Si in week-end-ul trecut, apele au continuat sa produca importante pagube materiale in mai localitati ale tarii. Sute de gospodarii din judetele Suceava, Sibiu, Harghita, Mehedinti, Arges si Hunedoara au fost afectate de inundatii.
In judetul

Si in week-end-ul trecut, apele au continuat sa produca importante pagube materiale in mai localitati ale tarii. Sute de gospodarii din judetele Suceava, Sibiu, Harghita, Mehedinti, Arges si Hunedoara au fost afectate de inundatii.
In judetul Suceava, 80 de copii aflati intr-o tabara de vara de langa Voronet au ramas izolati mai multe ore din cauza ploii abundente si a cresterii cu pana la opt metri a paraului Voronet. Acestia au fost urcati in podul cladirii in care erau cazati. Autoritatile locale, initial, au ajuns in tabara cu ajutorul masinilor de teren. Ulterior, drumul de acces la tabara de vara de la Voronet-Gura Humorului a fost deblocat, copiii fiind evacuati cu microbuze.
In localitatea Gura Humorului si in Voronet, ploile au afectat 18 case, 72 de anexe gospodaresti, 14 poduri si podete si mai multe case de vacanta. De asemenea, apele au luat 16 autoturisme ce erau parcate langa casele de vacanta. Toate cele 16 autovehicule au fost avariate.
Doua persoane au plecat sa-si recupereze masinile, insa din cauza ranilor suferite si a hipotermiei, una dintre acestea a ajuns la spital. Cealalta a fost data initial disparuta, fiind gasita, ieri, de catre autoritatile locale, care au transportat-o la spital.
Conform unui prim bilant, in judetul Suceava, inundatiile au afectat 11 localitati. In judetul Harghita, ploile abundente si grindina cazute sambata dupa-amiaza au afectat sapte localitati, fiind inundate peste 150 de gospodarii.
Precipitatiile au dus la inundarea a 30 de gospodarii in satul Nadejdea, 70 de gospodarii in localitatea Sandominic si 30 de gospodarii in Tulghes. Vantul puternic si fulgerele au afectat 12 transformatoare in comunele Remetea si Tulghes.
Si in judetul judetul Sibiu, inundatiile au afectat 34 de subsoluri si 15 anexe gospodaresti.
Apele au produs importante pagube materiale si in judetele Mehedinti, Arges, Hunedoara si Alba.
In judetul Alba au fost inundate mai multe case, subsoluri si pivnite din municipiul Aiud si comuna Livezile. Drumul judetean situat in apropierea satului Magina s-a surpat pe o lungime de cativa zeci de metri, circulandu-se doar pe un singur sens.
In judetul Hunedoara, au fost afectate de inundatii localitatile Campu lui Neag, Valea de Brazi si municipiul Lupeni.
In judetele Cluj, Hunedoara, Mehedinti, Bacau si Neamt, izolat, a cazut grindina.
Pentru astazi si maine, meteorologii prognozeaza ca instabilitatea atmosferica va fi si mai accentuata decat in ultimele zile. Cantitatile de apa vor depasi frecvent 40-50 l/mp. In Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei si a Munteniei, dar si in zonele de deal si de munte, astfel de cantitati se pot totaliza in intervale scurte de la una-doua ore pana la cel mult zece ore. Exista posibilitatea ca, in noaptea de marti spre miercuri, aria ploilor sa se restranga spre jumatatea de sud a tarii.

Peste jumatate dintre barajele mici din tara prezinta deficiente

Administratia Nationala de Meteorologie si Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a transmis catre toate prefecturile o avertizare pentru perioada 9 - 13 iulie a.c., care vizeaza cantitati importante de precipitatii ce vor afecta treptat tot teritoriul tarii.
Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, a prezentat, vinerea trecuta, autoritatilor locale, masurile ce trebuie luate pentru prevenirea producerii de inundatii. Aceste masuri, care au fost comunicate, in prealabil, tuturor prefecturilor inca din data de 6 iulie a.c., vizeaza indeosebi pregolirea tuturor acumularilor piscicole si pentru irigatii, in vederea preluarii unor cantitati suplimentare de apa si efectuarea unor suprainaltari a acestor acumulari cu saci, pentru evitarea deversarilor.
''Aceste masuri au mai fost comunicate prefecturilor si in 17 februarie a.c.. Singurul judet care a aplicat masurile transmise a fost Vaslui, care a inventariat toate acumularile mici cu probleme si a dispus locuitorilor aflati in zone de risc stramutarea pe alte amplasamente, punandu-le la dispozitie terenul necesar. Dar nici un locuitor nu s-a mutat'', a declarat Barbu.
La solicitarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), Administratia Nationala ''Apele Romane'' a inventariat toate cele 1.085 baraje mici din tara, constatand ca 636 dintre acestea prezinta deficiente. ''Spre exemplu, pentru judetul Teleorman, masurile au fost stabilite la controalele din aceasta primavara si au avut ca termen-limita de realizare luna mai a.c. Lucrarile pentru remedierea deficientelor semnalate nu au fost realizate insa, ceea ce a condus la inundatii'', precizeaza MMGA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.