"Teroare la Londra, alarma in Italia", titreaza cotidianul italian "Il Messagero" in editia sa de ieri, avertizand ca peninsula si, in special, Roma ar putea fi afectate de incidente similare celor din capitala londoneza. Afirmatiile premierului ital
"Teroare la Londra, alarma in Italia", titreaza cotidianul italian "Il Messagero" in editia sa de ieri, avertizand ca peninsula si, in special, Roma ar putea fi afectate de incidente similare celor din capitala londoneza. Afirmatiile premierului italian Silvio Berlusconi (foto), potrivit carora Italia "atrage atentia negativa a organizatiilor teroriste," constituie un motiv de ingrijorare si pentru "La Stampa," in editorialul intitulat "Asteptand sa ne vina randul." Presa italiana acorda o atentie deosebita masurilor de securitate instituite in urma atentatelor de la Londra, semnaland ridicarea nivelului de alerta anti-terorista la "rosu" si organizarea unor numeroase reuniuni consacrate securitatii. Ministrul de Interne italian, Giuseppe Pisanu, este citat de cotidianele din peninsula pentru recomandarile adresate italienilor de a-si "pastra sangele rece," precum si pentru angajamentele asumate in vederea "garantarii securitatii nationale". Contingentul italian din Irak este al treilea ca marime, dupa cele ale SUA si Marii Britanii, motiv pentru care Italia este indreptatita sa se simta vizata de un eventual atac terorist, noteaza publicatiile italiene. Potrivit "La Stampa," atentatele de la Londra reprezinta rezultatul sustinerii interventiei americane in Irak de catre sefii guvernelor britanic, spaniol si italian, dar si al faptului ca Londra este "un simbol al unei coabitari multietnice perfect reusite (...), care face din aceasta cetate un New-York al batranului continent". Dupa Madrid si Londra, Italia va fi "expusa pe scena mondiala," mai precizeaza cotidianul.
Israelul, pesimist
"Israelul a fost intotdeauna o tinta prioritara pentru Al-Queda, iar faptul ca toate atacurile din trecut ale acestei grupari au esuat cand au vizat obiective israeliene nu ne fereste de viitoare atentate", afirma cotidianul "Haaretz" in editia sa electronica de ieri, transmite Rompres. Desi, pana in prezent, atacurile Al-Queda nu si-au atins tintele israeliene, riscul nu poate fi eliminat, ci, dimpotriva, amplificat de amenintarea organizatiilor Hamas, Jihadul Islamic si Hezbollah. In pofida faptului ca nu a participat la initiativa americana in Irak, Israelul reprezinta o tinta majora a Al-Queda din cauza conflictului sau cu statele si organizatiile musulmane si a evenimentelor din teritoriile palestiniene, mai arata "Haaretz".
Atentatele comise joi la Londra demonstreaza ca Marea Britanie trebuie sa faca fata aceluiasi tip de amenintari teroriste cu care Israelul se confrunta de decenii, apreciaza "Maariv" sub titlul "Jihad la Londra." "Seamana cu un atentat in Israel, dar Londra este si mai amenintata", noteaza cotidianul israelian despre atentatele comise joi,in capitala britanica. "Dupa Madrid, este acum randul Londrei sa fie tinta terorismului islamist. Astfel, se prabuseste iluzia europenilor potrivit careia continentul lor poate servi drept baza pentru extremistii Jihadului, dar nu drept camp de lupta," mai precizeaza publicatia. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.