Teatrul Scena din Bastionul Croitorilor. Editiile precedente ale Festivalului de Teatru Interetnic au avut loc in urma cu patru, respectiv doi ani, la Bucuresti si Timisoara. (Ov.S.P., sursa: Mediafax)
G. Pienescu la 80 de ani
In Rotonda Muzeului National al Literaturii Romane a fost omagiat ieri editorul G. Pienescu, la implinirea varstei de 80 de ani. Printre volumele ingrijite de G. Pienescu de-a lungul anilor, incepand din 1952, s-au numarat editii de Tudor Arghezi, Ion Agarbiceanu, Adrian Maniu, A.I. Odobescu, P. P. Negulescu, C. Radulescu-Motru etc. A realizat o editie "ad usum delphini" a "Istoriei Ieroglifice" a lui Dimitrie Cantemir, o antologie de texte dickensiene comentate si cateva traduceri, intre care "Dictionarul esoterismului" de Roger Faligot. La MNLR, la aniversara, despre G. Pienescu au vorbit cu caldura colegi si prieteni de toate varstele, mai tineri si... congeneri! (D.C.)
Muzica bizantina la Ateneu
Maine, de la orele 19.00, Ateneul Roman gazduieste un Concert Extraordinar de Muzica Bizantina, organizat de Asociata Culturala "Aristotelis" a Elenilor din tara noastra in cinstea zilei nationale a Republicii Elene (25 martie). Protagoniat va fi Ansamblul "Contemporan", conducerea Marcel Spinei, cu participarea sopranei Mirela Zafiri, a Protopsaltului Patriarhiei Romane Mihail Buca si a Grupului Patriarhal de Psalti. Concertul va fi precedat de o prezentare a lucrarii "Traditie si contemporaneitate in arta psaltica" pe care o va face bizantinologul prof. univ. dr. Ahilleas Haldeakis de la Universitatea Nationala din Atena. (L.D.)
Sora la FCN
Cunoscut scriitor si filosof, membru al Grupului pentru Dialog Social, Mihai Sora a fost numit, prin ordin al ministrului Culturii si Cultelor, in functia de membru al Consiliului de Administratie (CA) al Fondului Cultural National (FCN). CA al FCN are ca atributii stabilirea strategiei si a prioritatilor de finantare din FCN; stabilirea cuantumului total al finantarii pentru fiecare sesiune, in functie de disponibilitatile existente; stabilirea, pentru fiecare sesiune, a ariei tematice a programelor, proiectelor si actiunilor culturale ce vor fi finantate, precum si termenul limita de depunere a documentatiei; desemnarea membrilor comisiilor de evaluare si selectie. (L.D.)
Musafir de la "portile cerului"
Luna aceasta, "Musafirul de la ora cinci" la Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" este alpinistul Constantin Lacatusu care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Este temerarul care a avut curajul sa infrunte inaltimea si moartea pentru "a bate la portile cerului", fiind primul roman care a urcat pe Everest. Dupa escaladarea celui mai inalt masiv din Antarctica a intrat in "Top 7", prin cucerirea celor mai inalte varfuri de pe toate continentele. Cei dornici sa afle amanunte despre peripetiile alpinistului, sunt asteptati astazi la orele 17.00, la "Antipa". (L.D.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.