Sex, mita, pile, relatii erotice intre studenti si profesori, hartuire pentru note sau spaga... Toata lumea vorbeste ca in universitati calitatea invatamantului a ajuns la un nivel lamentabil, dar acum exista si un "document" care spune clar ca exist
Sex, mita, pile, relatii erotice intre studenti si profesori, hartuire pentru note sau spaga... Toata lumea vorbeste ca in universitati calitatea invatamantului a ajuns la un nivel lamentabil, dar acum exista si un "document" care spune clar ca exista o promiscuitate la scara larga. Ministerul Educatiei a comandat un studiu despre etica in universitati, iar concluziile l-au adus in pragul disperarii pe ministrul Mircea Miclea. Cea mai grava problema constatata de cercetatori este favoritismul, adica acordarea notelor pe baza relatiilor de prietenie, rudenie, "afaceri" sau simpatie reciproca. Peste o treime de profesori si studenti spun ca daca nu ai relatii in universitate "esti mort". Alta treime din studenti spune ca profesorii obisnuiesc sa "atace" fara jena fetele sau baietii: o pipaiala, o vorba cu trimitere directa la sex sau chiar propunere pe fata: "Vrei sa treci? Vrei marire de nota? Faci matale un sex oral..." a spus un profesor, sef de clinica, de la o universitate de medicina din vestul tarii.
Mihaela Miroiu, coordonatorul studiului, spune ca a descoperit si alte forme de hartuire sexuala in universitati, de la umilirea homosexualilor sau a handicapatilor pana la dispretul fata de tinerele femei, urmariri, telefoane insistente etc.
Studentii mai sustin ca 11% dintre ei sunt in relatii intime cu profesorii, iar acestia recunosc ca proportia este "cam" de 15%.
Studiul aduce dovezi ca si examenele de admitere si de absolvire au fost tra-ficate contra bani, servicii sau contraservicii, ca politizarea universitatilor este reala etc. Cercetarea a fost facuta pe un esantion reprezentativ, in 13 universitati de stat si private, din toate zonele tarii.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.