Peste 50 de oameni si-au pierdut viata, iar alte aproximativ 700 de persoane au fost ranite, dintre care 22 se afla in stare foarte grava, fiind internate in spital, in urma atacurilor comise, joi dimineata, la Londra. Acest ultim bilant a fost comun
Peste 50 de oameni si-au pierdut viata, iar alte aproximativ 700 de persoane au fost ranite, dintre care 22 se afla in stare foarte grava, fiind internate in spital, in urma atacurilor comise, joi dimineata, la Londra. Acest ultim bilant a fost comunicat ieri de seful Politiei Metropolitane, sir Ian Blair, care a precizat ca numarul victimelor ar putea creste, dar nu va depasi 100, informeaza BBC. In paralel, autoritatile britanice au declansat o ampla ancheta, la care colaboreaza numerosi experti internationali, pentru identificarea celor responsabili de comiterea atacurilor.
Seful Politiei Metropolitane a iesit ieri la rampa pentru a aduce noi informatii privind numarul exact al victimelor, sugerand insa ca si acest bilant este provizoriu, avand in vedrere ca inca mai exista cadavre ramase in tunelurile metroului, intre statiile Russell Square si Kingts Cross. Sir Ian Blair a mai afirmat ca s-au produs doar patru explozii - trei la metroul londonez si una in autobuz - si nu sapte, asa cum se comunicase initial. Potrivit sefului Scotland Yard, aceasta confuzie a fost consecinta faptului ca pasagerii metroului au fost evacuati prin doua statii diferite. Blair a subliniat ca, "deocamdata, nimic nu sugereaza ca ar fi fost vorba de atacuri sinucigase, dar nici nu putem exclude in totalitate aceasta ipoteza". Mentionand ca autoritatile britanice se afla in contact permanent cu liderii diverselor comunitati religioase din Londra, care au condamnat atrocitatile de joi, seful Scotland Yard a reafirmat ca politia "nu va precupeti nici un efort" pentru a-i depista pe autori.
Tot ce se poate face este facut si a fost facut" pentru a proteja Londra dupa atentate, a precizat Andy Hayman, seful operatiunilor speciale al Scotland Yard. El a mai spus ca fiecare dintre bombele care au explodat joi continea "mai putin de cinci kilograme" de material exploxibil.
Viata merge inainte
In tot acest timp, britanicii incearca sa treaca peste socul provocat de tragicele evenimente. La primele ore ale zilei de ieri circulatia pe majoritatea liniilor de metrou londoneze a fost reluata, unele cu serviciu redus, in timp ce liniile afectate in urma atacurilor teroriste au ramas inchise, a anuntat compania de transporturi londoneza, citata de BBC. Dintre cele douasprezece linii de metrou, sapte functionau in mod normal, insa "cateva intarzieri" ar putea fi inregistrate, a informat compania londoneza pe site-ul sau de internet.
Pe de alta parte, printul Charles urma sa viziteze ieri persoanele ranite, internate in mai multe spitale londoneze, a informat Clarence House, fara a da mai multe detalii. Buckingham Palace precizase inca de joi ca regina Elizabeth intentioneaza sa viziteze spitalele in care se afla sub ingrijire sutele de raniti.
Aflat intr-o vizita oficiala in Noua Zeelanda, printul William, fiul cel mare al printului Charles si mostenitorul Coroanei britanice, s-a declarat "socat" de atentatele de la Londra si a adresat "sincere condoleante" familiilor victimelor. "Rugaciunile si gandurile noastre se indrepta spre voi", afirma intr-un comunicat printul William, referindu-se la familiile si apropiatii persoanelor direct afectate de atacurile din capitala tarii.
Experti internationali participa la ancheta
Dupa cum informeaza BBC, autoritatile britanice au demarat deja o ampla ancheta pentru a descoperi persoanele responsabile de comiterea atacurilor teroriste, despre care ministrul de Externe, Jack Straw, afirma ca " poarta amprenta retelei Al-Queda". Alaturi de mai multi specialisti din Franta, Italia si Spania, responsabilii serviciilor secrete din cadrul MI5 incearca sa gaseasca orice piste care pot duce la suspectii implicati in cele patru explozii. Conform unor surse din Ministerul de Interne, se utilizeaza toate resursele in acest sens, dar abia peste cateva zile va putea fi data publicitatii o fotografie a unui suspect. In cadrul investigatiilor se urmareste si ipoteza potrivit careia deflagratiile au fost opera unor kamikaze, asa cum s-a vehiculat in presa britanica. De asemenea, anchetatorii examineaza si revendicarea aparuta pe un site al unui grup anterior necunoscut intitulat Organizatia Al-Queda - Jihadul in Europa.
Revendicarea e putin credibila
Revendicarea atentatelor de catre o organizatie asociata celulei teroriste Al-Queda este putin credibila, afirma surse din cadrul serviciilor italiene de informatii, citate de Mediafax. Sursele sustin, printre altele, ca exista "greseli in scrierea unor cuvinte arabe" si ca un site apropiat de fundamentalismul islamic recomanda sa nu se dea crezare revendicarii.
"Big Brother-ul" britanic va fi de folos
Rompres aminteste ca, indiferent de locul in care se afla, londonezii sunt filmati de camere de supraveghere amplasate in diverse locatii ale metropolei, iar aceste inregistrari ar putea fi de real folos politiei pentru identificarea atentatorilor. In total, 4,2 milioane de camere - majoritatea instalate la Londra si in marile orase ale tarii - ii supravegheaza in fiecare minut pe cetatenii Regatului Unit. Probabil acesta este si motivul pentru care Marii Britanii i-a fost atribuita reputatia de campioana in domeniul supravegherii, tot mai multe voci acuzand autoritatile ca au impins acest sistem la extrem. Garile londoneze sunt supravegheate de 1800 de camere, in timp ce peste 6000 de camere spioneaza reteaua subterana a metroului din capitala britanica. Pana si unele autobuze sunt echipate asemanator.
Acum insa, dupa tragedia care a lovit Marea Britanie, expertii in materie sunt de parere ca aceste camere ale televiziunii cu circuit inchis ar putea furniza politiei un aport crucial in identificarea atentatorilor. Pe de alta parte, oamenii folosesesc tot mai mult aparate de fotografiat sau camere numerice, uneori inserate in telefoanele lor portabile, fapt ce le-a permis unora sa filmeze evenimentele de joi.
Supozitii privind atacul sinucigas
Presa britanica de ieri a lansat o serie de speculatii in legatura cu posibilitatea ca cel putin unul dintre atentate sa fi fost provocat de un kamikaze, situatie ce ar reprezenta primul atac sinucigas din Europa, informeaza Rompres. Supozitiile se refera la explozia care a avut loc intr-un autobuz londonez, mai multe publicatii redand declaratiile unui martor care a coborat chiar inainte de explozie, precum si marturiile indirecte a doi supravietuitori. Astfel, ziarele The Independent, The Sun, Daily Mirror, Daily Express si Daily Mail au publicat declaratiile lui Richard Jones, expert in informatica, aflat in autobuzul care a sarit in aer in Tavistock Square. El a vazut un barbat tanar si foarte inalt, care parea nervos si "se apleca tot timpul asupra bagajului sau". Jones a explicat ca nu i-a putut vedea clar chipul inainte de a cobori din autobuz. Dupa cateva secunde, explozia a smuls pur si simplu capota vehiculului, provocand moartea a doua persoane. Si Telegraph evoca posibilitatea unui atac sinucigas.
Presa pune MI5 la zid
In mod firesc, presa din Marea Britanie nu putea trece cu vederea nici eficienta serviciilor de informatii din aceasta tara, dezvaluind ca luna trecuta nivelul alertei teroriste a fost scazut. Financial Times aprecia ca atentatele, "aparent coordonate, indreptate impotriva sistemului de transport din capitala, par sa fi exploatat veriga slaba a retelei de informatii si o relaxare fatala in misiunea de securitate". Publicatiile The Guardian si The Times sustin ca Centrul comun de analiza terorista de la Whitehall (Ministerul de Interne) ar fi redus, luna trecuta, nivelul alertei teroriste, considerand ca amenintarea nu mai era "sever general" - al treilea nivel dupa "iminent" si "sever specific", ci doar "substantiala". Aceasta decizie a celulei antiteroriste a fost luata "considerandu-se ca liderii Al-Queda nu aveau capacitatea de a ordona un atac coordonat in Marea Britanie", adauga The Guardian.
"Atentatele coordonate din Londra au venit ca din senin, nu a existat nici o alerta prealabila din partea serviciilor de informatii care sa avertizeze cu privire la iminenta unui atac", nota The Times. Publicatia sustine ca sefii celulei antiterorism - cu baza la cartierul general al serviciilor interne de informatii britanice MI5 - nu suspectau iminenta acestei serii de atentate, prevazute sa coincida cu summitul G8. In schimb, sefii serviciilor de securitate, de informatii si de politie erau pregatiti pentru un atac impotriva Londrei, pe care il considerau inevitabil", sustine The Guardian.
Pakistanul baga zazanie
Un reprezentant al coalitiei de partide politice islamice radicale din Pakistan, Liaqat Baluch, a afirmat ieri ca este posibil ca atacurile de la Londra sa fi fost orchestrate de Vest, informeaza Rompres. Oficialul pakistanez considera ca ar putea fi vorba de o strategie menita sa intoarca opinia publica impotriva musulmanilor. "Este foarte tragic", a spus deputatul din cadrul coalitiei de sase partide - principala formatiune care se opune presedintelui pakistanez Pervez Musharraf. "Aceasta poate fi o strategie a Europei si Americii de a se coaliza impotriva musulmanilor", sustine Baluch.
Pe de alta parte, Consiliul musulman din Marea Britanie si asociatia Bisericilor crestine "Churches together" au condamnat puternic atentatele de la Londra, estimand ca religia "nu poate fi utilizata pentru a justifica asemenea crime". (D.E.)
Hamas prezinta condoleante Londrei
Miscarea islamista palestiniana Hamas, considerata de Marea Britanie o organizatie terorista, a condamnat ieri atentatele de la Londra, relateaza Mediafax. "Hamas condamna atentatele de la Londra si prezinta sincere condoleante familiilor victimelor", se afirma intr-un comunicat al organizatiei. Totodata, Hamas solicita "comunitatii internationale sa renunte la toate formele de ocupatie si de agresiune impotriva natiunii arabe si islamice, in special in Palestina, Irak si Afganistan, pentru ca aceste lucruri produc un climat de tensiune propice comiterii de alte astfel de acte violente". "Atragem atentia lumii in general si britanicilor in special cu privire la practicile teroriste aplicate zilnic de armata de ocupatie sionista impotriva poporului palestinian," mai precizeaza comunicatul miscarii islamiste palestiniene. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.