Semnalele ingrijoratoare privind integrarea Romaniei si Bulgariei se inmultesc. Luni seara, Parlamentul European a aprobat o propunere surprinzatoare privind o dezbatere referitoare la aderarea Romaniei si Bulgariei si la primirea observatorilor celo
Semnalele ingrijoratoare privind integrarea Romaniei si Bulgariei se inmultesc. Luni seara, Parlamentul European a aprobat o propunere surprinzatoare privind o dezbatere referitoare la aderarea Romaniei si Bulgariei si la primirea observatorilor celor doua tari in forul european, a anuntat agentia bulgara "Focus News".
Conform site-ului oficial al PE, propunerea a fost inaintata de parlamentarul austriac Othmar Karas, membru al Partidului Popular European si a fost votata cu 110 voturi pentru, 93 impotriva si 21 de abtineri. Dezbaterile vor avea loc azi, ca ultim punct al ordinii de zi, iar rezolutia ce va fi elaborata va fi votata maine. Potrivit propunerii inaintate de Karas, observatorii romani si bulgari ar trebui primiti la Parlamentul European doar dupa ce va fi incheiat procesul de ratificare a tratatelor de aderare ale celor doua tari.
Amintim ca cele doua tari si-au desemnat deja senatorii si deputatii care sunt programati sa devina in toamna euro-observatori la Parlamentul European si ca acest for a alocat deja 14 milioane de euro in acest scop. Romania va trimite 35 de observatori care vor avea acest statut pana la integrarea europeana a tarii noastre, pana la acel moment fiind necesara organizarea unor alegeri europene prin care sa ne desemnam euro-parlamentarii.
Daca popularii europeni par a fi in favoarea acestei initiative, socialistii sunt categoric impotriva. Ieri dimineata, parlamentarii Partidului Socialist European au declarat ca se impotrivesc acestei propuneri si ca vor da o declaratie de presa speciala in acest sens.
De altfel, patru parlamentari PES in frunte cu Jan Marinus Wiersma, vicelider al grupului socialist din Parlamentul European au realizat inca de luni un proiect de rezolutie propriu, care prevede ca observatorii romani si bulgari trebuie primiti in forul european asa cum s-a stabilit deja.
Aceasta admitere va contribui la viitoarele pregatiri ale celor doua tari pentru aderare si la asigurarea Romaniei si Bulgariei ca angajamentele luate in timpul negocierilor trebuie respectate, se spune in proiectul de rezolutie al socialistilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.