Unul dintre cele mai rarefiate state din lume, Republica Maldive este compusa din 1.196 de insule (200 fiind nelocuite), asezate in 26 de atoli de corali, si se intinde de la extremitatea sud-vestica a Indiei pana la Ecuator. Din suprafata totala de

Unul dintre cele mai rarefiate state din lume, Republica Maldive este compusa din 1.196 de insule (200 fiind nelocuite), asezate in 26 de atoli de corali, si se intinde de la extremitatea sud-vestica a Indiei pana la Ecuator. Din suprafata totala de 90.000 de kilometri patrati, doar 0,5 la suta este pamant. Pana la dezvoltarea turismului, principala ocupatie a localnicilor era pescuitul. Statul a fost inzestrat cu cel mai frumos peisaj tropical, in care cocotierii se oglindesc gratiosi in apele cristaline ale lagunelor, recifele de corali promit experiente unice, toate fiind scaldate de un soare bland. De fapt, aici gasesti toate elementele care alcatuiesc clasica insula pustie. O data cu cresterea ritmului vietii ce caracterizeaza secolul XXI, Maldive reprezinta ultimul bastion al celor care adora soarele, marea, nisipul si doresc sa nu faca nimic. Inca din antichitate, insulele erau cunoscute pentru doua bogatii: pestele si scoicile folosite drept monede in multe regiuni din Orientul Mijlociu si India, insulele fiind trezoreria regiunii. Linistea insulelor a fost tulburata pe rand de invaziile piratilor, ale colonistilor portughezi, ale arabilor si de expansiunea Imperiului Britanic.
Dar Maldive inseamna mai mult decat soare si nisip, decat gradinile subacvatice de corali si infinitatea de nuante de albastru pe care o ofera cerul si marea.

Malé

Masurand doar doi kilometri lungime si unul latime, capitala statului este un oras demodat si foarte dens populat. Desi nu este spectaculos, Malé este o capitala unica. Inca de la prima privire uimeste prin curatenie si liniste. Aici este un labirint de strazi inguste, pe care, mai ales cand sunt intesate de oameni, masinile se strecoara cu greu, turistul intalnind la tot pasul moschei si piete ce confera capitalei un farmec aparte. Spre deosebire de celelalte orase, in Malé exista cladiri inalte si strazi pavate. In vreme ce cladirile oficiale sunt situate intr-o singura zona a orasului, strazile sunt lanturi de magazine si bazare. Cumparaturile sunt ocupatia preferata a locuitorilor, mai ales seara pe racoare, magazinele fiind deschise pana la 11 noaptea, cu exceptia momentelor de rugaciune, cand sunt inchise timp de 15 minute. Pe strazile orasului poti gasi orice produs, de la imbracaminte la bijuterii si cosmetice, de la ceasuri la electronice.

Seenu (Atolul Addu)

Al doilea oras ca marime, Seenu este statiunea de unde se pot vizita cel mai bine insulele populate de comunitatile traditionale. Populatia Addu este extrem de independenta, incercand odata sa obtina independenta fata de stat, si vorbeste un dialect diferit de locuitorii capitalei.Fuamulaku
Insula solitara din mijlocul Canalului Ecuatorial reprezinta o exceptie. Pamanturile sale sunt extrem de fertile, aici producandu-se legume si fructe care nu sunt cultivate nicaieri in stat, precum mango, portocale si ananas. Despre populatia insulei se spune ca este mai inalta, mai sanatoasa si cu o speranta de viata mult mai mare decat restul locuitorilor din Maldive.

Kudahuvadhoo

Situata in atolul Nilandhoo, pe insula se afla una dintre cele mai misterioase coline cunoscute sub numele de Hawittas, care probabil sunt ruinele unor temple budiste. Dupa ce a explorat ruinele, Thor Heyerdahl sustinea ca vechea moschee avea una dintre cele mai frumoase zidarii, depasind-o pe cea folosita in faimoasele ziduri, inca, din Peru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.