Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, sustine ca demisia Cabinetului Tariceanu nu va avea impact asupra integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, daca guvernul interimar care se va forma ulterior va putea sa continue impl
Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, sustine ca demisia Cabinetului Tariceanu nu va avea impact asupra integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, daca guvernul interimar care se va forma ulterior va putea sa continue implementarea angajamentelor luate. Intrebat - in cadrul emisiunii "Romania la raport", realizata vineri, de Carol Sebastian, la Radio MIX FM - daca demisia Guvernului si alegerile anticipate ingreuneaza sau, dimpotriva, salveaza data aderarii Romaniei la UE, Scheele a declarat ca "data nu depinde de alegeri sau nealegeri". "Va depinde de ce se va intampla pe plan concret in Romania pentru reforma Justitiei, pentru lupta anticoruptie si in alte domenii. Daca Guvernul interimar va putea sa continue sa implementeze angajamentele nu va avea un impact. Daca guvernul interimar nu va fi in stare sa implementeze, exista riscul de a avea probleme (...) Ceea ce ne intereseaza sunt rezultatele procesului de reforma", a spus oficialul european. Intrebat daca se poate face reforma cu un guvern interimar, Scheele a raspuns ca "depinde ... dar, evident, la un moment dat, daca e vorba de legislatie, acesta trebuie facuta de un guvern ales cu o majoritate adecvata".
PSD n-are dreptate
In privinta efectelor asupra integrarii in cazul in care procesul reformei in justitie ar fi blocat, Scheele sustine ca "evident ca reforma justitiei este un domeniu important pentru a asigura aderarea". "Daca procesul va fi blocat in acest moment va ridica probleme pentru aderare", a spus el. Referindu-se la reactia PSD, potrivit careia prevederile pachetului de legi privind Justitia si Proprietatea nu sunt direct legate de procesul de integrare, Scheele afirma ca nu este de acord cu acest lucru: "Nu suntem de aceeasi parere (...) Noi am spus - noi Delegatia cat si domnul Ollie Rehn, ca noul pachet ar fi fost un pas pozitiv".
Scopul, o Justitie independenta
In opinia lui Jonathan Scheele, problemele din sistemul de justitie din Romania tin de maniera de organizare in formula actuala: "Cred ca avem inca prea multe posibilitati de influenta in cadrul sistemului, prin organizarea sistemului. Si au fost mai multe elemente de organizare care erau importante, de exemplu, in pachet, ideea de a avea un sistem de concurs pentru posturi de management. Este foarte important pentru a asigura o performanta, o justitie eficienta. Fiecare cetatean al Romaniei are dreptul la o justitie eficienta si rapida". Seful Delegatiei a precizat ca si acum, dupa hotararea Curtii Constitionale, "sarcina pentru Romania este de a asigura procesul de reforma judiciara cu succes, in concordanta cu angajamentele asumate in Tratatul de aderare". "Care este scopul acestui proces? O justitie independenta, impartiala si eficienta pentru toti. Asteptam si sprijinim un progres continuu si consistent si coerent in acest domeniu pentru aderarea in 2007", a adaugat Scheele. Oficialul european a evitat sa comenteze gestul premierului Tariceanu de a anunta demisia guvernului pe care il conduce dupa ce Curtea Constitutionala a respins unele articole din pachetul de legi privind Justitia si Proprietatea, Scheele mentionand doar ca "parerea Guvernului este ca singura cale de a rezolva aceste probleme este prin alegeri anticipate". (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.