Dupã ce, in utimele luni, apele au pus stãpanire pe mai multe judeþe ale þãrii, ''organismele implicate in activitatea de apãrare impotriva inundaþiilor'' s-au gandit cã este cazul sã treacã la lucru.

Dupã ce, in utimele luni, apele au pus stãpanire pe mai multe judeþe ale þãrii, ''organismele implicate in activitatea de apãrare impotriva inundaþiilor'' s-au gandit cã este cazul sã treacã la lucru. A fost nevoie ca localnicii afectaþi de inundaþii sã strige, cand autoritãþile de la Bucureºti au mers la faþa locului in vizitã, cã proprietarii barajelor din zonã ''nu le-au intreþinut, doar le-au exploatat''.
Aceastã afirmaþie a oamenilor simpli a fost recunoscutã, in urmã cu cateva zile, ºi de premierul Cãlin Popescu Tãriceanu, care a propus ºi ''anularea concesionãrilor in cazul proprietarilor care nu au intreþinut corespunzãtor aceste diguri. Dupã recentele inundaþii produse in Olt ºi Teleorman, prefecturile acestor judeþe au promis cã vor declanºa anchete in urma sesizãrii localnicilor din zonele afectate.
Totodatã, Administraþia Naþionalã "Apele Romane" ºi Institutul Naþional de Hidrologie ºi Gospodãrirea Apelor au elaborat, sub coordonarea Ministerului Mediului ºi Gospodãririi Apelor (MMGA) un aºa-numit proiect de ''Schiþã privind strategia de apãrare impotriva inundaþiilor la nivel naþional''.
In acest proiect, specialiºtii ''vorbesc'' despre apariþia unor ''fenomene hidrologice periculoase'', ca urmare a modificãrilor climatice inregistrate in ultima perioadã. Meteorologilor li se propune ''modificarea modalitãþii de calcul a probabilitãþilor de apariþie ºi producere a fenomenelor periculoase, prin considerarea celor mai defavorabile situaþii, inclusiv a fenomenelor cu apariþie rarã''. Totodatã, cei care au intocmit proiectul schiþei atrag atenþia ºi asupra faptului cã ºi ''intervenþiile umane'' pot creºte riscul apariþiei fenomenelor periculoase. In ceea ce priveºte lucrãrile hidrotehnice, specialiºtii trag un semnal de alarmã faþã de lipsa de intreþinere ºi consolidare a acestora. Pentru a avea o situaþie clarã a stadiului in care se aflã barajele din Romania trebuie aºteptate rezultatele ''cercetãrilor'' in curs, rezultate care nu vor putea fi date publicitãþii mai devreme de toamna acestui an. Locuitorilor din zonele cu risc crescut de inundaþii li se recomandã ca, in viitor, sã nu mai fie indiferenþi, ci sã ''participe la implementarea strategiilor propuse de autoritãþile locale ºi centrale''. In acelaºi proiect este preluatã o idee exprimatã recent de premierul Tãriceanu: modificarea actualei legislaþii privind concesionarea lucrãrilor hidrotehnice. Din pãcate, aºa cum spune ºi o vorbã veche din bãtrani... mai e mult panã departe.
In primul rand, trebuie elaborate hãrþile de risc la inundaþii in vederea ierarhizãrii teritoriale a zonelor inundabile din punct de vedere al gradului de apãrare necesar. Dupã cum ne-au declarat surse autorizate din MMGA, ''degeaba avem planuri puse pe hartie, dacã nu sunt bani. Aici trebuie evaluate, la faþa locului, dupã cum este scris ºi in schiþã, relieful, clima, solul, vegetaþia din spaþiul hidrografic. Trebuie evaluat gradul de impãdurire din fiecare zonã. Sunt multe de fãcut...''. Fondurile pentru reconsolidarea sau construirea de noi diguri sunt ca ºi inexistente.
Proiectul schiþei face referire ºi la instruirea populaþiei din zonele cu risc crescut de inundare. Dar, nu sunt amintite numele instituþiilor care ar trebui sã se ocupe de acest ''punct''.
In concluzie, schiþa nu cuprinde date concrete, insã, dupã cum precizeazã MMGA, timp de 30 de zile, proiectul este supus dezbaterii publice. Ulterior, acesta va ajunge la Guvern sau la Parlament...

In Vaslui, locuitorii din zonele inundabile nu vor primi despãgubiri

Primãriile din judeþul Vaslui au cerut la peste 3.800 de familii, care au casele situate in zone inundabile, sã semneze declaraþii pe proprie rãspundere conform cãrora nu au pretenþie la despãgubiri din partea autoritãþilor, in cazul producerii unor inundaþii care le-ar afecta locuinþele.
Aceastã acþiune a fost demaratã in urma unei circulare trimise de MMGA ºi Ministerul Administraþiei ºi Internelor.
In circularã nu se fac precizãri referitoare la ce se va intampla cu familiile care refuzã sã semneze declaraþiile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.