"Cu Traian Basescu sef de stat, Constitutia este in pericol". Aceasta este prima concluzie a unui raport elaborat de Institutul Social-Democrat "Ovidiu Sincai" (ISD), document prezentat ieri de deputatul PSD Adrian Severin. Raportul are 64 de pagini,
"Cu Traian Basescu sef de stat, Constitutia este in pericol". Aceasta este prima concluzie a unui raport elaborat de Institutul Social-Democrat "Ovidiu Sincai" (ISD), document prezentat ieri de deputatul PSD Adrian Severin. Raportul are 64 de pagini, toate critice la adresa primelor 6 luni de mandat ale actualului presedinte. Nu este prezenta nici o apreciere pozitiva cu privire la Traian Basescu, insa Severin a dat asigurari ca daca presedintele ar fi facut ceva important bine, ar fi mentionat acest lucru. "Poate la urmatorul raport", a spus deputatul, care a tinut sa precizeze ca in acest moment Institutul sau nu mai are nici o relatie contractuala cu PSD. El a adaugat ca "Ovidiu Sincai" ar lucra si pentru Traian Basescu daca acesta i-ar oferi un contract pentru cercetare, insa concluziile unei astfel de cercetari ar fi la fel de sumbre.
Principalele critici din raportul ISD se refera la faptul ca, sustin autorii, Traian Basescu vrea sa-si sporeasca puterea personala prin "abuz constitutional".
"Primele sase luni de mandat ale lui Traian Basescu au pus primele baze ale unei crize constitutionale in Romania". Documentul spune ca presedintele este un bun gestionar al crizelor. Insa inainte ca aceasta constatare sa devina o calitate a lui Traian Basescu, raportul spune ca "problema e ca a transformat criza in metoda de guvernare". De asemenea, autorii cred ca Traian Basescu este un presedinte "paradoxal" pentru ca "adopta atitudini antisistem, desi este in fruntea statului".
"Acuzele, aproape la fel de dure, aduse atat coalitiei guvernamentale cat si opozitiei, executivului, legislativului si puterii judecatoresti, doresc sa il situeze pe presedinte nu numai in afara oricarei raspunderi, ci si impotriva actualei ordini de stat", explica raportul. In document este acuzat si de faptul ca lupta anticoruptie a fost un "spectacol de lumini si catuse, fara rezultate concrete in cazurile instrumentate".
Adrian Severin, fost ministru de externe, ii aduce critici dure sefului statului si in privinta politicii externe. Deputatul il acuza ca "a confiscat intreaga decizie in politica externa" si sustine ca "doctrina Basescu" in materie de politica externa este "o combinatie periculoasa de idei vechi" si ca este "cauza unei noi izolari a Romaniei in lume". Totusi, Institutul lui Severin are si solutii pentru toate problemele prezentate. Cele mai importante sugereaza izolarea presedintelui. Raportul recomanda ca toate partidele, din opozitie si de la guvernare, mass-media si societatea civila sa "se mobilizeze pentru stavilirea tendintelor autoritare, unipersonale, manifestate de presedintele Traian Basescu".
Guvernul trebuie sa se autonomizeze in raport cu presedintele, spune raportul, facand apel, surprinzator, si la realizarea unui pact pentru apararea Constitutiei atat intre partidele de la putere - Alianta D.A., Partidul Conservator si UDMR - si "opozitia democratica, PSD".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.