Grupul financiar american Citigroup si fondul de investitii Texas Pacific si-au manifestat interesul de a participa impreuna la privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR), a declarat, ieri, agentiei Mediafax, Gabriel Zbarcea, presedintele Autoritati
Grupul financiar american Citigroup si fondul de investitii Texas Pacific si-au manifestat interesul de a participa impreuna la privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR), a declarat, ieri, agentiei Mediafax, Gabriel Zbarcea, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). "M-am intalnit saptamana trecuta cu reprezentantii Citigroup, care ar putea depune o scrisoare de intentie pentru BCR impreuna cu Texas Pacific", a afirmat Zbarcea. In plus, presedintele AVAS a aratat ca a avut discutii si cu reprezentantii bancii franceze Credit Agricole, iar consultantii Dexia Bank pentru privatizarea CEC au confirmat posibilitatea unei oferte din partea bancii franco-belgiene si pentru BCR. Zbarcea mai are programata o intalnire in aceasta saptamana cu oficiali ai celei mai mari banci listate din Portugalia, Millennium BCP (Banco Commercial Portugues SA). La mijlocul lunii iunie, un numar de sase banci internationale isi manifestasera informal interesul de a participa la privatizarea celei mai mari banci din Romania, printre care Banca Intesa, Deutsche Bank, Fortis si BNP Paribas. Investitorii care vor sa participe la privatizarea Bancii Comerciale Romane trebuie sa depuna scrisorile de interes pana la data de 7 iulie, iar ofertele finale vor fi acceptate pana cel tarziu la 19 septembrie. Investitorul strategic care va fi desemnat castigatorul procesului de privatizare va putea prelua fie un pachet de 50% plus o actiune a institutiei de credit, fie o participatie de 61,8825%. Scrisorile de intentie vor contine in mod obligatoriu cele mai recente situatii financiare si rapoarte auditate, o scurta prezentare a activitatii desfasurate in Europa Centrala si de Est si in Romania, daca este cazul, o scurta prezentare a motivatiei de a investi in BCR, lista actionarilor care detin cel putin 10% din capitalul social al investitorului, iar in cazul unui consortiu structura acestuia, rolul fiecarui membru, procentajul din capitalul social ce urmeaza a fi dobandit de fiecare membru. De asemenea, investitorii vor specifica in scrisorile de intentie marimea pachetului de actiuni pe care doresc sa il achizitioneze, fie 396.234.376 actiuni nominative reprezentand 50% plus o actiune din capitalul social al BCR, fie 490.399.321 actiuni nominative reprezentand 61,8825% din capitalul social al BCR. Principalul criteriu de precalificare este ca investitorul strategic sau cel putin unul dintre investitorii care participa intr-un consortiu sa fie o institutie financiar-bancara internationala reputata, cu rating de risc scazut pentru investitii (cel putin "BBB minus" - n.r.) acordat de catre o agentie internationala de rating reputata, se spune in anunt. In cazul unui consortiu, investitorul care este institutie financiar-bancara internationala reputata cu un rating de investitii va dobandi cel putin o treime din totalul actiunilor BCR.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.