Piata de capital a incheiat saptamana intr-o nota destul de interesanta, cu tranzactii in valoare totala de peste 16,6 milioane RON, dupa ce in restul sedintelor lichiditatea a fost destul de anemica.
Majoritatea emitentilor au evoluat, viner

Piata de capital a incheiat saptamana intr-o nota destul de interesanta, cu tranzactii in valoare totala de peste 16,6 milioane RON, dupa ce in restul sedintelor lichiditatea a fost destul de anemica.
Majoritatea emitentilor au evoluat, vinerea trecuta, in scadere, doar 12 dintre cele 45 de simboluri tranzactionate inregistrand cresteri de curs. Indicii bursieri BET si BET-C au consemnat aceleasi variatii pozitive de amploare redusa, primul majorandu-se cu 0,26 la suta, iar al doilea cu 0,39 la suta. Segmentul SIF-urilor, aflat in cadere libera, a inregistrat, in ultima sedinta a saptamanii, o scadere destul de ingrijoratoare, de 2,57 la suta, cauza fiind, conform surselor din piata, perspectiva pesimista privind adoptarea legislatiei SIF-urilor pe fondul instabilitatii politice generate de alegerile anticipate.
Astfel, toate cele cinci societati de investitii au scazut, vinerea trecuta, cu peste doua procente, deprecierea SIF Muntenia apropiindu-se chiar de trei la suta pana la un pret de 0,8350 RON. SIF Moldova a urmat in topul scaderilor de pe acest segment, cu 2,88 la suta, inchizand la un pret de 1,0100 RON, succedata de SIF Oltenia, cu 2,42 la suta, pana la un pret de 1,2100 RON, si de SIF Banat-Crisana, cu o depreciere de 2,40 la suta, pana la valoarea de 1,2200 RON. Cel mai putin au scazut titlurile SIF Transilvania, si anume cu 2,31 la suta, pana la nivelul de 1,2700 RON. SNP Petrom a urmat, de data aceasta, trendul pietei, inregistrand o scadere de 0,46 la suta, pana la valoarea de 0,4300 RON, pe fondul unei valori a tranzactiilor destul de ridicate, si anume de 3.819.973 RON. Insa cel mai tranzactionat emitent al sedintei de vinerea trecuta a fost SIF Oltenia, al carei rulaj a depasit 3,8 milioane RON, pe fondul unei presiuni la vanzare.

Apreciere de cinci procente ale titlurilor RRC, intr-o singura sedinta

Dintre vedetele Bursei, s-a remarcat, de data aceasta, Rompetrol Rafinare Constanta, cu o surprinzatoare majorare a cotatiei cu 5 la suta, pana la un pret de 0,0798 RON.
Saptamana trecuta a apartinut titlurilor petroliere, cu o evolutie foarte buna a SNP Petrom. Cresterea saptamanala a acestui emitent a fost de 7 la suta, de la un pret de 4,030 la unul de 4,300 RON.
In schimb, piata SIF-urilor, care a mers pana acum destul de bine comparativ cu acalmia generala a pietei, a scazut saptamana trecuta cu peste 6 procente, scadere amplificata de ultimele informatii din sfera politicului. "Problemele la SIF-uri au conotatii politice. Evolutia acestora de saptamana viitoare va depinde de noile informatii care vor veni din sfera politicului.
In plus, o data cu luna august, care este o luna de vacanta, nu se intrevad cresteri prea mari", ne-a declarat Liviu Avram, broker la SSIF Prime Transaction, care estimeaza ca saptamana bursiera in curs nu va fi prea diferita fata de cea care a trecut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.