Presedintele PSD, Mircea Geoana, a lansat ieri un apel catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, pentru a media criza politica generata de alegerile anticipate si pentru a gasi solutii prin consultare cu partidele politice. Geoana a precizat ca se
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a lansat ieri un apel catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, pentru a media criza politica generata de alegerile anticipate si pentru a gasi solutii prin consultare cu partidele politice. Geoana a precizat ca seful statului este autorul moral si politic al acestei crize politice si a aratat ca este obligatia presedintelui, prevazuta in Constitutie, sa medieze aceasta situatie. Seful PSD a apreciat ca Basescu "nu trebuie sa stea ascuns la Cotroceni, bucuros ca actorii de nivelul doi pe care i-a pus sa joace aceasta comedie executa scenariul comandat". "Este o dovada de lipsa de responsabilitate pentru un presedinte sa stea. In momente de criza politica, trebuie sa intervina si sa medieze gasirea unei solutii", a adaugat liderul social-democratilor.
Sfetnicul Iliescu
Geoana a spus ca senatorul Ion Iliescu si-a aratat disponibilitatea de a participa in cadrul partidului la alegerile anticipate, urmand a se vedea modalitatea si forma in care va face acest lucru. Presedintele pesedistilor a marturisit ca a purtat discutii cu fostul sef al statului pe tema alegerilor anticipate si a aratat ca strategia de campanie a PSD, care va fi una "extrem de agresiva", va implica folosirea in totalitate a "armamentului din dotare". El a specificat ca vor fi folositi in campanie oameni credibili, care sa transmita ca atare mesajele politice si a mentionat ca Ion Iliescu are un loc in viitoarea echipa. Totodata, Geoana a precizat ca PSD va avea intalniri in urmatoarea perioada cu UDMR si PC, precum si cu "toate partidele care sunt interesate de rezolvarea situatiei de criza politica artificiala prin care trecem". Potrivit liderului social-democrat, intalnirile au sensul de a vedea daca exista o dorinta reala in Coalitia majoritara sau in opozitie pentru declansarea alegerilor anticipate.
Fara aliante
Geoana a precizat ca, in ceea ce priveste eventualele aliante preelectorale, exista o puternica preferinta din partea organizatiilor si a liderilor social-democrati ca PSD sa mearga singur in alegeri. "Nu exclud posibilitatea ca in urmatoarea perioada sa primim oferte din partea unor formatiuni mici, care au o inclinatie de stanga", a adaugat Geoana, mentionand ca la ora actuala exista discutii de principiu intre PSD si acestea. Presedintele pesedistilor a mai apreciat ca PNL e condamnat sa plateasca factura acestei guvernari dezastruoase si se indreapta catre destinul PNTCD. El a adaugat ca acest fapt face parte din strategia lui Traian Basescu. "Premierul Tariceanu si PNL se prefac ca nu vad ca li se aplica exact acelasi tratament politic care a fost aplicat de PD si de Traian Basescu in timpul guvernarii CDR", a mentionat Geoana, mentionand ca aceasta este o strategie clasica, respectiv este "o reteta de tip Traian Basescu". Totodata, presedintele PSD a apreciat ca Romania nu are nevoie de alegeri anticipate, considerand ca aceasta criza politica este una artificiala, "indusa de un interes politic ingust al presedintelui Basescu si al complicilor sai". Geoana a criticat totodata si Guvernul Tariceanu, aratand ca nevoia obsesiva de alegeri anticipate a reprezentat de fapt adevaratul program de guvernare al Aliantei PNL-PD si ca, prin decizia de a declansa alegerile anticipate, actuala putere "activeaza nebuneste o autoclauza de salvgardare, furnizand un pretext ca o manusa pentru cei sceptici si pentru cei care doresc ca Romania sa adere in 2007 la Uniunea Europeana".
Listele din 2004, dar fara PC
Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, a declarat sambata, la Targu Jiu, ca majoritatea membrilor Biroului Permanent al PSD au acceptat, in cadrul unei reuniuni recente, propunerea sa si a lui Ioan Rus ca pentru alegerile anticipate anuntate de actuala guvernare sa ramana valabile listele de candidati de la alegerile parlamentare din noiembrie 2004. Conform Statutului PSD, in mod normal ar trebui organizate alegeri preliminare, timpul scurt afectat campaniei electorale pentru alegerile anticipate anuntate facand imposibila desfasurarea acestora. Ponta crede ca e bine ca "listele din 2004 sa ramana batute in cuie, pentru a nu declansa un razboi si o competitie interna in partid", iar completarile necesare sa se faca pe cele circa 40 de locuri ale PUR si ale celor care au parasit PSD dupa alegerile din noiembrie 2004, noteaza Rompres. Referindu-se la PC, Victor Ponta a afirmat ca, in calitatea sa de membru al Biroului Permanent al PSD, daca cineva ar veni cu ideea unei noi aliante, el nu numai ca se va opune, "dar voi spune ca, daca si a treia oara ne lasam pacaliti, inseamna ca suntem chiar prosti si ne meritam soarta". Amintind ca actualul PC "a pacalit". PSD atat in 2000, cat si in 2004, Victor Ponta a mentionat ca, dupa parerea sa, aceasta formatiune politica, de data aceasta trebuie sa-si ia soarta in propriile maini, "iar noi sa dovedim ca suntem capabili sa avem oameni suficient de buni in partidul nostru si sa fim corecti fata de membrii nostri de partid care au ramas pe dinafara in noiembrie 2004".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.