Persoanele care vor sa se stabileasca in Romania au nevoie de o serie de acte. Iata care sunt, potrivit Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor, documentele necesare pentru stabilirea sau (re)stabilirea domiciliului in Romania:

Persoanele care vor sa se stabileasca in Romania au nevoie de o serie de acte. Iata care sunt, potrivit Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor, documentele necesare pentru stabilirea sau (re)stabilirea domiciliului in Romania:

* cerere pentru eliberarea actului de identitate (pentru minori vor fi semnate si de parinti);

* cerere pentru stabilirea domiciliului in Romania;

* daca numai unul dintre parinti isi (re)stabileste domiciliul in Romania, e necesar consimtamantul celuilalt parinte, dat in forma autentica la notar sau copia hotararii judecatoresti, ramasa definitiva si irevocabila, prin care copiii au fost incredintati parintelui care isi (re)stabileste domiciliul in Romania.

* certificatele de nastere si casatorie (daca este cazul), certificatele de nastere ale copiilor sub 14 ani, eliberate de autoritatile romane;

* hotararea de divort definitiva si irevocabila;

* documentele cu care se face dovada domiciliului;

* pasaportul romanesc valabil, in original si copia filelor 1-3 sau adeverinta eliberata de Serviciul Secretariat, Reglementari Juridice, Contencios si Relatii cu Publicul din cadrul Directiei Generale de Pasapoarte, care atesta calitatea de cetatean roman ori certificatul constatator privind dobandirea cetateniei romane eliberat de Ministerul Justitiei sau misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale Romaniei in strainatate;

* 3 fotografii 3x4 cm cu banda alba de 7 mm la baza;

* chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate - 7 lei - achitata la trezorerie sau C.E.C.;

* chitanta CEC privind achitarea taxei pentru (re)stabilirea domiciliului in Romania - 41 lei (nu e necesara in cazul cetatenilor straini care au dobandit cetatenia romana); - timbru fiscal 0,30 lei.

Pentru obtinerea unui act de identitate ca urmare a (re)stabilirii domiciliului in Romania, solicitantul se va adresa la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor pe raza caruia isi (re)stabileste domiciliul.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin