Scena politica este, in continuare, zguduita de anuntul intentiei actualilor guvernanti de a provoca alegeri anticipate. Printre variantele vehiculate s-a conturat ieri si ideea PSD de a prelua din nou Puterea, dar fara un nou tur electoral. Presedin
Scena politica este, in continuare, zguduita de anuntul intentiei actualilor guvernanti de a provoca alegeri anticipate. Printre variantele vehiculate s-a conturat ieri si ideea PSD de a prelua din nou Puterea, dar fara un nou tur electoral. Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat ieri ca alegerile anticipate ar avea costuri extrem de ridicate pentru Romania: "S-ar pierde trenul aderarii, existand riscul real de derapaj catre 2008. Iar amanarea cu un an a aderarii ar costa intre 2,5 si 3,5 miliarde de euro".
De aceea, Geoana considera ca "avem nevoie de un Guvern mai bun, dar nu cu pretul punerii tarii pe butuci". El si-a exprimat disponibilitatea sa formeze o noua majoritate parlamentara, condusa de PSD si, dupa demisia guvernului Tariceanu, sa-i ceara presedintelui Basescu sa numeasca un premier din randul acestei majoritati.
Geoana se gandeste la PC si UDMR, partide care nu s-au aratat incantate de alegerile anticipate, dar si la grupul independentilor demisionari din PRM, precum si la grupul minoritatilor, altele decat cea maghiara. insa prevederile constitutionale nu sunt atat de stricte in acest domeniu, planurile lui Geoana putand fi date peste cap de incapatanarea lui Traian Basescu. in cazul recurgerii la alegeri anticipate, Geoana promite o campanie "extrem de agresiva".
Liderii partidelor care au format, impreuna cu liberalii si cu democratii, coalitia de guvernamant, nu par incantati sa dea piept cu electoratul inca o data, in mai putin de un an. Presedintele UDMR, Marko Bela, in contextul ofertei PSD de a forma o noua majoritate parlamentara, s-a aratat mai mult decat evaziv. "Nu ne gandim, momentan, la o alta majoritate parlamentara", ne-a declarat acesta. Dar el a recunoscut, din nou, ca "UDMR nu s-a bucurat de decizia colegilor liberali si democrati de a declansa procedura anticipatelor". "Credem ca aceasta coalitie e capabila sa mearga mai departe", sustine liderul UDMR, iar anticipatele sunt bune, daca "se intareste majoritatea parlamentara actuala", spune Marko Bela, fara prea multa convingere. Cat priveste relatia UDMR-PSD, liderul Uniunii ne-a declarat ca "si pana acum am avut un dialog cu PSD si vom avea in continuare". Vicepresedintele Partidului Conservator, Daniela Popa ne-a declarat ca de-abia marti conservatorii au programat o sedinta a forului de decizie politica, mai ales ca, liderul PC Dan Voiculescu se va intoarce in tara luni seara. "Dupa Biroul Permanent de marti, cand vom discuta cu toti liderii judeteni, vom decide ce facem", ne-a spus Daniela Popa.



Presedintelui nu ii poate fi impus un premier



Constitutia spune, la art.103, ca "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament, ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament". Deci, presedintele nu este obligat sa tina cont de majoritatea parlamentara si, daca isi asuma riscul politic, poate desemna in orice situatie un premier fara sanse, din dorinta de a provoca o criza politica si implicit alegeri anticipate.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.