Diferenta dintre vitezele cu care ruleaza economiile americana si cea europeana isi pune din ce in ce mai mult amprenta pe evolutia paritatii euro/dolar pe pietele internationale.
Intrarea monedei americane pe o panta ascendenta a inceput sa c
Diferenta dintre vitezele cu care ruleaza economiile americana si cea europeana isi pune din ce in ce mai mult amprenta pe evolutia paritatii euro/dolar pe pietele internationale.
Intrarea monedei americane pe o panta ascendenta a inceput sa convinga si cea mai sensibila piata, cea a aurului de la Londra, unde uncia a revenit in jurul valorii de 420 dolari, dupa ce in urma cu doar cateva zile ea se mentinea la peste 440 dolari. Moneda verde a beneficiat in prima parte a saptamanii de efectul pozitiv al majorarii dobanzii de referinta americana la 3,25%, fata de 2% in euro-zona, paritatea coborand marti la un minim al ultimelor 14 luni de 1,1868, dar vineri euro s-a reapropiat de pragul de 1,20 dolari, datorita raportului privind piata muncii din SUA in luna iunie, numarul de noi locuri de munca create fiind inferior cele estimate de analisti.
Joi, Banca Centrala Europeana a decis sa lase neschimbata rata dobanzii de referinta, aceasta fiind cea de-a 25-a luna consecutiva in care ea se mentine la 2%. Analistii considera ca BCE este multumita de evolutia paritatii, deprecierea euro nefacand necesara modificarea dobanzii, astfel ca daca nu va avea loc o degradare importanta si imprevizibila a economiei europene, plafonul de 2% se va pastra pana la finele anului. Riscul major ramane insa evolutia preturilor petrolului si al celorlalte materii prime, care ar putea afecta nivelul inflatiei din euro-zona, care se mentine de aproape doi ani la 2%, beneficiind de efectele unui dolar mai slab.
In cursul acestei saptamani se asteapta ca euro sa se mentina in culoarul 1,1850 - 1,20 dolari. Pe termen mediu, insa, analistii cred ca moneda unica va scadea sub pragul de 1,18 dolari, pana la 1,1771 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.