Ploi torentiale si inundatii devastatoare in 17 judete. Ieri, la Oltenita, au cazut in 4 ore peste 80 litri de precipitatii, ca si in judetul Bacau. in Arges s-au inregistrat 40 litri, dupa ce doua zile la rand a turnat peste 100 l/mp. Ieri noapte, i

Ploi torentiale si inundatii devastatoare in 17 judete. Ieri, la Oltenita, au cazut in 4 ore peste 80 litri de precipitatii, ca si in judetul Bacau. in Arges s-au inregistrat 40 litri, dupa ce doua zile la rand a turnat peste 100 l/mp. Ieri noapte, in mai putin de 12 ore, toata tara a fost sub averse. La munte, mai ales in Curbura Carpatilor si in Bucegi, au fost frecvent 50 l/mp de precipitatii. Furtuni de putere neobisnuita s-au abatut asupra judetelor Tulcea si Galati. La Isaccea in 4 ore a fost urgie, ploaie deasa, rafale de vant, tunete si fulgere. Hidrologii spun insa ca toate aceste fenomene cumulate au determinat cresterea debitelor raurilor mici si a paraielor, dar vor "umple" peste masura si raurile mari, chiar si la 48 ore dupa ce se opresc ploile. De luni s-a abatut iar potopul peste Romania. 17 judete au fost grav afectate, spune Guvernul, dar nu se stie deocamdata la cat se ridica pagubele. Oamenii sunt distrusi. "Cerul s-a innegrit, vantul a inceput sa sufle mai tare ca niciodata si apoi a plouat de nu se mai vedea nimic", povestesc ingroziti satenii, care si-au vazut munca de-o viata luata de ape. Cele mai afectate judete sunt Alba, Cluj, Mehedinti, Gorj, Valcea, dar ploile au lovit si in Moldova: Vrancea, Buzau si Neamt. Statiunea montana Durau a ramas izolata dupa ce puhoaiele au rupt un pod de beton. De asemenea zeci de gospodarii au fost inundate in Piatra Neamt. in Vrancea, ploile care au cazut ieri au luat cu ele trei case din comuna vranceana Nistoresti, zeci de masini si au blocat un drum national. in total peste 20.000 de oameni sunt practic blocati din cauza drumurilor luate de viituri sau a stancilor cazute. Sute de gospodarii din 10 localitati prahovene, poduri, podete si diguri de aparare au fost afectate de ploi. Una dintre cele mai afectate localitati este comuna Bertea, unde o alunecare de teren pune in pericol mai multe case.



Trenuri cu intarzieri de pana la 7 ore

In Gorj, un copac de mari dimensiuni a rupt liniile de inalta tensiune, trenul de calatori 922, care circula pe ruta Deva-Mangalia, inregistrand o intarziere de sapte ore. Incidentul a fost inregistrat ieri la ora 3.00 dimineata. Astfel, zeci de calatori au fost blocati cateva ore in trenul care traversa defileul Jiului, intre localitatile Lainici si Livezeni. Situatia a fost remediata total abia la ora 11.00. si circulatia rutiera pe Valea Oltului a fost blocata ieri dimineata mai multe ore, din cauza caderilor de pietre, nisip si copaci pe sosea.
In Alba, aproape 400 de gospodarii au fost inundate luni noaptea. Situatia cea mai grava a fost inregistrata in municipiul Aiud, unde 300 de familii au fost afectate de ploile torentiale si Valea Aiudului care a iesit din matca. Sute de case au ramas fara curent dupa ce potopul a distrus 5 posturi de transformare si doi stalpi de inalta tensiune. Din cauza inundarii podului de cale ferata din municipiul Aiud, circulatia feroviara pe relatia Teius-Razboieni a fost intrerupta timp de patru ore, mai multe trenuri acumuland astfel intarzieri semnificative.

Tineri blocati intr-o tabara din judetul Cluj

Aproximativ o suta de tineri aflati in tabara montana din satul Buru din judetul Cluj au ramas izolati din cauza ploilor. Tabara situata pe DJ 107M Buru - Surduc a ramas complet izolata, iar carosabilul era in pericol de surpare in zona carierei de piatra. Autoritatile au reusit sa ajunga ieri seara la tabara respectiva, dupa mai multe incercari. in comuna Iara, ploile si viitura au distrus doua podete, 12 case au ramas izolate si un drum a fost distrus pe cateva sute de metri.

Ploile se opresc pentru 3 zile

Meteorologii au prelungit avertizarea initiala care era pana miercuri noapte, cu inca 24 de ore, cu precizarea ca cerul se va degaja in marea parte a tarii, dar in sud va mai ploua si joi. "Temperaturile au fost modeste pentru aceasta perioada: numai in doua localitati, Harsova si Adamclisi, au ajuns la 25 grade, dar vor creste de la o zi la alta, pana la 23-29 grade, iar vineri se vor inregistra 30 grade si local chiar mai mult. in weekend, prognoza este buna, dar de luni se pregateste un nou front de aer rece si umed, dinspre vestul tarii", ne-a informat Teodora Cumpanasu, meteorologul de serviciu. Statiile meteorologice internationale indica vreme urata in Capitala pentru ziua de joi - furtuna, pentru sambata - vijelie, abia pentru duminica indica soare si temperaturi spre 30 grade.

Capitala, "salvata" de gropi

Bucurestiul a scapat pe moment de furia apelor. Desi ploile din ultimele 24 de ore au ingreunat circulatia auto si au umplut tot orasul de balti imense, Capitala a rezistat inundatiilor. Cartierul Giulesti Sarbi, locul unde apa intra in casele oamenilor ori de cate ori ploua mai tare, a scapat de inundatii dintr-un motiv cat se poate de bizar. Groapa sapata in mijlocul strazii principale pentru inlocuirea sinelor de tramvai a captat tot suvoiul care se formeaza din cauza canalizarii defectuoase.
"in fiecare zi injuram din cauza lucrarilor de pe Calea Giulesti. Parca nu se mai termina! Acum groapa sapata de muncitori a adunat tot surplusul de apa si a salvat casele oamenilor", ne-a spus Marin Dumitru, un muncitor angajat la o firma pe strada Rocilor.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.