Bursa de Valori Bucuresti si-a continuat, ieri, evolutia buna, cu cresteri generalizate si de amploare, mai ales la nivelul societatilor de investitii financiare si a emitentilor cu lichiditate ridicata. Astfel, dupa scaderea de circa sapte procente

Bursa de Valori Bucuresti si-a continuat, ieri, evolutia buna, cu cresteri generalizate si de amploare, mai ales la nivelul societatilor de investitii financiare si a emitentilor cu lichiditate ridicata. Astfel, dupa scaderea de circa sapte procente de saptamana trecuta, indicele BET-FI s-a apreciat, ieri, cu 3,44 la suta, anuland mare parte din corectia saptamanii trecute. Nici BET-ul pricipalelor societati cotate la bursa nu a ramas mai prejos, aprecierea acestui indicator fiind de 3,26 la suta, sustinut in primul rand de titlurile petroliere. Indicele BET-C a evoluat in umbra celor doi indicatori, dar tot pe o panta pozitiva, cu o crestere de 1,81 la suta.
Lichiditatea bursiera, desi cea mai ridicata din ultima perioada, nu a fost una pe masura cresterilor de la nivelul cotatiilor, cifrandu-se la 11.068.615 RON. Actiunile petroliere au fost si ieri capul de afis din punctul de vedere al valorii tranzactionate. Astfel, titlurile SNP Petrom au facut obiectul unor schimburi in valoare totala de 2.634.599 RON, pe fondul unei aprecieri a cursului cu 3,33 la suta pana la un pret de 0,4650 RON pe actiune. Rompetrol Rafinare Constanta, la randul sau puternic tranzactionat, cu un rulaj de 1.888.023 RON, a inregistrat totodata o apreciere puternica, de 7,45 la suta, inchizand la un pret de 0,0865. Conform brokerilor, acest pret continua sa fie foarte atragator comparativ cu rezultatele financiare estimate pentru acest an.
Segementul SIF-urilor si-a revenit, in sedinta de ieri, spectaculos, cea mai mare apreciere, de 4,07 la suta apartinand SIF Banat-Crisana, iar cea mai mica, de 2,98 la suta, fiind inregistrata de SIF Muntenia.
Dintre emitentii lichizi, demna de semnalat este si evolutia Impact, care a castigat in sedinta de ieri 5,53 la suta pana la o valoare de 0,4010 RON pe actiune, dupa ce saptamana trecuta, cotatia acestui emitent a ajuns la un minim al ultimelor doi ani, de 0,36 RON pe actiune.

Scaderea inregistrata de SIF-uri saptamana trecuta a fost nejustificata

Alin Brendea, director de operatiuni la SSIF Prime Transaction considera ca revenirea de la nivelul SIF-urilor si a titlurilor Impact este normala avand in vedere ca scaderile foarte mari de saptamana trecuta au fost impulsive, fara o analiza concreta. "Faptul ca legea privind majorarea pragului la SIF-uri e posibil sa se amane cateva luni nu justifica scaderea inregistrata saptamana trecuta de acest sector, avand in vedere ca s-a ajuns deja la un acord privind majorarea pragului" explica analistul.
Cu toate acestea, Brendea recunoaste ca aprecierea pietei din ultimele zile este oarecum surprinzatoare, mai ales ca destul de multi se asteptau si pentru aceasta saptamana la o evolutie negativa. "S-a vazut, dupa momentul anuntului privind alegerile anticipate, ca tendinta de crestere de pe sectorul petrolier nu a fost afectata. Raportat la rezultatele financiare ale societatilor petroliere, actiunile par ieftine. Teoretic, aceasta crestere nu ar trebui sa mire" arata Brendea.
El a adaugat ca evolutia a fost influentata de trendul pretului petrolului pe plan international, aprecieri ale cotatiilor inregistrand si societatiile petroliere listate pe pietele internationale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.