Cateva mii de militanti impotriva armelor nucleare au blocat, ieri, accesul in baza militara navala Clyde din Faslane, Scotia, miscarea de protest fiind organizata cu ocazia summit-ului G8, transmite CNN. Protestatarii au afisat steaguri in culorile
Cateva mii de militanti impotriva armelor nucleare au blocat, ieri, accesul in baza militara navala Clyde din Faslane, Scotia, miscarea de protest fiind organizata cu ocazia summit-ului G8, transmite CNN. Protestatarii au afisat steaguri in culorile curcubeului, simbolizand pacea, si pancarte inscriptionate cu sloganuri de genul "Nu razboiului, nu armelor nucleare", mesajele acestora fiind acompaniate de ritmurile unei fanfare. "Este deosebit de important ca oamenii sa faca legatura intre masinaria de razboi industriala si saracia care afecteaza atat de multe persoane din toate colturile lumii," a declarat unul dintre participantii la manifestatie. "Am participat la razboiul din Irak sub pretextul ca (autoritatile de la Bagdad, n.red.) detineau arme de distrugere in masa. In acelasi timp, la doar cativa metri de noi se afla arme de distrugere in masa," a subliniat un reprezentant al asociatiei "Campania pentru Dezarmare Nucleara", adresand un apel premierului britanic, Tony Blair, pentru ca oficialitatile din Marea Britanie "sa ia pozitie in favoarea pacii si securitatii prin renuntarea la programul nuclear." "Cum putem sa convingem Iranul sa nu continue programul de dezvoltare a armelor de distrugere in masa de vreme ce noi detinem arme de acest fel?" a adaugat un alt manifestant. Organizata la initiativa coalitiei locale "Stop the War" si a asociatiei "Campania pentru Dezarmare Nucleara", blocada care a afectat, ieri, baza navala Clyde, din Scotia, este a opta de acest gen, locatia militara facand obiectul unor proteste similare inca din 2000, datorita faptului ca adaposteste patru submarine nucleare de clasa Vanguard, cu platforme pentru rachete Trident.
Calendarul manifestatiilor
Manifestatia organizata, ieri, la baza militara navala de la Faslane face parte dintr-o miscare de protest mai ampla, provocata de reuniunea grupului celor 8 natiuni puternic industrializate, de la Gleneagles, Scotia, informeaza Reuters. Protestele prilejuite de summit-ul G8, programat pentru maine, au inceput cu un mars, organizat sambata la Edinburgh, in vederea transformarii saraciei intr-o amintire neplacuta a istoriei, si au continuat, a doua zi, cu un carnaval, propus de gruparile impotriva globalizarii si razboiului. Ziua de ieri a fost marcata de un protest in cadrul caruia manifestantii au plecat de la Londra spre Edinburgh pe biciclete, precum si de o manifestatie impotriva armelor nucleare, organizata la baza militara navala Clyde, din Faslane, Scotia. Totodata, evenimentele de ieri au fost insotite si de organizarea unei parade in Edinburgh, precum si de proteste anti-americane, prilejuite de aniversarea Zilei Independentei a SUA. Manifestantii intentioneaza sa demonstreze, astazi, in fata centrului de detentie Dungavel, din Scotia. Cu ocazia deschiderii lucrarilor summit-ului G8, protestatarii au solicitat autoritatilor din Marea Britanie permisiunea sa organizeze un mars in interiorul zonei de securitate din localitatea scotiana, insa au fost refuzati. Cu toate acestea, oficialitatile britanice anticipeaza organizarea unei blocade a summit-ului, masurile de securitate din zona fiind sporite pentru a preveni o astfel de operatiune. Potrivit calendarului elaborat de protestatari, manifestatiile organizate cu ocazia reuniunii G8 vor continua pe toata durata summit-ului, urmand sa se incheie cu un eveniment dedicat principalei teme abordate de liderii G8, respectiv incalzirii globale. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.