Africa trebuie sa "inceteze sa cerseasca" mila natiunilor din Occident, a declarat, ieri, seful de stat al Libiei, Muammar Gadaffi, cu ocazia summit-ului Uniunii Africane, transmite BBC. "Cersitul nu va ajuta viitorul Africii, ci va crea un decalaj s
Africa trebuie sa "inceteze sa cerseasca" mila natiunilor din Occident, a declarat, ieri, seful de stat al Libiei, Muammar Gadaffi, cu ocazia summit-ului Uniunii Africane, transmite BBC. "Cersitul nu va ajuta viitorul Africii, ci va crea un decalaj si mai mare intre cei mari si cei mici," si-a argumentat colonelul Gadaffi punctul de vedere, facand aluzie la summit-ul G8 de la Gleneagles, Scotia, care isi propune sa abordeze, printre altele, problema stergerii datoriilor statelor africane.
Bani de la bogati
In replica, presedintele Nigeriei si, totodata, al Uniunii Africane, Olusegun Obasanjo, a solicitat sprijinul financiar al statelor bogate, sustinand ca simpatia nu este suficienta pentru eliminarea saraciei pe continentul african. "Nu este vremea de discutii, ci pentru actiuni mult mai serioase si concertate," a precizat Obasanjo in deschiderea summit-ului Uniunii Africane, pledand pentru ca liderii G8, care se vor reuni, maine, la Gleneagles, sa decida iertarea datoriilor natiunilor sarace ale Africii. "Situatia actuala din Africa este caracterizata de un ritm lent de dezvoltare, saracie si o rata a somajului in crestere," a mai spus presedintele Obasanjo, adaugand ca "toate acestea reprezinta, fara indoiala, indicatori nefavorabili, care pot fi redresati numai printr-un angajament autentic din partea comunitatii internationale pentru a ajuta Africa sa iasa din impas."
Avem vointa, n-avem mijloace
Apelul adresat de presedintele nigerian liderilor G8 a fost reluat de ministrul de externe al Somaliei, Abdullahi Sheekh Ismail. "Africa are vointa, insa nu are mijloace," a declarat seful diplomatiei somaleze, adaugand ca "G8 dispune de mijloace si de toata logistica necesara" rezolvarii situatiei natiunilor africane. "Este foarte important ca vointa politica sa fie combinata cu resursele pe care le poate aloca G8 pentru a ajuta Africa," a mai precizat oficialul somalez. Rolul G8 a fost minimalizat, pe de alta parte, de premierul etiopian, Meles Zenawi, care a opinat ca Africa nu va reusi sa obtina "un climat comercial mai avantajos" gratie grupului celor 7 natiuni puternic industrializate si a Rusiei. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.