Inspectia Muncii a amendat cu zeci de mii de lei noi (cateva miliarde de lei vechi) circa opt sute de firme, in urma unor controale derulate saptamana trecuta la societati din domeniul constructiilor si in cursul carora au fost descoperite numeroase
Inspectia Muncii a amendat cu zeci de mii de lei noi (cateva miliarde de lei vechi) circa opt sute de firme, in urma unor controale derulate saptamana trecuta la societati din domeniul constructiilor si in cursul carora au fost descoperite numeroase incalcari ale legii.
Din totalul de 1.578 de angajatori controlati in aceasta campanie, inspectorii de munca au depistat 272 de societati, in cadrul carora 392 de persoane - intre care 21 femei si patru minori - isi desfasurau activitatea fara a avea incheiate contracte individuale de munca.
In domeniul relatiilor de munca au fost constatate 1.947 de deficiente, pentru care au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de 44.000 lei noi (4,4 miliarde lei vechi), din care 28.140 lei noi (2,8 miliarde lei vechi) pentru munca fara forme legale.
Printre incalcarile legii constatate de inspectori se numara neintocmirea in scris a contractelor individuale de munca; nerespectarea termenului legal de inregistrare a contractelor individuale; utilizarea frecventa a muncii de noapte fara a informa inspectoratele de munca; nerespectarea duratei timpului de lucru si a prevederilor privind repausul saptamanal; nesemnarea de catre salariati a actelor privind ridicarea salariilor; neacordarea concediilor de odihna si neintocmirea regulamentelor interne.
In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost constatate 4.180 de abateri, constand in desfasurarea lucrului la inaltime fara supraveghere; ingradirea partiala a golurilor tehnologice; montarea partiala a balustradelor de protectie; consolidarea necorespunzatoare a malurilor impotriva surparii; lipsa echipamentului individual de protectie; instructaj privind protectia muncii conform unor norme abrogate ori neasigurarea semnalizarii de securitate la locul de munca.
Drept urmare, au fost aplicate 457 de amenzi totalizand 41.100 de lei noi (4,11 miliarde de lei vechi) unui numar de 434 agenti economici.
Pentru remedierea deficientelor constatate, inspectorii de munca au dispus 6.137 de masuri cu termene fixe de raportare a modului de rezolvare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.