Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a obtinut, in prima jumatatea a anului, din activitatea de privatizare si administrare a participatiilor statului, venituri de peste 225 milioane RON (2.258 miliarde ROL).
In primele sase lun

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a obtinut, in prima jumatatea a anului, din activitatea de privatizare si administrare a participatiilor statului, venituri de peste 225 milioane RON (2.258 miliarde ROL).
In primele sase luni ale acestui an, au fost lansate la privatizare societatile Tractorul SA Brasov, Electroputere Sa Craiova, cele cinci societati desprinse din Nitramonia Faragas (Nitrofertilizer, Nitroexplosives, Nitroservice, Nitrocontrol si Nitrotrans), UVCP Turnu Magurele, Laminorul Braila, Moldoplast Iasi si BCR. Pentru fiecare societate privatizata urmeaza o perioada in care Autoritatea monitorizeaza respectarea clauzelor contractuale.
Totodata, AVAS a incetat monitorizarea postprivatizare pentru 76 de contracte de vanzare-cumparare de actiuni, cu o valoare de circa 222 miliarde de lei la data transferului dreptului de proprietate, investitiile asumate si realizate ridicandu-se la 67 miliarde de lei.
Printre contractele iesite din monitorizare postprivatizare se numara societatile comerciale Hermes SA Bistrita, Pro Optica SA Bucuresti, Tehnofrig SA Cluj, Reut SA Dolj, Progresul SA Ilfov, Hidroteh SA Bucuresti, Astra Vagoane Calatori SA Arad.Incetarea monitorizarii postprivatizare semnifica indeplinirea tuturor prevederilor incluse in contractele de privatizare si asumate de cumparator.

Cheltuieli de... 47,75 milioane RON pentru functionarea autoritatii de resort

In ianuarie 2005, institutia mai avea in portofoliul de privatizare mai putin de doi la suta din companiile cu care a plecat in 1992, peste 8.000 de contracte de vanzare-cumparare in monitorizare postprivatizare, la care se adauga un portofoliu substantial de creante bancare, fiscale si comerciale care trebuiau recuperate.
In prima jumatatea a anului, veniturile totale ale autoritatii sunt de peste 461 de milioane de lei noi/RON (4.618 miliarde de lei vechi/ROL). Din activitatea de valorificare a activelor statului s-au incasat peste 235 milioane RON (2.359 miliarde ROL) si au provenite din valorificarea activelor bancare si a creantelor comerciale - 122,7 milioane RON (1.227 miliarde ROL), a creantelor preluate de la Ministerul Finantelor Publice - 25 milioane RON ( 253 miliarde ROL), si a creantelor preluate de la CNAS - 87,9 milioane RON (879 miliarde ROL).
In aceeasi perioada, AVAS a facut transferuri totale in valoare de peste 414 milioane RON (4.140 miliarde ROL), dintre care varsaminte la trezoreria statului din valorificarea activelor statului si a creantelor comerciale - 298,8 milioane RON (2.988 miliarde ROL), varsaminte la fondul de risc din valorificarea creantelor preluate de la Ministerul Finantelor Publice - 25,3 milioane RON (253 miliarde ROL), varsaminte la fondul national unic de asigurari sociale de sanatate - 87,7 milioane RON (877 miliarde ROL). Pentru functionarea institutiei, cheltuielile pentru servicii, materiale, administrare, privatizare si valorificarea activelor statului impreuna cu cele de personal s-au ridicat la suma de 47,75 milioane RON (477,5 miliarde ROL).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.