Cursul euro a crescut ultima oara in 24 iunie, cand BNR a intervenit in forta in piata valutara, in momentul in care cotatiile coborasera la 3,5850 lei. De atunci, moneda unica a scazut zilnic, reglajele fiind insa minime. Ieri, cursul a coborat inse
Cursul euro a crescut ultima oara in 24 iunie, cand BNR a intervenit in forta in piata valutara, in momentul in care cotatiile coborasera la 3,5850 lei. De atunci, moneda unica a scazut zilnic, reglajele fiind insa minime. Ieri, cursul a coborat insesizabil, de la 3,5979 la 3,5973 lei.
Toata lumea vrea sa vanda euro, dar cu masura, comenta situatia din piata un dealer bancar. Amintirea interventiei BNR este inca proaspata, iar banca centrala este multumita acum de evolutiile din piata, atata vreme cat euro nu se indeparteaza mult de pragul de 3,6 lei. Ieri, cotatiile minime au fost de 3,5930 - 3,5960 lei, iar cele maxime de 3,5970 - 3,6020 lei".
Este posibil ca BNR sa lase euro sa coboare si mai mult, avand in vedere ca rezerva sa valutara a crescut cu aproape trei miliarde euro de la inceputul anului, urcand la 13,7 miliarde euro. Adaugand si aurul din seifurile sale, rezerva internationala a atins in iunie nivelul de 14, 98 miliarde euro.
Urmatorul prag pentru euro ar putea fi cel de 3,55 lei, nivel care nu ar periclita foarte mult exporturile romanesti si ar tempera, in acelasi timp, inflamarea preturilor.
Dolarul a scazut la randul sau, de la 3,0223 la 3,0219 lei, urmare a temperarii cresterii sale pe pietele internationale.
Paritatea euro/dolar a inregistrat acum doua zile minimul ultimelor 14 luni de 1,1868 dolari, pentru ca ieri ea sa fluctueze intre 1,1893 - 1,1948 dolari, valori atinse pe pietele europene.
Deprecierea euro este vazuta cu ochi buni de BCE, care nu mai trebuie sa scada dobanda de referinta, in timp ce exporturile europene devin mai competitive.
Astfel ca o eventuala scadere a monedei unice la 1,17 dolari devine tot mai probabila, atata vreme cat Rezerva Federala a lasat de inteles ca va continua sa majoreze dobanda americana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.