Patru ani va petrece dupa gratii fostul director al Administratiei Financiare Timisoara, Klara Ilona Piroska, dupa ce magistratii au gasit-o vinovata de luare de mita si complicitate la delapidare. Acesta este insa doar unul dintre dosarele de corupt

Patru ani va petrece dupa gratii fostul director al Administratiei Financiare Timisoara, Klara Ilona Piroska, dupa ce magistratii au gasit-o vinovata de luare de mita si complicitate la delapidare. Acesta este insa doar unul dintre dosarele de coruptie care a fost finalizat, pe rolul instantei existand alte doua cauze, sustin surse judiciare. Nici omul de afaceri Petru Wilkovits, administrator al SC "Perfect Renaissance" SRL, si nici directorul economic al firmei nu au scapat de inchisoare. Primul a incasat trei ani de puscarie pentru dare de mita, delapidare, evaziune fiscala, instigare la fals intelectual la Legea contabilitatii si fals in inscrisuri sub semnatura privata, iar economista Violeta Chioreanu a "scapat" doar cu doi ani de detentie.
In urma rechizitoriului intocmit de PNA, procurorii au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, atat a lui Piroska, a omului de afaceri Petru Wilkovits, dar si a directorului economic Violeta Chioreanu. Cercetarile au scos la iveala faptul ca fostul sef de la Finantele timisene a primit o serie de cadouri costisitoare de la patronul SC "Perfect Renaissance", in schimbul carora a fost favorizat in cadrul unor licitatii. Concret, Wilkovits, un cunoscut producator de vodca, i-a mobilat femeii luxoasa vila cu 12 incaperi, construita intr-un cartier rezidential din Timisoara. Contravaloarea acestor "atentii", spun anchetatorii, inclusiv a pieselor de mobilier, a fost estimata la o jumatate de miliard de lei. De asemenea, procurorii au mai descoperit ca factura de 500 de milioane de lei, adica 50.000 lei noi, a fost platita, la cererea directorului, din fondurile "Perfect Renaissance".
In urma acestor servicii, Wilkovits a fost favorizat in cadrul unor licitatii si al unor activitati de executare silita a bunurilor apartinand societatilor cu debite restante la bugetul de stat. Pentru a da o aparenta legalitate acestor manopere, patronul a dispus subalternilor sai sa emita in fals o factura fiscala prin care se atesta vanzarea de mobilier catre un cetatean strain, desi aceste bunuri figurau la cheltuieli materiale consumabile.

Complicii Klarei, eliberati din arest

In perioada martie - septembrie 2004, Wilkovits si Violeta Chioreanu ar fi ridicat din acelasi cont peste 60.000 de dolari, fara a putea justifica, in mod legal, destinatia si modul de folosire a sumei.
Aceleasi verificari au dat la iveala faptul ca banii ar fi avut o provenienta suspecta, alimentarea cu lichiditati realizandu-se de mai multe firme care isi au sediul in Insulele Virgine Britanice, una dintre ele fiind chiar asociat majoritar al SC "Perfect Renaissance".
In urma cu doua saptamani, Curtea de Apel Timisoara a decis punerea in libertate a doua persoane cercetate penal alaturi de Klara Ilona Piroska. Este vorba despre Ana Hoban, inspector la Serviciul Audit din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice si Violeta Chioreanu, director economic la Perfect Renaissance SRL.
Ele au solicitat revocarea mandatelor de arestare emise pe numele lor la sfarsitul anului trecut, demers respins de aceasta instanta. Ulterior, inculpatele au facut recurs la instanta superioara, care a admis solicitarea si a dispus eliberarea lor din arest.
Sentinta de saptamana trecuta prin care s-a hotarat condamnarea Klarei nu este definitiva, aceasta putand fi atacata cu apel. Deocamdata, dupa gratii se afla doar fostul director de la Finante si Petru Wilkovits.
Mai trebuie spus ca acest dosar este doar una dintre cauzele de coruptie solutionate de judecatori in care este cercetata Piroska.
Ea mai este inculpata intr-un alt dosar, mult mai complex, intocmit de PNA, impreuna cu o femeie de afaceri locala, precum si cu o colega, inspector la Serviciul Audit.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.