Am fost in comuna Brezoaele, acolo unde a lovit tornada. "La sosea", pe drumul spre Targoviste, tarani tineri si batrani mangaie sacii de cartofi si privesc fix in ochii soferilor, doar-doar i-or face sa opreasca si sa cumpere rodul pamantului lor. i
Am fost in comuna Brezoaele, acolo unde a lovit tornada. "La sosea", pe drumul spre Targoviste, tarani tineri si batrani mangaie sacii de cartofi si privesc fix in ochii soferilor, doar-doar i-or face sa opreasca si sa cumpere rodul pamantului lor. ii dau pe mai nimic - 3.500 de lei kilogramul! N-au timp si nici bani sa vina cu marfa la oras, la taraba, unde ar castiga dublu. Atunci cand unii din ei au facut-o, i-au alungat tiganii din piata, in ciuda asigurarilor date de autoritati.
isi plang amarul demni, cu o incrancenare dibuita doar in framantatul mainilor aspre sau in incruntarea fruntii prea arse de soare. 3.500 de lei kilul de cartofi nu le da posibilitatea sa cumpere nici macar o paine. Sau sa-si scoata macar banii pe care i-au "bagat in arat, in samanta si in stropeala pentru gandaci"! Nici leii astia, vechi sau noi, nu sunt "programati" pentru mancare sau alte trebuinte. Pentru acestea, se asteapta pensia de un milion si ceva a batranilor din familie, ceapistii lui Ceausescu. Ce iau pe cartofi, "baga" in samanta si cultura de varza.
Taranii sunt inca nauciti de informatiile privind "stabilizarea", caci asa numesc ei trecerea la leul greu. Au inteles de la televizor ca acum cartoful lor valoreaza 35 de bani pe kilogram, dar refuza sa-si ademeneasca cumparatorii cu pretul asta. 3.500 de lei pare acum ca suna mai a bunastare, desi stiu bine ca ii saraceste. Sau ii omoara. Fiindca doi barbati in crucea vietii, din comuna vecina - Lunguletu, s-au spanzurat de amaraciunea cartofilor. Iar acolo, in Lunguletu, ministrul agriculturii are un consilier-taran, un fel de Moromete local, depasit insa si el de vremuri si de psihologia pretului de 35 de bani.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.