12 persoane si-au pierdut viata iar alte 150 au fost ranite in urma mai multor explozii care au avut loc in metroul londonez. Toate indiciile detinute de Scotland Yard sugereaza o actiune terorista


Sapte atentate au fost comise

12 persoane si-au pierdut viata iar alte 150 au fost ranite in urma mai multor explozii care au avut loc in metroul londonez. Toate indiciile detinute de Scotland Yard sugereaza o actiune terorista

Sapte atentate au fost comise ieri la Londra, in reteaua de metrou si intr-un autobuz, fiind vorba despre "o serie de atentate" destinate "sa coincida cu deschiderea summitului G8" de la Gleaneagles, a declarat premierul britanic, Tony Blair.
Atacurile au provocat ranirea grava a circa 150 de persoane, a declarat Brian Paddik, comisar la Scotland Yard, confirmand moartea a cel putin doua persoane. Responsabilul britanic a precizat ca urme de substante explozive au fost depistate in cel putin doua din locurile unde s-au produs atacurile. "Toate indiciile sugereaza o actiune terorista", a afirmat comisarul britanic.
Atacurile au intervenit la o zi dupa anuntarea alegerii Londrei drept oras-gazda a Jocurilor Olimpice din 2012 si in ziua deschiderii lucrarilor summitului G8.
Prima deflagratie, care s-a soldat cu mai multi raniti, s-a produs la ora locala 08.49 (10.49, ora Romaniei) in statia de metrou Liverpool Street, cartier financiar din centru.
Alte explozii s-au produs la Edgware Road, King's Cross si East and Moorgate, a precizat Scotland Yard. Traficul din metrou a fost total suspendat, iar mii de pasageri au fost evacuati.

O alta explozie s-a produs

intr-un autobuz din Tavistock Place, in apropiere de Russell Square. "Eram in autobuzul din fata cand am auzit o bubuitura groaznica, m-am intors iar autobuzul a facut un salt in aer", a povestit un martor ocular, Belinda Seabrook. Keith Mills, responsabil pentru relatii internationale Londra 2012, a anuntat suspendarea celebrarilor prevazute dupa obtinerea statutului de oras-gazda pentru Jocurile Olimpice din 2012, iar presedintele Comitetului International Olimpic, Jacques Rogge, a transmis un "mesaj de simpatie si sustinere" responsabililor britanici.

Gruparea care a revendicat atentatele ameninta alte tari europene

Gruparea intitulata Organizatia Al-Qaida/Jihad in Europa, pana acum necunoscuta, a revendicat responsabilitatea atacurilor comise in centrul capitalei britanice. "Curajosii mujahedini au cucerit Londra. Si iata Marea Britanie arzand de teama, de teroare si de groaza, de la nord la sud si de la est la vest", se arata intr-un comunicat publicat pe un site islamist si a carui autenticitate nu a fost confirmata.
In acelasi timp, gruparea islamista a amenintat ca va comite atentate similare si in alte tari europene, daca nu isi vor retrage trupele din Irak si Afganistan. "Avertizam Guvernele din Danemarca si Italia, precum si pe toti cruciatii, ca vor cunoaste aceeasi soarta ca Marea Britanie, daca nu isi vor retrage trupele din Irak si Afganistan", subliniaza organizatia fundamentalista.

O posibila reeditare a atentatelor de la Madrid

Exploziile produse la Londra par o incercare de reeditare a atentatelor comise la Madrid si, probabil, au fost planificate timp de mai multe luni, a declarat un expert britanic in terorism, citat de The Guardian. Michael Clarke, director al Centre for Defence Studies de la King's College din Londra, a precizat ca amplasarea a sase bombe indica faptul ca cel putin 24 de persoane au fost implicate in aceasta actiune cu tinte precise. El a adaugat ca momentul comiterii atentatelor, cand resursele de securitate se concentrau asupra summit-ului G8, indica o gandire extrem de minutioasa din partea teroristilor. "Probabil a fost un complot amplu, care a fost planificat luni de zile", a subliniat Clarke, care a refuzat insa sa faca speculatii cu privire la autorii acestuia.

Tony Blair condamna actiunile "barbare" ale extremistilor

Premierul britanic, Tony Blair, a condamnat, ieri, actiunile "barbare" ale teroristilor, "care incearca sa impuna extremismul in intreaga lume". Tony Blair a parasit pentru cateva ore statiunea Gleaneagles, unde se desfasoara summit-ul G8, si s-a deplasat la Londra. Premierul si-a exprimat regretul, ca "atacurile teroriste" s-au produs intr-un moment in care statele membre G8 incercau sa ajute tarile sarace din Africa. "Este important ca teroristii sa inteleaga ca Marea Britanie este decisa sa isi apere valorile si modul de viata", a afirmat Blair.
"Ei incearca sa impuna extremismul in intreaga lume, dar nu vor reusi sa distruga tot ce avem noi mai de pret", a avertizat el.
Premierul britanic a parasit summit-ul G8 dupa ora locala 13.00 (15.00, ora Romaniei), dar urma sa revina in cursul serii.

Reactii vehemente in lumea intreaga

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a condamnat "in termenii cei mai fermi" atentatele. Comisia Europeana sa declarat "socata" si si-a exprimat "solidaritatea" cu Marea Britanie, iar deputatii europeni au tinut un minut de reculegere in semn "de solidaritate cu poporul britanic".
"Terorismul" loveste din nou in inima Europei si in tara care asigura presedintia UE si a G8, a declarat comsiarul european pentru Justitie si Securitate, Franco Frattini.
Presedintele francez, Jacques Chirac, a exprimat "deplina solidaritate a Frantei" cu poporul britanic. Guvernul spaniol a denuntat "ferm atentatele barbare", care le-au remintit spaniolilor de cele comise la Madrid, la 11 martie 2004, cand mai multe bombe au explodat in trenuri de la periferie.
Si Rusia a condamnat ferm atacurile din Londra, in timp ce Franta a ridicat nivelul de vigilenta antiterorism la "rosu", iar compania de transport public a sporit masurile de securitate in reteaua de transport urban din Paris. De asemenea, securitatea a fost sporita si in metroul din Washington.

Masuri de securitate sporite la Washington si la Berlin

Securitatea a fost sporita ieri dimineata in metroul din Washington, dar si in reteaua de transport in comun din Berlin, inclusiv prin mobilizarea mai multor politisti, ca urmare a atentatelor comise la Londra. "Politia isi va spori prezenta in reteaua de metrou si in zonele de transport urban", a anuntat Washington Metropolitan Transit Authority.
Compania publica de transport din Berlin (BVG) "a reactionat" in urma atacurilor din Londra, sporind masurile de securitate in reteaua de transport din capitala. Nivelul de securitate in reteaua de transport public a fost ridicat la nivelul "galben", al doilea dintre cele trei niveluri de securitate, potrivit unui comunicat al BVG.
Angajatilor retelei de transport public, in special soferilor de autobuze si conductorilor de tramvaie, li s-a cerut sa fie vigilenti in legatura cu eventuala prezenta a unor obiecte abandonate sau suspecte in vehicule.
Personalul de securitate din metroul berlinez a fost sporit si au fost organizate misiuni de patrula in gari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.