Meteorologii au avut dreptate: peste intreaga tara s-a abatut de ieri urgia! Vantul a fost atat de puternic incat a smuls arborii si stalpii din pamant, acoperisuri, a distrus retele electrice si telefonice. in 20 de minute, norii au aruncat 40 l/mp.
Meteorologii au avut dreptate: peste intreaga tara s-a abatut de ieri urgia! Vantul a fost atat de puternic incat a smuls arborii si stalpii din pamant, acoperisuri, a distrus retele electrice si telefonice. in 20 de minute, norii au aruncat 40 l/mp. in weekend au fost ravasite de inundatii 11 judete, iar ieri multi din cei sinistrati au fost loviti din nou. Hidrologii sunt in alerta, meteorologii anunta ploi importante pana joi.

* Arges. Ieri, la ora 9.54, in cateva minute cerul a devenit negru, iar soferii au fost nevoiti sa aprinda farurile si sa se adaposteasca de perdeaua de apa si de gheata care cadea din cer. S-a intamplat ieri in Arges - la Pitesti, dar si in Dambovita si in Buzau. in 20 de minute, in aceste zone au cazut 30-40 l/mp de ploaie si grindina.

* Alba. O fetita de 10 ani dintr-un sat din Muntii Apuseni a murit, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce a fost lovita de un trasnet, transmite Rompres. Potrivit Biroului de Presa al Inspectoratului de Politie Alba, in timp ce se adapostea cu bunica sa intr-un grajd de animale, Maria P. a fost atinsa de descarcarile electrice.

* Mehedinti. Vantul puternic de peste 80 m/sec si grindina din dimineata zilei de luni au afectat partial mai multe retele electrice care au fost rupte, lasand in bezna aproape 700 de abonati din 22 de localitati. Chiar daca autoritatile promiteau ca ii vor ajuta pe cei care au avut de suferit de pe urma inundatiilor, ieri, in 6 comune din Mehedinti lovite de ploi si in weekend situatia era dezastruoasa. Oamenii isi plangeau de mila pe langa casele inundate si nu le venea sa creada ca munca lor de o viata s-a dus pe apa Sambetei.

* Constanta. Trei localitati au fost afectate in judetul Constanta in urma precipitatiilor abundente cazute luni dimineata. Precipitatiile inregistrate in zona au fost de 90 de litri pe metru patrat, care au provocat o serie de pagube si distrugeri. Specialistii Directiei Apele Romane Dobrogea Litoral Constanta spun ca cel mai afectat de furtuna a fost orasul Basarabi. Furtuna a smuls acoperisurile a doua blocuri, la alte 10 gospodarii acoperisurile au fost partial avariate. Vantul puternic a smuls 10 copaci din radacina, iar retelele de iluminat public si telefonie au fost afectate pentru cateva ore.

* Bacau. O rafala de ploaie care a durat aproximativ 30 de minute a bagat spaima in sufletul locuitorilor din orasul Darmanesti, judetul Bacau. Potopul dezlantuit in cursul noptii de duminica spre luni a distrus un pod din localitate, iar puhoaiele de apa s-au revarsat peste gospodariile populatiei. Peste 30 din acestea au ramas fara gradini, cu beciurile pline de mal si fara "multe animale si pasari". 15 locuinte au fost inundate, iar circa 40 de hectare cultivate au fost distruse de ape. Majoritatea fantanilor din Darmanesti au fost si ele inundate, dar rezerve de apa erau asigurate, luni la pranz, din puturile catorva gospodarii situate pe inaltimi ocolite de puhoaiele de apa.



Primele case pentru sinistrati

in sfarsit, vesti bune pentru sinistratii din Timis. Cei care au ramas pe drumuri in urma inundatiilor fara precedent din luna mai se vor putea muta acum in case noi. Primele 15 case construite de Agentia Nationala pentru Locuinte vor fi date "la cheie" in aceasta saptamana, ne-a declarat Gheorghe Popescu, directorul general al ANL. Oamenii sunt multumiti, desi casele sunt micute, dar "sanatoase". "Apele le-au luat gospodariile cu totul, dar in general casele erau vechi si din lut. Noi le-am facut case dupa toate standardele, care sa-i tina multe generatii de acum incolo", precizeaza Gheorghe Popescu.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.